Hafta içi ilçemizde yapılan “Kadın kimliğinin inşası ve İslam aynasında annelerimiz” konulu toplantıya katılmıştım.Tabi konu kadın olunca kapsam alanı da oldukça geniş oluyor.Söyleşi de öncelikle kadın kimdir? sorusuna cevap arandı. Kadın evvela insandır. Annedir, peygamberleri, insanları doğurandır. Kadın çalışandır, üretendir. Erkek; nutfe/tohum ise kadın hem ağaçtır hem de ağacın meyvesidir. Ardından “Kadını sadece ev hanımı […]
Hafta içi ilçemizde yapılan “Kadın kimliğinin inşası ve İslam aynasında annelerimiz” konulu toplantıya katılmıştım.Tabi konu kadın olunca kapsam alanı da oldukça geniş oluyor.Söyleşi de öncelikle kadın kimdir? sorusuna cevap arandı.
Kadın evvela insandır. Annedir, peygamberleri, insanları doğurandır. Kadın çalışandır, üretendir.
Erkek; nutfe/tohum ise kadın hem ağaçtır hem de ağacın meyvesidir.
Ardından “Kadını sadece ev hanımı rolünü üstlenen temizlik yapan birisi olarak mı görmeliyiz?” sorusuna ilçe müftümüz Mehmet Yürek şöyle cevap verdi:
“Elbette ki hayır! İslam çalışmayı aileye bakmayı nafaka/geçim teminini babaya yüklemiştir. Ancak anneyi de dört duvar arasına hapsetmemiştir. İslam toplumunda kadınlarımız öğrenen olmuş, öğreten olmuş. Bu konuda hadis rivayet eden peygamber(s.a.v) eşleri bizim için ümmet için bir örnektir. Diğer müslüman kadınlardan kimisi sağlıkçı olmuş kimisi savaşlara katılmış kimisi de savaşlarda def çalmış.Çarşı pazarda öteberi satanda olmuş, evde eşine,hastasına,yaşlısına bakanda….”
Günümüzde kadınların her alanda olması gerektiğini ifade eden müftü bey özellikle ahilik teşkilatının canlanmasını Bacıyan-i Rum diye tarif edilen Anadolu bacılarını var oluş sebebini,işlevlerini ve onları günümüze taşıyarak canlı tutmanın önemine değinerek konuşmalarını sürdürdü.
Kadınla erkeğin farklı yapıda olduklarını ancak adalet noktasında eşit olduklarını beyan etti.
Eşitlikle adaletin farklı kavramlar olduğunu şu misalle anlattı:
“Düşünün bir çok hayvanı toplayıp önüne küp gibi yahut vazo gibi bir şeyin içine yiyecek koysak bu sizce eşitlik midir? Elbette bütün hayvanların önüne yem konulması eşitliktir. Ancak vazo gibi dar bir nesneye bütün hayvanların ağzı giremeyeceği için sadece gagası uzun hayvanların ki sığacağı için burada adalet vardır diyemeyiz. Hakkaniyet adil olmayı gerektirir.Bu minval üzerine Kadınlarımıza adaletli davranmalıyız.”
Toplantının sonlarına doğru Modern ve post-modern dönemlerden geçerken kadınlarımızın özellikle kolektif bilincin oluşması ve kendi aralarında teşkilatlanma, kooperatifçilik anlayışıyla bir araya gelerek sinerji oluşturmalarının doğru olacağını bu yönde atılacak her türlü girişimin başta sayın valimiz Gökmen ÇİÇEK olmak üzere Büyükşehir belediyesi başkanı Sayın Memduh Büyükkılıç’ın, Kaymakamımız Ahmet Ali ALTINTAŞ ve ilçe belediye başkanı Halit TAŞYAPAN tarafından destekleneceğini sözlerine ekleyerek konuşmalarını tamamladı.
Bir kaç cesur hanımefendi söz alarak, üretmek ve Yeşilhisar ilçesine ekonomik yönden katkıda bulunmak istediklerini ifade etti. Bu yönde kendilerine destek olunmasını ve kadın dayanışması ruhunu canlı tutarak bütün hanımlarla beraber nelerin yapılabileceğini katılımcılarla paylaştı.
Samimi bir havada geçen söyleşinin ardından müftü Mehmet YÜREK;özellikle ilçeye kazandırılan Diyanet Gençlik Merkezinin 7/24 saat açık olup gençlerin,hanımlaın hizmetinde olacağını,burada çeşitli aktiviteler yapılarak canlı tutulmasını hatırlattı. Yapım aşamasında emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti. Fotoğraf çekiminin ardından oturum sona erdi