ŞENLİK DAĞILIYOR

Eskiler 7 yıl bolluk, 7 yıl kıtlık derlerdi. Sanki deneme yanılma yoluyla bugünkü dünya para piyasasını çözmüşlerdi. Bol para, kıt para. Yüksek faiz, düşük faiz. Yüksek enflasyon, düşük enflasyon. Yani indir – bindir. Doldur – boşalt… Panayırlarda üç kağıtçılar, çarkıfelek fırıldağını döndürürler. Dönen dairenin %49 sarı, %49 kırmızı, %2’lik bölümde yeşil boyalı kimisinde “Kızılay”, kimisinde […]

Yayınlama: 13.10.2021
A+
A-

Eskiler 7 yıl bolluk, 7 yıl kıtlık derlerdi. Sanki deneme yanılma yoluyla bugünkü dünya para piyasasını çözmüşlerdi.

Bol para, kıt para. Yüksek faiz, düşük faiz. Yüksek enflasyon, düşük enflasyon. Yani indir – bindir. Doldur – boşalt…

Panayırlarda üç kağıtçılar, çarkıfelek fırıldağını döndürürler. Dönen dairenin %49 sarı, %49 kırmızı, %2’lik bölümde yeşil boyalı kimisinde “Kızılay”, kimisinde “Hoşgör” yazar.

İnsanlar parasını sarıya basar kırmızı gelir, kaybederler. Kırmızıya basar sarı gelir kaybederler. İkisine birden basarlar, nasıl olsa birinden kaybedersem diğerinden kazanırım diye. Bunlar genellikle ekonomi de parasını sepet yapanlar, yumurtaları ayrı ayrı sepete koyanlar! Talihin cilvesine bakın ki bu sefer de %2′ lik dilimdeki “Hoşgör” gelir kaybederler. Sonunda öğrenirler. Oynatıcının ayağının altında fren olduğunu, istediği yere ibreyi getirdiğini ama parayı bitirmiş olurlar.

Dünyada paranın merkezi ABD ve yöneten Merkez Bankası FED. Bir dönem dünya durgunluğa girince, ekonomi daralmaya, kar azalmaya başlayınca faizler düşürülür ve açığa dolar basılır. Bu basılan dolarların hiçbir karşılığı yok! Sadece yeşil renkli kağıt. 1971 yılına kadar karşılığı altın vardı. Şimdi oda yok! Bas bas basılan dolarlar, helikopterlerle atılıp dünyaya satılır. O kadar dolarlar kendi ülkesinde kolay kolay enflasyon yaratmaz. Çünkü %70’i ABD dışında ama gittiği ülkelerde enflasyonu hoplatır. Eline para geçen Altın, Metal, Emtia, Gayrimenkule saldırır. Fiyatlar uçar, enflasyon artar, ekonomiler geçici olarak coşar! Uyuşturucunun verdiği geçici mutluluğu yaşatır. Sonra uyuşturucunun etkisi geçer tekrarda verilmez. Önceki verilen paralar istenmeye başlar. Faizler artırılır ve film biter…

Şimdi gelelim günümüze; Üç, dört yıldır bol para ve düşük faiz. Dünya ekonomisinde oynanan futbol maçında, ülkeler rüzgarı arkalarına aldı her vurdukları gol oldu.

Şimdi ilk yarı bitti. Ara verildi. Kaleler değişecek rüzgara karşı oynanacak.

FED açıklama yapıyor ; “Yakın zamanda üç, dört ay içerisinde piyasaya sürdüğüm paraları çekeceğim” diye. Verdiği paraları istiyor. Piyasaları daraltıyor. Faizleri bir yıl içerisinde artıracağım deyip nakit parayı kıymete bindiriyor! Hal böyle olunca Emtia, Metal, Gayrimenkul fiyatlarında frene basılmış olur. Hatta dolar bazında geriler.

Sonuç; Önümüzdeki aylar ve yıllar geçtiğimiz dönem gibi olmayacak! Tam tersi olacak.

PARA ŞAHİN AVINI AVLAYACAK!

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
12.09.2022
29.05.2021
02.10.2021
21.02.2022
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.