Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Önder Narin 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Yeniden Refah Partisi Kayseri İl Başkanı Önder Narin 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Başkan Narin, “Okulda öğretmenin öğrencileri susturmak nedeniyle de sınıfta oynattığı TIP oyununu herkes bilir. Bu susturma yöntemini bazen anne ve babalar çocuklarına karşı bazen desessizlik sağlansın diye toplum yöneticileri kullanır . Son dönemde ise malesef idarecilerimiz bu oyunu bazı STK ve derneklere oynatıyor. Sesleri çıkmasın , talepleri duyulmasın, halk sıkıntıları duymasın diye sürekli TIP diyorlar. Son olarak ise şimdi Doktorlarımıza , sağlık çalışanlarımıza TIP dediler.Konuşanı ötekileştirdiler hatta güle güle dediler. Baktılar ki tepki çok geliyor bu sefer Onlar Tıp deyip sus pus oldular. Onlar bunu oynaya dursun biz sıkıntıları anlatmaya devam edelim, sessizlerin sesi olalım.Bütün sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutluyorsosyal ve ekonomik haklarının geliştirilmesini, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesini umut ediyor , sıkıntılarını bir kez daha dile getirmek istiyorum.
DSÖ’ye göre, sağlık meslekleri şöyle sıralanmaktadır;
– Ebe
– Hekim
– Hemşire
– Diş hekimi
– Sağlık memuru
– Eczacı
– Biyolog
– Diyetisyen
– Veteriner
– Ziraat mühendisi
– Tıp fizikçileri
– Sağlık mühendisleri
– Çevre sağlığı teknisyenleri
– Çocuk gelişimi uzmanları
– Sosyal hizmet görevlileri
– Sağlık eğitimcileri
– Fizyoterapistler
– Değişik dallarda çalışan teknisyenler
– Hastabakıcılar
– Hizmetliler
– İdari işler görevlileri
– Şoförler
Sağlık personelinin karşı karşıya kaldığı mesleksel tehlikeler içinde, “en çok görülen, en çok sakat bırakan ve en çok öldüren” özelliklerine göre, önde gelen 5 tanesi şunlardır;
radyasyon;
Görüntüleme merkezlerinde ve kemoterapi ünitelerinde çeşitli yollarla personel radyasyona maruz kalabilir. Hastalar, bir kez, ama sağlık personeli birçok kez radyasyona maruz kalmakta; yaşamını radyoaktivite yüklü alanlarda geçirmektedir.
Servislerde ya da ameliyathanelerde, hasta başında ve korunmasız gerçekleştirilen işlemlerde sıklıkla etkilenme söz konusudur.
Enfeksiyonlar;
Sadece bulaşıcı hastalıkların tedavisi ile uğraşan servislerde değil; ameliyathanelerde, kan ya da solunum yoluyla geçen hastalıkların tedavisiyle uğraşılan bölümlerde de sağlık personeli risk altındadır. Hepatit, AİDS, şarbon sağlıkçıların meslek hastalıklarının en bilinenlerindendir.
Anestetik ve kimyasal maddeler;
Hastaların bayıltılması için kullanılan kimyasalların çoğu, bir süre sonra insan sağlığı için zararlı olduğu anlaşılarak terk edilmektedir. Trikloretilen gibi. Hastanın bayıltılması işlemini birçok kez tekrarlayan anesteziyoloji personeli ve ameliyathane çalışanları, sızıntılar dolayısıyla risk altındadır. Ayrıca biyokimya vblaboratuarlarda çalışan personel de çeşitli kimyasallarla karşı karşıyadır.
Kaba kuvvet uygulanması;
Toplum hastalıklardan korunma konusunda umursamazdır. Toplum, erken tanı konusunda duyarsızdır. Ama “en son aşamada sağlık tesisine getirdiği” hastasının ne pahasına olursa olsun kurtarılmasını bekler. Kaçınılmaz bir olgu olan bu istem karşısında, sağlık personeli de elinden geleni yapmak ister.
Fakat yaşamın gerçekleri ile isteklerimiz her zaman buluşmaz. Bunu kabullenmek de kolay değildir. Hele hasta ve yakınları için… Ama duyulan tepki ve öfkenin hedefine sağlık çalışanlarını oturtmak vefasızlıktır.
Yetersiz kapasiteler ve personel sayısındaki kısıtlamaları düşündüğümüzde, hizmetteki aksamaların faturasının, yöneticilerce ustaca, sağlık personeline yönlendirilmesi hainliktir.
Bu hainliği, yalnızca sağlık tesislerinin yöneticileri, yalnızca hatalı sağlık politikalarının mimarı politikacılar yapmıyor; çarpık düzeni sürdürmeyi kendi çıkarlarına uygun görenler de, günah keçisi olarak kendilerinin dışındakileri gösteriyorlar.
Aşırı ve düzensiz çalışma;
Sağlık personelinin yoğun olarak maruz kaldığı aşırı ve düzensiz çalışma çok sayıda sağlık sorununa ve iş güvenliği problemine yol açabilmektedir.
Bunlar arasında belli başlıları; kronik uykusuzluk, yorgunluk, motorlu araç kazaları, hafıza ve konsantrasyon bozuklukları, iş kazaları, malpraktis, bazı kanser türleri, duygu-durum bozuklukları, tükenmişlik sendromu, yabancılaşma ve aile içi gibi sorunlar olarak belirtilebilir.
Bunların dışında, sağlık personelinin, meslek uygulamalarından kaynaklanan “bedensel, ruhsal ve sosyal” birçok tehlike tanımlanabilir. Bu mesleksel tehlikelerin tümü önlenebilir. Hiç biri kaçınılmaz değildir; uygun önlemlerle sıfıra yaklaştırılabilir.