Göç kavramı her şeyden önce insanın haraketliliğine ve bu hareketliliğin yol açtığı bir nüfus dinamiğine gönderme yapıyor. Göçün, besin kaynaklarının peşindeki insanın avcı toplayıcılıkla başlayan hikâyesi, günümüzün küresel dünyasında kesintisiz sürüyor. Nedenleri, türleri ve sonuçlarıyla bir insanlık hikâyesi…
Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması’nın 26’ıncı teması: GÖÇ
Göç kavramı her şeyden önce insanın haraketliliğine ve bu hareketliliğin yol açtığı bir nüfus dinamiğine gönderme yapıyor. Göçün, besin kaynaklarının peşindeki insanın avcı toplayıcılıkla başlayan hikâyesi, günümüzün küresel dünyasında kesintisiz sürüyor. Nedenleri, türleri ve sonuçlarıyla bir insanlık hikâyesi…
Gönüllü ya da zorunlu göçlerden, bireysel ya da toplumsal göçlere; ulusal göçlerden uluslararası göçlere kadar, tehcirden, sığınmaya, mübadeleden yeniden iskâna kadar; göçmeni, göçeri, mübadili, muhaciri, sığınmacısına kadar her biri kendine özgü sorunlarla, çözümlerle dolu hikâyeler…
Anadolu insanının hiç de yabancı olmadığı bir hikâye bu. Köyden kente, doğudan batıya, ülkeden ülkeye bir kader gibi süren göçler… Tarihin derinliklerinden gelen kadim zamanların hikâyesi aynı zamanda; Asya’nın bozkırlarında başlayan öykülerini Anadolu’nun yaylalarında, ovalarında, dağlarında bugün de sürdürenlerin, dağlara sevdalı, yaylalara tutkulu konup göçenlerin, yaylacıların hikâyesi…
Günümüzün en güncel konularından olan göç, fotoğraf açısından geniş ve zengin imkânlar sunuyor. Göçün türlü hallerini görünür kılan fotoğrafların anlattıklarıyla bu hikâyenin peşindeki “avcı”ları bekliyoruz. Belgesel fotoğrafın özgün yaratıcılığında insanıyla, yaşamıyla, tanıklarıyla geride bıraktıkları, görsel belgelerle göçlerin izini sizlerle sürmek istiyoruz.
Bu davet bizim…
Fotoğrafın sanatçısı, zanaatçısı, profesyoneli, amatörü, meraklısı, severi tüm katılımcılara şimdiden başarılar dileriz. Işığınız her daim bol olsun…
M. Muhtar KUTLU
Katılım: Her yaştan amatör veya profesyonel tüm fotoğraf severler en fazla 5’i renkli ve 5’i siyah-beyaz olmak üzere toplamda 10 adet göç konulu eser ile yarışmaya katılabilirler. Katılım ücretsizdir.
Son katılım tarihi: 29 Ekim 2021
Detaylı bilgi: www.gelenekselturkiye.org
Geleneksel Türkiye Fotoğraf Yarışması Nedir?
Aktiffelsefe Kültür Derneği tarafından 1991 yılından bu yana gönüllü olarak düzenlenen Yarışma, bu coğrafyada yaşamış ve yaşayan toplumlara ait unutulmaya yüz tutmuş kültürel mirasın, yöresel ve etnik geleneklerin ve değerlerin belgelenerek yaşatılması, hatırlatılması ve gelecek kuşaklara aktarılmasını amaçlamaktadır. Bu hedefi gerçekleştirirken fotoğraf sanatını ve belgesel fotoğrafçılığı desteklemektedir. Her yıl farklı bir temayı işleyen yarışmanın 26’ıncısı “Göç” konusunu ele almaktadır.
Uzun yıllardır fotoğraf sanatçısı ve akademisyen Mehmet Aslan GÜVEN’in danışmanlığını yaptığı yarışmanın seçici kurulunda Devlet Fotoğraf Sanatçısı Ozan SAĞDIÇ, Folklor Araştırmacısı Abdullah GÜNDÜZ, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu SOKÜM Komitesi Başkan Yardımcısı Muhtar KUTLU, Fotoğraf Sanatçıları Erol ÇINAR ve Eray KANIMTÜRK ve Aktiffelsefe Kültür Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazım ÖZDEMİR yer almaktadır. Ödül alan ve sergilemeye değer bulunan fotoğraflar her yıl kitap olarak basılmakta ve fotoğraf sanatçılarına, kütüphanelere, üniversitelere, fotoğraf derneklerine ve ülkemizin kültürel mirası ile ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilmektedir.