Kayseri Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendiren Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, ” Sürdürebilir ve kapsayıcı bir büyüme için düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngürülebilirlik kritik öneme sahiptir” dedi.
KTO MECLİS TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kayseri Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısında ekonomik gelişmeleri değerlendiren Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, ” Sürdürebilir ve kapsayıcı bir büyüme için düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngürülebilirlik kritik öneme sahiptir” dedi. E- Ticarete de değinen Gülsoy, “Dünyanın en değerli arazisi akıllı telefonun ekranıdır” şeklinde konuştu.
Kayseri Ticaret Odası Eylül Ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısına ayın konuğu olarak Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu katıldı.
Meclis toplantısında konuşan KTO Başkanı Ömer Gülsoy’un gündeminde ekonomik gelişmeler verdi. “Covid-19 krizi dünya ekonomisine büyük darbe vurdu.” diyen Gülsoy, “Eş zamanlı arz ve talep şoku küresel ekonomide durgunlukla, küresel ticarette ise benzeri görülmemiş bir daralma yarattı. Yani Ekonomik hayatta karantinaya alındı. Virüs Neredeyse tüm ülkelerin büyüme performansını etkiledi. Salgının ülkemizde hissedilmesi ile birlikte genel bütçe imkanları, kamu bankaları KGF ve diğer kaynaklardan sağlanan destek miktarı yaklaşık 660 milyar lira civarında. Büyüklerimizin güzel bir duası var. ‘Allah devlete çok versin’, keşke imkanımız olsa da tüm işletmeleri ve süreçten olumsuz etkilenen herkese daha fazla yardım yapılabilse.” dedi.
Gülsoy, “Ekonomide küresel ve yerel olarak çok önemli dönemler yaşanıyor. Birçok ülkenin ciddi daralmalar yaşadığı 2020 yılında, Türkiye’nin pozitif büyümeyi asgari düzeyde de olsa başardı. 2021 yılı ilk yarısı itibarıyla güçlü bir toparlanmaya şahit olduk. Yılın ikinci çeyreğinde Gayri Safi Yurt İçi Hasılamızın (GSYİH) yüzde 21,7’lik büyüme gösterdi. Baz etkisiyle gerçekleşen yüzde 21,7’lik ikinci çeyrek büyümesi ise beklenen bir durumdu. Büyümeye hizmetler yüzde 8,9 sanayi ise yüzde 7,5 katkı verdi. Bu dönemde sanayinin Gayri Safi Milli Hasıla içindeki payı yüzde 26,5 ile 23 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Bu gerçekten bizi çok sevindiriyor. Öncü göstergeler, pandemi ile ilgili risklerde büyük bir olumsuzluk olmazsa büyümenin yılsonunda yüzde 9’lar civarında olabileceğine işaret ediyor. Kısa ve orta vadede sürdürülebilir, ayakları yere sağlam basan ve dolayısıyla baz etkisinden arınmış bir büyüme modelinin kurgulanması gerekiyor. Bunu yaparken Ar-Ge ve yeni teknolojilerin teşvik edilmesi, katma değerli ürünlerin ihracatının azaltılması ve dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan, büyüme rakamları sonrasında yaptığı açıklama bu açıdan bizim için önemli. Sayın Bakan ikinci çeyrek büyümesinin yüzde 57’sinin yatırımlar ve net dış talepten geldiğine işaret etti. Sürdürebilir ve kapsayıcı bir büyüme için düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngürülebilirlik kritik öneme sahip değerlendirmesinde bulundu. Biz de bu tespitin arkasında olduğumuzu ve desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Gerçekten büyümenin refah sağlaması için kapsayıcı ekonomide istikrar için sürdürebilir ve kaliteli olması içinde yatırımın ön şartı olan öngörübilirliğin sürekli olması çok önemli.” dedi.
E-Ticarete de dikkat çeken Başkan Gülsoy, “Değerli arkadaşlarım, her toplantıda Dijitalleşmenin önemine ve e-ticaretin önemine değiniyorum. “Dijital çağın şartlarına ayak uyduramazsak yok olup gideriz”. Dijitalleşme konusu firmaların ve şehrimizin geleceği için büyük önem taşıyor. Tüm dünya farkında olsa da olmasa da dijital çağın içinde…Süratle hepimizin ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıması gerek. Geçtiğimiz günlerde TOBB Başkanımız, kıymetli hemşehrimiz Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu yerel zincirler buluşuyor etkinliğinde çok güzel bir konuşma yaptı. Sayın Başkanımız; “ Dünyanın en değerli arazisi nedir diye soruyor. AKILLI TELEFONUN EKRANIDIR.Önemli olan bu değerli arazide yer kapabilmektir. Şirketinin veya ürününün ya mobil uygulaması olacak ya da geliştirilen mobil bir uygulamanın içerisinde yer alacaksın. Şehirlerin markalaşmasına yatırım yapın, Unutmayın ki artık ülkeler değil, şehirler rekabet ediyor. Şehrin markasının parçası olun” diye konuştu. Dijitalleşmenin önemi bir kez daha burada ortaya çıkıyor. Sizlerde kendi markalarınızla şehrimize değer katın, rekabetimize güç katın.” dedi.