TÜRKİYE-AB KARMA PARLEMANTO TOPLANTISI YAPILDI

En son 19 Aralık 2018’de Ankara’da 78’incisi yapılan, Türkiye- Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Toplantısının, 79’uncusu yaklaşık 4 yıl aradan sonra Brüksel’deki Avrupa Parlamentosunda gerçekleşti.

TÜRKİYE-AB KARMA PARLEMANTO TOPLANTISI YAPILDI
REKLAM ALANI
Yayınlama: 21.03.2022
A+
A-

En son 19 Aralık 2018’de Ankara’da 78’incisi yapılan, Türkiye- Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Toplantısının, 79’uncusu yaklaşık 4 yıl aradan sonra Brüksel’deki Avrupa Parlamentosunda gerçekleşti.

Türkiye adına Türkiye-AB KPK Eş Başkanı AK Parti Kayseri Milletvekili Dr. İsmail Emrah Karayel, AB adına Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Eş Başkan Sergey Lagodinsky başkanlık etti.

Toplantıya Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, Anayasa Komisyonu Başkanı Yusuf Beyazıt, TBMM Karma Parlamento Komisyonu Üyesi milletvekilleri, AB Nezdinde Daimi Temsilci, Büyükelçi Mehmet Kemal BOZAY katıldı.

79. Türkiye-AB KPK Toplantısı açılışında konuşan Karayel, 79. Toplantısı vesilesiyle Brüksel’de 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinin ardından, Karma Parlamento Komisyonunu yeniden toplayabildiğimiz için büyük memnuniyet duyduğunu belirti.

Karayel, Avrupa’nın geçtiği zor günlerde ve karanlık dönemde bu toplantının Türkiye-AB ilişkilerini geliştireceğine ve zenginleştireceğine inandığını ifade etti. Toplantıda öncelikle katılım müzakerelerini ele alacaklarını aktaran Karayel, şöyle devam etti:

Ne yazık ki, müzakerelerin başından bu yana, bu süreç bazı üye devletler tarafından fazlasıyla siyasileştirilmiş, ulusal menfaatlerine alet edilmiştir.  Bizler, AB’nin güvenilir bir uluslararası aktör olarak davranmasını ve Türkiye’yi AB yolculuğunda desteklemesini beklediklerini söyledi.

Türkiye’nin AB sürecinde reformlara devam ettiğini vurgulayan Karayel, Müzakerelerdeki siyasi blokaja rağmen, Türkiye, demokrasi ve insan hakları alanları da dahil olmak üzere reformlarına tüm hızıyla devam etmektedir.  Bu süreçteki amacımız, her alanda AB standartlarını yakalamak ve vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini koruyup genişletmek olduğunu belirti.

Dış ve bölgesel politika konularında gündemimizi oluşturan, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya saldırısı dahil bölgemizde yaşanan sıcak gelişmelerin yanı sıra, salgın, göç, terörle mücadele ve enerji gibi konular Türkiye ve AB arasındaki işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu söyleyen Karayel,

Türkiye, bölgesel ve küresel her türlü problemin çözümü için önemli bir ülkedir. Türkiye’nin AB’nin stratejik özerkliğine ciddi katkı sağlayacak ülke olduğunu vurguladı. 

Türkiye ile AB arasındaki güçlü ekonomik ilişkilere dikkati çeken Karayel, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine, küresel tedarik zincirinde Türkiye’nin önemine, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda atılan adımlara işaret etti. Türkiye-AB ilişkilerinin bütünlük içerisinde ele alınması gerektiğini vurgulayan Karayel, şu değerlendirmelerde bulundu.

“Önümüzdeki dönemde AB’nin Türkiye ile ilişkilerinde samimi ve somut adımlar atması son derece gereklidir. Her daim kilit bir ortak olarak gördüğümüz Avrupa Parlamentosunun bu konuda destekleyici adımlar atmasını umuyoruz. Yapıcı bir yaklaşımın her iki tarafın da kazancına olacağı açıktır.” Diyerek konuşmalarını bitirdi.

79. KPK toplantısı 3 oturumda Mevcud Durum, Dış ve Bölgesel Politika, Türkiye ve AB’de Demokrasi, Türkiye-AB Ekonomik ve Ticari İlişkileri ve Yeşil Mutabakat konuları görüşülerek sona erdi.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.