YALNIZLIK BAKANLIĞI

Nüfusun artması, metropollerin inşaası ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte yalnızlaşmaya başlayan insanoğlu, 2019 yılından itibaren Covid-19 virüsüne yönelik alınan tedbirlerin etkisiyle iyice yalnızlaşmaya başladı. Tabiri caizse iyice kabuğuna çekildi. Pandemi sürecindeki tam kapanma süreciyle birlikte sosyal izolasyon daha da arttı. Yalnızlıklar arttı. İnsanoğlu, hızla dönen dünyada ertelediği görmezden geldiği, varolan sıkıntılarının farkına vardı. Pandemi süreci, yaşadığı […]

Yayınlama: 11.06.2021
A+
A-

Nüfusun artması, metropollerin inşaası ve teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte yalnızlaşmaya başlayan insanoğlu, 2019 yılından itibaren Covid-19 virüsüne yönelik alınan tedbirlerin etkisiyle iyice yalnızlaşmaya başladı. Tabiri caizse iyice kabuğuna çekildi. Pandemi sürecindeki tam kapanma süreciyle birlikte sosyal izolasyon daha da arttı. Yalnızlıklar arttı. İnsanoğlu, hızla dönen dünyada ertelediği görmezden geldiği, varolan sıkıntılarının farkına vardı. Pandemi süreci, yaşadığı psikolojik sosyolojik ve ekonomik sorunların iyice gün yüzüne çıkmasına neden oldu. Tüm bunların yansıması olarak da intihar vakalarındaki artış, tüm dünya da olduğu gibi ülkemizde ve şehrimiz Kayseri’de de artış gösterdi. Her gün bunalıma girmiş, intihar etmiş kişilerin haberleri televizyon ekranlarında, gazetelerde ve haber sitelerinde karşımıza çıkmakta.

Tabii ki yaşanan bu durum bazı dünya devletlerini çözüm arayışına itti. Önce 2018 yılında Birleşik Krallık’da, ardından Mart 2021 de Japonya da “Yalnızlık Bakanlığı” kuruldu. Bu bakanlıklar, ülkelerin neden bu tür düzenlemelere ihtiyaç duyduğu sorusunu yeniden gündeme getirdi. Yapılan bu düzenlemeler, intiharların birer sonuç gibi görünse de bu sonucu ortaya çıkaran nedenler olarak; kalabalık ailelerin azalıp çekirdek ailenin artması, kırsaldan şehirlere göçün artışı ve yakın çevrenin azalmasını sıralayabiliriz. Tüm bunlar da insanların yaşadığı ekonomik ve psikolojik sorunlarda yardım edecek yakın çevre halkasının daralmasına neden oldu. Bu nedenlere tetikleyici unsur olarak pandeminin oluşturduğu ve artırdığı yalnızlığı sayabiliriz. Pandemi sürecinde aile içi şiddet boşanma ve intihar vakalarında ciddi bir artış söz konusu. Tabii bu noktada rakamlar korkutucu düzeyde.

Yetkililer Japonya’da 2020’nin Ekim ayında yaklaşık 880 kadının intihar ettiğini ve bunun bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 70 daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Ülkemizde ise 2018 de 3161 kişi 2019 da ise 3 bin 406 kişi intihara bağlı olarak yaşamına son verdi. 2020 ve sonrası için TUİK’ten resmi bir sayı gelmese de ne yazık ki günlük basından intihar haberlerini takip etmekteyiz. İnternet’te konu ile yaptığım taramalarda “Ülkemizde eskiden Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde ALO182 Umut Işığı Hattı vardı ve aktif olduğu 12 sene boyunca 24 bin vakanın intiharına müdahale edilmişti. Ancak 2007 senesinde kapandı. ” şeklinde doğruluğu teyit edilmesi gereken üzücü bir bilgi ile karışlaştım.

İngiltere ve Japonya’dan sonra hangi ülkeler intihar ve toplumsal bunalım sorununa yönelik “Yalnızlık Bakanlığı” kuracak, ne gibi tedbirler alacak bilemiyoruz ama intihar, ülkemiz de dahil bütün dünya devletlerinin karşısına büyük bir sorun olarak gelmeye devam edecek gibi görünüyor.

Çözüm noktasına gelecek olursak kısa vadede ülkemizde “Yalnızlık Bakanlığı” adı altında yeni bir bakanlık kurulmasa da, Japonya ve İngiltere’deki Yalnızlık Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar önlemler takip edilip, yapılan çalışmalar ülkemizdeki bakanlıklar, kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının görev sorumlulukları dahilinde paylaştırılabilinir.

Başta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TUİK tüm paydaşlar bir araya gelip, koordineli bir şekilde “Yalnızlık Bakanlığı” nın yerine getirdiği çalışmaları gerçekleştirebilir. Bu noktada STK’larla iş birliği gerçekleştirilip belediyeler aracılığıyla toplumsal duyarlılık artırılabilinir.

“Yalnızım dostlarım, yalnızım yalnız” şarkısının daha az dinlenildiği ve intiharların sıfırlandığı yarınlar dileğiyle..

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.