CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ PROF. DR. İBRAHİM KALIN ERÜ’DE KONFERANS VERDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın katılımlarıyla Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “Erciyes İlahiyat Zirvesi 2022” düzenlendi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ PROF. DR. İBRAHİM KALIN ERÜ’DE KONFERANS VERDİ
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.05.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın katılımlarıyla Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “Erciyes İlahiyat Zirvesi 2022”  düzenlendi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, Vali Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Güney, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu,  İlçe Belediye Başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ve Kuran-ı Kerim tilavetinin ardından etkinliğin açılış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kamil Cihan, etkinlik hakkında bilgiler verdi.

Dekan Cihan, “Bilindiği üzere üniversiteler mevcut bilgileri genç nesillere aktardığı gibi, toplumu ilgilendiren sorunları da araştırıp onlara çözümler önererek bunları toplumun kamunun yararına sunar. Bu bakımdan diğer bütün kurumlar gibi üniversitelerimiz modern hayatın düzeni ve organizasyonuna yardımcı olmak için yapılanmıştır” Dedi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise konuşmasında Erciyes Üniversitesi hakkında bilgiler verdi.

Rektör Çalış, şunları kaydetti:  “Erciyes Üniversitesi, 6 bin yıllık tarihi ile çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış; sanayi, ticaret, sağlık, kültür ve eğitim şehri olarak da bilinen Kayserimizin en köklü üniversitesidir. Bugün “Erciyes İlahiyat Zirvesi’ni düzenleyen İlahiyat Fakültemiz ise 44 yıllık mazisi olan Erciyes Üniversitemizden daha köklü bir tarihe sahip olup, 16 Aralık 1965 tarihinde “Yüksek İslam Enstitüsü” adıyla açılmış ve 1982 yılında İlahiyat Fakültesine dönüştürülerek Erciyes Üniversitesine bağlanmıştır. Erciyes Üniversitesi bugün, 19 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokulu 7 Enstitü, 42 Araştırma Merkezi ve 117 farklı ülkeden 3 bin 200 uluslararası öğrencilerimiz ile 52 bin öğrencisi ile eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemiz, 2021 yılında Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen 20 devlet, 3 vakıf üniversitesi arasında geçtiğimiz yıllara oranla başarı çıtasını yükselterek, 8’inci sırada araştırma üniversitesi olma başarısını göstermiştir. Türkiye’de ilk defa uygulamaya alınan Üniversite Kurumsal Akreditasyon Programı kapsamında Üniversitemiz 14 Temmuz 2021 tarihindeki Yükseköğretim Kalite Kurulu Toplantısında 5 yıl süreyle “Tam Akreditasyon” belgesi almaya hak kazanan 3 devlet üniversitesinden biri olmuştur.

Ülkemiz başta olmak üzere dünyada adından söz ettiren ve başarıları ile sıralamalarda her zaman önde yer alan Erciyes Üniversitemiz tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen yerli aşımız “TURKOVAC” da bizim en büyük gururumuz olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir aşının bençten yani preklinik çalışmadan başlayıp, Faz 2 sonuna kadar aynı üniversitede başarılı bir şekilde tamamlayan ilk örnek olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle “Kayserimizin Göz Bebeği Erciyes Üniversitesi” araştırma ve öğrenci odaklı yönetim anlayışıyla öğrencilerimizin eğitim-öğretim faaliyetleri başta olmak üzere araştırma olanaklarını en üst düzeye çıkarmak, her türlü sosyal ve kültürel faaliyetlerin de yanlarında olmak için gayret göstermektedir.

 

Etkinliğe katılımlarından dolayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’a teşekkür eden Rektör Çalış, “Bugün düzenlenen etkinliğimizde Modernite, Gençlik ve Din konularında alanında uzman akademisyenlerimiz öğrencilerimizle buluşarak bilgi ve tecrübelerini paylaşacaktır. Ben sözlerime son verirken Erciyes İlahiyat Zirvesine bizi kırmayarak konferans verme talebimizi kabul eden Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’a ve zirvenin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da konuşmasında belediyeler olarak Kayseri’de gerçekleştirilen hizmetleri anlattı.

Etkinliğin son açılış konuşmasını yapan Vali Gökmen Çiçek ise etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından, etkinliğin açılış konferansını Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın tarafından verildi.

Konuşmasında Erciyes Üniversitesi’nin başarılarını takdirle izlendiğini belirten Prof. Dr. İbrahim Kalın, “gerçekten Erciyes Üniversitemizin, Kayserimizin Anadolu’nun bu üreten dünyaya açılan güzel şehrinin ortaya koyduğu büyük başarıları da takdirle izlediğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Genellikle sanayi ve ticaret şehri olarak biliniyor Kayseri ama diğer birçok alanlarda da ilim, kültür, sanat, düşünce ve son dönemde de özellikle TURKOVAC ile de gerçekten ismini en güzel yerlere yazdırmaya devam eden bir şehrimiz. Sizlerde burada öğrenci olduğunuz için önce kendinizi şanslı hissetmelisiniz” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İbrahim Kalın Modernitenin 17. ve 18 yüzyılda Avrupa’da aydınlanma düşüncesi ile ortaya çıkan yeni bir dünya tasavvurunu ve medeniyet anlayışını temsil ettiğini söyledi.

Prof. Dr. İbrahim Kalın, şunları kaydetti: “ Modernitenin diğer bütün özellikleri arasında rasyonalizme yani akılcılığa ve gelenek karşıtlığına yaptığı vurgunun önemli olduğunu tespit edebiliriz. Rasyonalizm, akılcılık yani insanın hakikat yolculuğundaki temel kılavuzunun akıl olması gerektiği. Aklın dışında hiçbir şeyi referans almaması gerektiği tezi aydınlanma düşüncesinin temel kalkış noktalarından biridir. İkinci önemli kalkış noktası yahut tezi de gelenek karşıtlığıydı. Zira aydınlanma ve batı modernitesi yeni bir başlangıç yapmak için gelenek ile olan bağını kopartmam yeni bir milat başlatmak ve bunun içinde kendinden önceki bütün dönemleri karanlık çağ olarak tanımlamak zorundaydı. Aydınlanmanın batılı modern düşünürlerin karanlık çağ diye tanımladığı dönemler yani 11, 12, 13, 14. yüzyıllar karanlık olduğu için değil aydınlanma kendisini bir büyük uyanış güneşin doğuşu, aklın hakikatinin bütün insanlık üzerine ışıması olarak tanımlamak zorunda olduğu için kendinden önceki bütün dönemleri karanlık çağ olarak tanımlamıştı. Aslında bu tarihlendirme bu dönemlendirme bizim tarihimiz açısından da aydı bir sorun teşkil ediyor. Zira tarihçilerin Avrupa merkezci tarih perspektifinden hareketle ileri sürdüğü karanlık çağ tezi tekavül ettiği dönem ve yüzyıllara baktığınız zaman bunlar İslam medeniyetinin en zirve yüzyıllardır.”

Açılış konferansının ardından ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış tarafından Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’a günün anısına plaket takdim edildi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.