Yolunuz bir gün bir camiye düşerse olup bitenlere dikkat edin. Hatta hafızayı beşer nisyan ile malumdur deyip ânı olarak kayıt altına da alabilirseniz daha güzel olur.Çünkü söz uçar yazı kalır demişler. Vardığınız yerde cami-cemaat olup da din görevlisi imam/müezzin yoksa olanları seyredin.Hemen yakınmalar,fısıldaşmalar başlar.Nerede kaldı bu imam?Nerede?Hep aynı,her hafta aynı. Bu kadar cemaati bekletiyor. Ama […]
Yolunuz bir gün bir camiye düşerse olup bitenlere dikkat edin. Hatta hafızayı beşer nisyan ile malumdur deyip ânı olarak kayıt altına da alabilirseniz daha güzel olur.Çünkü söz uçar yazı kalır demişler.
Vardığınız yerde cami-cemaat olup da din görevlisi imam/müezzin yoksa olanları seyredin.Hemen yakınmalar,fısıldaşmalar başlar.Nerede kaldı bu imam?Nerede?Hep aynı,her hafta aynı. Bu kadar cemaati bekletiyor. Ama yetti artık! Bir başka cemaat ben kıldırayım, sen müezzinlik yap dese hemen ötekisi kaçacak yer arar.Kılmak istemez O’nun arkasında. Kılanlar da mırın kırın ederek,homurdanarak tamamlar.
Günlerden bir gün köyün birinde imam izne ayrılır.Camiye sürekli iki ihtiyar gelirmiş. İmamın olmadığını gören bu iki ihtiyar kendi aralarında Sen namazı kıldır ben de sana uyayım der. İmam olan namazın ilk rekatında fatihadan sonra başlamış ettehıyyatü yü okumaya. Tabii arkada ki durur mu. Zaten arası limoni olan amca fırsat bu fırsat deyip oku oku, oturunca neyi okuyacaksan,demiş.
Kıymetli dostlar! İmam ve cemaat üzerine söylenmiş çok sayıda fıkra vardır.Çünkü toplumumuzun dini inaç ve değerleri ağır basmaktadır. Doğunca hoca, ölünce hoca, aranır.Cuması var, bayramı var, teravihi var.Evlilik ve nikah törenlerinde, mevlid programlarında aranan kişidirhoca.Yine Yağmur duası,asker ve hacı uğurlamalarında dua için hep hoca aranır.Olursa ne âlâ ne hoş. Olmazsa camiler bomboş❗
Hoca bulunduğu mahallede eğitmendir.İlk yardımcıdır.Manevi rehberdir.Arabulucudur. Beklenmedik bir anda kapımızı çalan vefalı bir dostudur. En acılı ve en mutlu günlerimizde yanı başımızda yer alan güvenilir insandır.
Kanun koyucu 633 sayılı kanunun 1.maddesi gereğince İslam Dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere bütün bu işleri Diyanet işleri başkanlığına vermiştir. (1965 Anayasası)
Başkanlık, önceki sistemde başbakanlığa bağlı iken 2018 de çıkartılan KHK ile Cumhurbaşkanlığına bağlanmıştır.
Şimdi Diyanet işleri başkanlığını ve teşkilat yapısını biraz daha yakından inceleyelim.
Başkanlık merkez teşkilatı,taşra ve yurtdışı teşkilatından oluşmaktadır.Merkez teşkilatı 1 başkan 5 başkan yardımcısı sürekli kurul olarak bilinen 16 din işleri yüksek kurulu üyesi 13 mushafları inceleme kurulu üyesi ve 12 hizmet birimiyle faaliyetlerini yürüten bir kamu kuruluşudur.
Diyanet, anayasadan aldığı bu yetkiyle toplumun her kademesinde ulaşmayı gaye edinmiştir. Özellikle yurt dışında ve Ülke genelinde yapılan hizmetler taktire şayandır. Kimi çevrelerce eleştirilse de Kamu yararı gözetmesi açısından ehli sünnet çizgisi ve Osmanlıda ki şeyhul islamlık makamı gibi bir görevi yürütmesi açısından önemlidir.
Önemlidir çünkü ayrımcılığın hat safhada olduğu herkesin âdeta kendi imamına uymak istediği bir dönemde tek birleştirici kurum Diyanet işleri başkanlığıdır. Diyanet kendini stratejik olarak yenilerken fetvalarını güncelleyerek de topluma yön veriyor.
Diyanet işleri başkanlığının bazı verileri ise şöyledir.
Yıllık bütçesi 16 milyar 98 milyon 580 bin ₺.
Toplam 89.259 cami
Hafızlığa devam eden 80 bin öğrenci;
200 bine yakını hafızlık belgesini almış;
hali hazırda çalışan 42.000 hafız
Yaklaşık 130.000 çalışan
4.437 (4-6 yaş kursları)
Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalar ve verilen eğitimler sayesinde cami odaklı ve Kur’an kursu odaklı hizmetlerde ciddi artış görülmüştür. Hafızlık okulları,yatılı okullar,4-6 yaş kursları,bayanlara yönelik yetişkin kursları, hafta sonu gençlere yönelik verilen kurslar, okulların tatile girmesiyle açılan yaz kursları gibi seçeneklerle herkese ve her kesime ulaşmayı hedeflemiştir. Yaşına ve memleketine bakılmaksızın isteğen herkese Kur’an öğretimi ve temel İslami bilgelerle beraber siyeri Nebi yani Hz.Muhammed (sav) in hayatı öğretilmektedir.
Eğitime çocuk yaşlarda (4-6) başlamanın daha doğru olduğu gerçeği ile vatan,millet,dua şükür, sevgi,saygı, merhamet,paylaşma gibi değerlerin yanında oyun kültürü ve eğlenerek öğrenme gibi kazanımlar amaçlanmıştır. Son yedi yılda diyanetin açmış olduğu 4-6 yaş kurslarına doğru orantılı olarak hem öğretici sayısında hem de kurs sayısında artış olmuştur.
Açılan 4.437 (4-6 yaş kurslarında) 8.441 öğretici görev almıştır. 2021 yılında toplam 105.369 öğrenci kayıt yaptırırken son yedi yılda toplam 782.694 veli ve çocuk diyaneti tercih etmiştir.
Yaz Kur’an kurslarına ise toplam 1 milyon 906 bin 615 kişi katılmıştır. 2022 yılında bu kayıtların 2 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.
Buda bize diyanet tarafından açılan kurslara vatandaşların teveccüh gösterdiğini, desteklendiğini göstermektedir.