VELİ NİMETLERİ SEÇMENLERDİR

Yayınlama: 02.05.2024
A+
A-

Ülke yönetiminin yürütülmesinde başkanlık sistemine geçmeden önce milletvekillerinin görev ve sorumlulukları bugüne göre daha fazla idi. Zira hem yasama da görev alıyorlar hem de bakanlar kurulunda görev alarak ülke idaresinde sorumluluk sahibi oluyorlardı.

Şimdiki sistemde ise ağırlık yasama görevinde olmasına rağmen bakanlıkların ve meclisin komisyonlarında ve diğer verilen görevlerde sorumluluk alarak ülke yönetimine kıta bulunuyorlar.

Yerel yönetimlerde ise tıpkı milletvekilliğinde olduğu gibi halkın oyları ile seçilen belediye başkanlarının yanında yine halkın oyları ile seçilen belediye meclis üyeleri var. Tıpkı Büyük Millet Meclisi’nde olduğu gibi belediye meclis listelerinde de komisyonlar oluşuyor ve meclis üyeleri meslekleri ya da becerileri paralelinde bu komisyonlarda sorumluluk alarak görev yapıyorlar.

Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olan milletvekillerini millet oylarını vererek seçiyor. Millet oy vermez ise adaylar milletvekili seçilemiyor ve TBMM’ye giremiyorlar. Dolayısıyla milletvekilleri milletin oyuna muhtaçlar. Daha farklı bir deyimle seçmen milletvekilinin veli nimetidir. Milletvekillerinin seçmene vefa borcu vardır, çünkü onun oyu ile vekil seçildi ve maaş alıyor, görev yapıyor.

Milletvekilleri nasıl vekil seçilmeden önce seçmeni ile yakın temas içinde ve onun talep ve önerilerini ayağına giderek dinlemişse milletvekili seçildikten sonra da aynı şekilde veli nimeti olan seçmeninin ayağına gitmesi onunla irtibatı kesmemesi gerekir. Seçim bölgesindeki çalışma programlarını partisinin il yönetimine devretme yerine seçmeninin taleplerini düşünerek kendisi belirlemesi ve devamlı halkın yanında olması gerekir. (Çarşıda, pazarda, sanayide, sivil toplumda) Özellikle de halktan uzak durup valiliklerin, belediyelerin resmi törenleri, temel atma, tesis hizmete açma törenlerinde boy göstermesi zorunlu ve aslihizmetleri arasında değildir, olmaması da gerekir. Çünkü seçmen buralarda olsun diye ona oy vermemiştir.

Tıpkı milletvekillerinde olduğu gibi belediye meclis üyeleride halkın oyları ile seçilen üyelerdir. Onların da veli nimeti seçmendir ve seçmen ona halkı doğru temsil etsin, halka hiç sormadan halk buna ne der demeden her önüne getirilen karar tasarısını onaylasın diye oy verip, seçmemiştir. (Son olarak Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin yıllık 3.000 TL ilan edilen hobi bahçeleri kirası bedelini büyük şehir meclisinin hiç düşünmeden, seçmen ne der,oraya nasıl yansır demeden bir haftada 5.000 TL’ye yükseltmesi onaylaması) Belediye Meclis üyelerinin veli nimeti olan seçmeni dikkate almaması da bir örnek olarak verilebilir.

Sonuç olarak veli nimet olan seçmeni seçilmişlerin doğru temsil etmesi gerekir. Etmeyenlerin durumu en son 31 mart yerel seçimlerinde ortaya çıkmıştır.

Selam ve dua ile

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.