HAYATTA VAROLUŞ MÜCADELESİ VEREN TÜM KADINLARA SELAM OLSUN!

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Dr. Karaoğlu, “Hayatta var olma savaşı veren tüm emekçi kadınlara selam olsun” dedi.

HAYATTA VAROLUŞ MÜCADELESİ VEREN TÜM KADINLARA SELAM OLSUN!
REKLAM ALANI
Yayınlama: 08.03.2023
A+
A-

KİGDER BAŞKANI DR. SEMA KARAOĞLU’NDAN 8 MART MESAJI

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Dr. Karaoğlu, “Hayatta var olma savaşı veren tüm emekçi kadınlara selam olsun” dedi.

RABBİM YENİ ACILAR YAŞATMASIN

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.  Karaoğlu, sözlerine 6 Şubat’ta ve sonrasında yaşanan deprem felaketine değinerek başladı. Yaşamını yitirenlere rahmet dileyen KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, “Ülkemiz maalesef büyük bir felaket yaşadı ve maalesef devam ediyor. Binlerce vatandaşımız yaşamını yitirdi. Hepsine Allah’tan rahmet yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Ekonomik kriz, pandemi gibi deprem de  en çok kadınları vurdu.  KİGDER olarak yaraları birlikte sarmak için dayanışmamız devam edecek. ” dedi.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Karaoğlu,  “8 Mart’ın kökeni hak arama temelli emekçi hareketine uzanır. 1857 de New York’taki dokuma fabrikasında çalışan 40 bin kadar işçi daha insanca koşullarda çalışma ve daha kısa süreli çalışma talepleri ile grev yapmak isterler. Grev sırasında yöneticiler,polis ve işçiler arasında olaylar çıkar bu arada bir yangın meydana gelir.  Polisin kurduğu barikatlar yüzünden kapıları açamayan çoğunluğu kadın olan 129 işçi yanarak hayatını kaybeder. 8 Mart bu acı günün yaşandığı gündür” dedi.

KADINLAR EKONOMİNİN VAZGEÇİLMEZ TEMEL UNSURUDUR

Karaoğlu, “Kadınlar,  bulundukları toplumların temelini şekillendiren ve toplumun vazgeçilmez ana unsurudur. Eğer ülkece ekonomik hedeflerimiz varsa cinsiyet eşitliğinin sağlanması bir zorunluluktur, tek kanatla uçulmaz. Kadınların yer almadığı hiçbir ekonomik model başarıya ulaşamaz. Kadınların yer almadığı hiçbir üretim başarılı olamaz. Kadınların yer almadığı hiçbir tasarım beğeni bulamaz. Kadınların yer almadığı hiçbir eğitim modeli başarılı olamaz. O açıdan kadınlarımızın sosyal hayatın her alanında olduğu gibi ekonomik hayatta da varlıklarının çoğaltılması, üretimin ve hizmetin her alanında görünür kılınması  gerekiyor.

KADINA SADECE EVDE ROL VERİLMESİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ

“Biz kadınlar olarak tüm Dünya’da özellikle de ülkemizde erkek hegemonyasının kırılmasını istiyoruz” diyen KİGDER Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, “Maaselef Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de erkek hegemonyası hakim. Hakim olan bu erkek hegemonyası nedeniyle kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık yapılması yönünde sadece  söylemler gerçekleştiriliyor. Söylemler ile eylemler arasında yaşanan uçurum bir türlü kapanmıyor. Kadına sadece evde rol verilmesini  kabul etmiyoruz. Kadınlarımızın sadece evde bakıcı olarak görülmesini reddediyoruz. Bizler sözlere yansıyan güzel temenni ve dileklerin eyleme dönüşmesini istiyoruz. Bakım yükünün sadece kadının omuzlarının üzerine bırakılmasını, kadının hor görülmesini,  çalışma hayatına dahil edilmek istenmemesini, yarım gün çalışma uygulamasının bir fırsat gibi sunulmasını, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliği sunulmamasını, sadece kadın olduğu için  ayrımcılığa uğramasını kabul etmiyoruz.” dedi.

SİYASET KADROLARI DA EŞİTLİKÇİ OLMALI

Yıllardır siyasetin içinde de var olduğunu hatırlatan Dr. Sema Karaoğlu, ” 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kazanılan haklardan sonra Türk kadınına, 1930’da belediye seçimlerine, 1933’te muhtarlık seçimlerine katılma hakkı ve 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındı. Bir çok ülkeden önce bu hakka kavuşan kadınlarımız, maalesef siyasette arzu edilen noktada temsil edilmiyor. 2022 verilerine göre kadınlar, TBMM’de yüzde 17,3 oranında temsil ediliyor. Dünya parlamentolarındaki kadın temsilini gösteren listede, Türkiye 129’uncu sırada yer alıyor. Bu Atatürk’ün kurduğu bir cumhuriyete yakışmıyor. Hem mecliste hem de partilerde kadın kotaları artırılmalı. Partiler kadınlara  listelerde sembolik olarak değil, liyakatli, ehliyetli kadınları seçilebilecek yerde değerlendirerek yer vermeli. ” ifadelerini kullandı.

HAKLARIMIZIN SESLENDİRİLMESİNDEN DE HİÇBİR ZAMAN KORKMUYORUZ

Karaoğlu, “Biz kadınlar olarak  8 Mart’ta yaşanan acılar üzerinden gücümüzü alıyoruz. Varlığımızı kadın olma uğrunda yaşamını ortaya koyan bütün kadınların cesareti ile sürdürüyoruz. Bazılarının istememesine rağmen haklı  mücadelemizi alana yansıtıyoruz. Meydanlarda, caddelerde, sokaklarda ve bulduğumuz her platformda da bunu haykırmaktan bugüne kadar çekinmedik, çekinmeyeceğiz . Haklarımızı biliyoruz ve haklarımızın seslendirilmesinden de hiçbir zaman korkmuyoruz. Kadını eğitim hizmetlerinden, çalışma hayatından mahrum bırakan, toplumsal ve siyasal hayattan dışlayan, şiddete ve cinayetlere maruz bırakan, ötekileştiren ve yalnızlaştıran, eve hapseden anlayışa şiddetle karşı çıkıyoruz. Kadınlar olarak gücümüzün farkındayız. Bir kez daha kadınların dikkate alınmadıkları toplumların geleceklerinin karanlık olduğunu hatırlatıyoruz. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde 1921 den bu yana olduğu gibi  sesimizi ve taleplerimizi duyuracağımız her yerde alanlarda olacağız. Tekrardan deprem felaketinde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Yeniden bölgeye yardımların kesilmemesi çağırısı yaparken, sonrasındaki kriz yönetimine daha hazırlıklı olma konusunda ders almamız gerekliliğini de vurgulayarak ,  Allah’tan böyle bir felaketin bir daha  yaşanmamasını diliyorum.  Hayatta varoluş mücadelesi veren tüm kadınlara selam olsun!” şeklinde sözlerini bitirdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.