IŞIKLAR SÖNÜNCE

 Parkta oturuyorum. Saat gecenin yarısını geçti. İki bekçi devriye geziyor. Kimlik kontrolü yaptılar. ”Bu vakitte burada ne yapıyorsun?”dediler. Bende; ”Binaya gireceğim, ışıkların sönmesini bekliyorum” dedim. Bekçiler iyice şüphelendi. Niçin ışığı bekliyorsun, ışık sönünce ne yapacaksın gibi sorular sordular, anons edip ekip arabası istediler. Polis minibüsü geldi aynı sorular aynı cevaplar, ışık sönünce binaya gireceğimi yatmalarını […]

Yayınlama: 05.06.2022
A+
A-

 Parkta oturuyorum. Saat gecenin yarısını geçti. İki bekçi devriye geziyor. Kimlik kontrolü yaptılar. ”Bu vakitte burada ne yapıyorsun?”dediler. Bende; ”Binaya gireceğim, ışıkların sönmesini bekliyorum” dedim. Bekçiler iyice şüphelendi. Niçin ışığı bekliyorsun, ışık sönünce ne yapacaksın gibi sorular sordular, anons edip ekip arabası istediler. Polis minibüsü geldi aynı sorular aynı cevaplar, ışık sönünce binaya gireceğimi yatmalarını beklediğimi söyledim. Üst araması yapıp kargo tulumba minibüse bindirdiler. Bunları bir de karakolda anlat dediler. Karakola vardık. Kimlik kontrolü üst araması yapıldı. Kemer ve ayakkabı bağı alınıp nezarethaneye konulduk. 
   Benden önce gelenlerin işlemleri bitince nezarethaneden çıkardılar, ifade alacaklar. İfade alınmaya başlanınca polisin biri ”Ağabey babam pancar parası aldı parayı nereye yatırsın?” deyince anladım ki beni tanıdı. Bende ”Sen benim ifademi iyi dinle babanın ne yapacağına yada ne yapmayacağına karar verirsin” dedim. İfadem başladı ben söylüyorum polis yazıyor;
”29 yıldır döviz bürosu çalıştırırım. 25 yıldır televizyonlarda ekonomi programı yaparım. Bütün televizyonlar beni anons ederken ”Paraya yön veren ünlü ekonomist” diye anons ederler. Karım çalışır üç beş kuruş parası var. Bana sordu ”Paramı nereye yatırayım?”diye. Nasıl olsa kocası bu işin uzmanı. Bende anlattım. ”Hükumet yeni ekonomi programı açıkladı. Cari fazla verecek, döviz bollaşacak ve ucuzlayacak. Enflasyon düşecek enflasyon düşünce, faiz düşecek. Sen en iyisi Türk Lirası faize yatır. Hatta kısa vade değil, uzun vade, 1 yıl %19’dan vadeli mevduat yap” dedim. ”Faiz düşünce sen uzun vade yüksek faize yatırdığın için kârlı çıkarsın.” Bana inandı, parasını Türk Lirası olarak 1 yıl vadeli %19’dan mevduat yaptı. Kısa bir süre sonra Merkez Bankası faizleri %14’e düşürünce benim faiz konusundaki tahminim tuttu. Ama ilerleyen süreçte hükumet cari fazla yani döviz fazlası vermeyi hesaplarken tam tersi oldu. Cari açık verdi. Yani döviz açığı verdi. Döviz %100 arttı enflasyon %70 oldu. 
   Karımın 1 yıllık %19’dan yaptığı Türk Lirası mevduat vadenin yarısına gelmeden eridi gitti. Parası pul oldu. Evde her gün, dövüş kavga. Her akşam enflasyon, her akşam devalüasyon. Karım başlar; ”Televizyonda cik cik konuşup millete akıl verince bende seni bir şey biliyor sanırdım. Ellerin kocaları senden akıllıymış. Karısına kimi altın kimi döviz aldırdı. Parası fazla olanda gayrimenkul aldırdı. Hepside kazandı. Sadece ben kaybettim. O da senin yüzünden deyince eve gidemez oldum. Artık akşamları eve karım yatınca gidiyorum. Bazı akşamları izlediği dizi film uzuyor geç yatıyor. Bende o sıra parkta dizinin bitmesini ışıkların sönüp karımın yatmasını bekliyorum. Bu gecede araya çok reklam girip dizi film uzamasaydı, ben şimdi burada olmayacaktım.”

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
15.08.2021
26.06.2023
21.02.2022
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.