Bugun...

Cengiz NUMANOĞLU Anısına

 Tarih: 30-05-2023 10:49:00
ABDULAZİZ ÖZTÜRK

Mısraları ve güzel şiirleri ile gönüllerimize taht kuran, birçok güfte ve besteye imza atan, insanlardaki manevi şuuru uyandırma amacıyla aralarında 'Şuur', 'Beytullah'ta Ben', 'Daha Kur'an Ne Desin?', 'Kur'an'ı Kerim'e Sor Da Söylesin' ve 'Kur'an Olmasaydı Ne Yapardım Ben' ve 'Kur'an Şiirleri'nin arasında bulunduğu birçok kitap kaleme alan Üstad Cengiz NUMANOĞLU vefat etti.

Cengiz Numanoğlu’nu tanımak ve tanıtmak için aslında şiirlerine bakmak yeterlidir. Şiirlerinde hayat hikâyesinin seyrini, içinde kopan fırtınaları ve yaşadığı değişim ve gelişimi görmek mümkündür.

Cengiz NUMANOĞLU’nun Kısa Hayatı

 

CENGİZ NUMANOĞLUAntalya'nın Serik ilçesinde 1941'de dünyaya gelen Cengiz Numanoğlu, ilk ve ortaokul eğitimini Akseki'de, liseyi Bursa Işıklar Askeri Lisesi'nde tamamladı.

Numanoğlu, 1962'de Kara Harp Okulu'nu bitirerek, ordu saflarına katıldı. Cengiz Numanoğlu, 1982'de kendi isteğiyle kıdemli binbaşı rütbesinden emekliye ayrıldı.

Bir taraftan da müzikle yakından ilgilenen Numanoğlu, harp okulu yıllarından itibaren uzun seneler sahnelerde trompet çalarak, caz ve dans müziği icra etti.

“Cahiliye Dönemi’nin Karanlığından İslâm’ın Aydınlığına

Cengiz Numanoğlu, hayatına dair bir konu gündeme geldiğinde genellikle hayatını iki döneme ayırır: Hayatım iki bölümden ibaret benim. Birinci döneme, ben kendim “cahiliye dönemi” diyorum. Aşağı yukarı kırk yıl süren bir dönem bu. İkinci dönem ise; “aynayı arayıp, kendimi bulduğum dönem.”

Cengiz Numanoğlu, “cahiliye dönemi” dediği aslında günümüzde pek çok insanın hayran olduğu hayat tarzında, müzik, eğlence, içki vs. ile dolu masalarda bedenen orada bulunmasına rağmen eşiyle hak sohbetleri yaptığını anlatırdı. İşte bu durum belki de yukarıda da bahsetmeye çalıştığımız ilâhî müdahalenin ilk nüveleridir. Hatta Numanoğlu bu konuda şöyle düşünür:

“Ben buraya hobi olarak trompeti icra etmeye geliyorum. Peki, bu insanlar niye geliyorlar?”

İşte bu düşünce ve sorgulamalarla yavaş yavaş ilerleyen içindeki değişim 1988 yılında Kur’ân-ı Kerim’le gerçek anlamda tanışmasıyla taçlanır.

Aşağıdaki dizelerde bu tanışma neticesinde duyduğu sevinci ve mutluluğu dile getirir:

Gördüm; kimi sarhoş, kimi riyâda,

Kimi gâfil gezer, kimi rüyâda.

Bir gerçek aradım, koca dünyada,

Hamdolsun.. Kur’ân’la, tanıştım YÂ RABB!

Kur’an-ı Kerim ile Tanışması

Şiirlerinin ilham kaynağı Kur’an olan günümüz Müslüman şairlerinden biridir. Kur’an’dan aldığı ilhamla hem duygularını şiir diliyle ifade etmekte hem de Kur’an’ın mesajını etkili bir dille muhataplarına iletmiştir. Numanoğlu, ülke ve dünya çapında yaşanan her sosyal olaydan her siyasi olaydan ve gelişmeden ve hatta İslâm âleminde yaşanan dramlardan etkilenerek hissiyatını dizeler halinde dile getirmiş, aynı zamanda penceresine konan bir kuşun ötüşünden -isterseniz buna Allah’ı zikredişi diyebilirsiniz- çalışma masasına tırmanmış küçücük bir nokta halindeki böceğin yahut karıncanın hareketlerini takip ederek duygularını satırlara dökmüştür.

Şuur, İman ve Kur’an Mücadelesi

Asrımızda yetişmiş ender şairlerden biri olan, ilhamını Kur’an’dan alarak, her bir beyit veya dörtlüğü, bir âyete veya hadise müstenid şiirler yazan, bu sebeple kendisini bir “Kur’an Şairi” olarak vasfedebileceğimiz Cengiz Numanoğlu, şuurlu ve imanlı bir nesil için Kur’an-ı Kerim ve Hadislerdeki mesajı mısralara döktü.

Her ne kadar tarihi süreçler, hızla değişen ülke ve dünya gündemi ve insanlığın yeni bir çağdaki evrimi Numanoğlu’nun şiirlerini de etkilemiş olsa da, O’nun şiirlerinde değişmeyen şey Müslüman kararlılığı, dik duruş, davaya sarılma, ümmet bilinci, kitleleri uyandırma ve şuûrlandırma isteği mücadelesi olmuştur. Bu mücadele ve ruhu kendisinden sonra gelecek olan nesillere aktarma mücadelesi ile ömrünü tamamlayan Üstad Cengiz NUMANOĞLU 30 Mayıs 2023 tarihinde bugün fani dünyadan Baki olan ahiret yurduna irtihal etmiştir. Ruhu şad, Mekanı cennet olsun.

Yazımızı Üstad’ın şu dizeleri ile bitirelim;

Numanoğlu, bir fâni, şânı şöhreti n'etsin?

Yeter ki o, verilen, nefesleri hak etsin...

Karınca karârınca, bir gayreti var ise,

Mahşerde imdâdına, Allah rızâsıyetsin! ..

           

 

  Bu yazı 1436 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
  • SON YORUMLANAN HABERLER
  • SON YORUMLANAN VİDEOLAR
YUKARI