İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Başkanı Okan Geçgel, “Dijital medyada çalışan çoğu gazeteci, geleneksel medyada çalışan arkadaşlarımızın haklarına sahip değil. Birçoğu hak gaspına uğradı.” dedi. Geçgel, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun bu konuda artık elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.
İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) Başkanı Okan Geçgel, “Dijital medyada çalışan çoğu gazeteci, geleneksel medyada çalışan arkadaşlarımızın haklarına sahip değil. Birçoğu hak gaspına uğradı.” dedi. Geçgel, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu’nun bu konuda artık elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı.
TİGAD Başkanı Okan Geçgel, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Gazetecilerin kamu görevi yaptığını hatırlatan Geçgel, “Toplumun sesini duyurmak için en etkili aracı olan gazeteciler, ifade özgürlüğünün temsilcisidir. Birikimlerini ve gazetecilik ilkelerini kamu yararına kullanan ve demokrasinin gelişmesine büyük katkısı olan gazeteciler, doğru ve tarafsız haber sunarak hem mesleki hem de ulvi bir görevi yerine getiriyor.” dedi.
“Hak gaspları gazetecilerin mesleği ile arasına mesafe koyuyor”
Dijital medyanın önemine işaret eden Geçgel, “Günümüzde geleneksel medya, dijital medyaya evrildi. Anlık haberleşme ve bilgi paylaşım ağları ön plana çıktı. Bu sebeple çalışan gazetecilere daha büyük sorumluluklar yüklendi.” ifadelerini kullandı. Geçgel, özellikle dijital medyada çalışan gazetecilerin birçok hakkının gasp edildiğini vurguladı ve sözlerinin devamında şunlara işaret etti; “Dijital medyada çalışan çoğu gazeteci, geleneksel medyada çalışan arkadaşlarımızın haklarına sahip değil. Birçoğu hak gaspına uğradı. Bazıları özlük haklarını alamadı; birçoğu Basın Kartı alamıyor. Tüm bunlar çalışan gazetecilerin motivasyonunu düşüren ve mesleği ile arasına mesafe koyan faktörlerdir.”
“BİR AN ÖNCE DİJİTAL MEDYA KANUNU ÇIKMALI”
TİGAD olarak özellikle dijital medyada ya da internet medyasında çalışan gazetecilerin haklarını savunmak için mücadele ettiklerine işaret eden Okan Geçgel, TİGAD’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dijital Mecralar Komisyonu’nun partneri olduklarına dikkat çekti. Komisyon görüşmelerinin hızlanması gerektiğini belirten Okan Geçgel, şunları söyledi: “Bir an önce dijital medya kanunu çıkmalı. Dijital mecralarda çalışan gazetecilerin haklarının iade edilmesi ve yaşadıkları sorunların sona ermesi için Dijital Mecralar Komisyonu’nun elini taşın altına koyması gerekiyor. Komisyon Başkanı Sayın Hüseyin Yayman’a bu serzenişlerimizi ilettik ve konunun takipçisi olacağını belirtti. Sayın Yayman nezdinde Komisyon’un değerli üyelerinden dijital mecralarda çalışan gazeteci arkadaşlarımız için destek bekliyoruz.”
“Bütün meslektaşlarımın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum.” diyen TİGAD Başkanı Geçgel, sözlerini şöyle tamamladı; “Derneğimiz üyesi değerli gazeteci arkadaşlarım başta olmak üzere ülke genelinde fedakarca çalışan gazetecilere saygılarımı sunuyorum. Mesleki etik ve ahlak kuralları çerçevesinde ilkeli ve sorumlu habercilik bilinci ile çalışan gazetecileri hürmetlerimle selamlıyorum. 2022 yılının, çalışan gazetecilerin haklarının verildiği; çalışma şartlarının düzeldiği ve tüm sorunlarının çözüldüğü bir yıl olmasını temenni ediyorum.”