KIŞ ÇETİN GEÇECEK VE DARLIK OLACAK

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, meclis toplantısındaki konuşmasında önemli uyarılarda da bulundu. Bazı ülkelerin enerji depolamaya başladığını hatırlatan Gülsoy, ” Kış çetin geçecek ve darlık olacağı öngörüsü var.” dedi.

KIŞ ÇETİN GEÇECEK VE DARLIK OLACAK
REKLAM ALANI
Yayınlama: 26.10.2021
A+
A-

KTO BAŞKANI UYARDI

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, meclis toplantısındaki konuşmasında önemli uyarılarda da bulundu. Bazı ülkelerin enerji depolamaya başladığını hatırlatan Gülsoy, ” Kış çetin geçecek ve darlık olacağı öngörüsü var.”dedi.

Gülsoy, “Aslında pandeminin dayattığı kapanma koşullarının ardından normalleşmeye geçiş sürecinde sorunlar birbiri ardına yaşandı. Hatırlatmalarda bulunacak olursam; konteynır ve navlun fiyatları çok yükseldi. Emtia fiyatlarında çok ciddi artışlar oldu. Navlun fiyatları artmadı, 10-20’ye katladı. Enerji kriziyle karşı karşıyayız. Bütün bu konular dünya çapındaki ekonomilerin ve özellikle batı ekonomilerinin tedarik zincirlerinde artık geçiş değil, kalıcı bir sorgulama yapmalarını gündeme getiriyor. Kötü haber bu kış çok çetin geçecek deniyor. Arz ve talep dengesizliği maalesef artarak devam edecek gibi. Doğalgazda yüzde 98, petrolde yüzde 93, kömür de yüzde 50 fosil yakıtlarda ulusal güvenlik tehdidi oluşturacak ölçüde dışa bağımlıyız. Tabi bu tarz piyasalardaki arz, talep dengesizliği, fiyat dalgalanmaları, jeopolitik riskler, teknoloji dönüşümleri, yeşil mutabakat, iklim değişikliği aklınıza ne gelirse gelsin dönüp dolaşıp bizi doğrudan vuruyor. İngiltere, Almanya da bu durum böyle. Çinliler depolamak için doğalgaz, petrol toplamaya başladı. Kış çetin geçecek ve darlık olacağı öngörüsü var. Bu durum covid ile alakalı değil. Kısıtlamalar gevşemeye başlayınca ekonomiler canlandı. Bu yeni krizi tetikleyen unsurlardın asıl önemli olanı İklim değişikliğiydi. Öte yandan bakıyorsunuz dünyamızın öngörülür geleceği hala fosil yakıtlar. Çin, Hindistan, Amerika, Almanya, Japonya kömür santrallerini canlandırmaya çalışıyor. Onun için bu yenilebilir enerjiye geçiş yani sancılı geçiş sanıldığı kadar kolay olmayacak. Bugün dünyada enerji karışımında yenilebilirin payı hala ihmal edilebilir bir düzeyde. Fosil yakıtlar hala baskın. Onun için bu geçişi çok hızlı yapabiliriz. Ne yazık ki yenilebilir ile fosil yakıtlar arasındaki denge kurulamadı. Dünyada enerji sektörünü geçen yıl 1 buçuk trilyon dolar harcandı. Bunun 4’te 3’ü yenilebilire gitti. Ne oldu petrole, doğalgaza, kömüre kimse yatırım yapmaz oldu. Bunun sonucu olarak ta bugün, arzdaki takınmaya darboğazı görüyoruz. Önümüzdeki yıllar bu darboğaz daha da giderek artacak. Petrol fiyatları geçen yıl 40 dolardan 83 dolara fırladı. Enerjiye bağımlı ülkemiz için daha akıllı sanayi ve teknolojilere kaymamız gerekiyordu. Teknoloji konusunda Türkiye artık dışardan ithal eden, dışa bağımlı taklit eden bir ülke olmaktan üretene inovasyona ağırlık veren bir ülke olmaya doğru geçmek zorunda. Bunu görmemiz lazım. Bunun dışında kalan ülkelerde ne yazık ki uluslararası sistemden dışlanacaklar. Bunu iyi okumamız lazım. Dışarıya göbeğimizden bağlıyız. Türkiye dünya sisteminin bir parçası olma yolunda adım atmıştır” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.