LGS TERCİHLERİNDE YÖNELİK ALTIN TAVSİYELER

LGS sonuçları açıklandı. Tabii şimdi velileri ve öğrencileri tercih heyecanı sardı. Bugünkü yazımızın içeriği, LGS sonuçlarının analizi ile tercihlerde dikkat edilecek hususlar hakkında olacak. Tabii her sene tercihlerde bir önceki senenin verilerini referans alıp o senin tercihlerini yapıyoruz. Bu nedenle geçen sene yapılan LGS’nin verilerine bakacak olursak;66 aylık iken ilkokula kayıt olan öğrenci grubunun geçen […]

Yayınlama: 02.07.2021
A+
A-

LGS sonuçları açıklandı. Tabii şimdi velileri ve öğrencileri tercih heyecanı sardı. Bugünkü yazımızın içeriği, LGS sonuçlarının analizi ile tercihlerde dikkat edilecek hususlar hakkında olacak.

Tabii her sene tercihlerde bir önceki senenin verilerini referans alıp o senin tercihlerini yapıyoruz. Bu nedenle geçen sene yapılan LGS’nin verilerine bakacak olursak;66 aylık iken ilkokula kayıt olan öğrenci grubunun geçen sene 8. sınıfa geçmesi sebebiyle, şimdiye kadar yapılan liselere geçiş sınavları içerisinde tarihin en büyük katılımlı sınavını 1.472.088 öğrenci ile geçen seneyapmıştık. Bu sebeple 2020 de sınav ile alan okulların kontenjanları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 213.618 olarak artırılmıştı. Bu sene sınava giren öğrenci sayısı 1.038.492 olduğu için kontenjanlarda azalmaya gidildi ve LGS ile alan okulların kontenjanları 174.160 oldu. Buna bağlı olarak kontenjanları azalan okulların son yerleşen öğrencinin yüzdelik puanında değişiklik olacağı için o okulun 2020’deki yüzdelik dilimini esas almamalıyız.

Bu sene sınavı değerlendirecek olursak, geçen seneye göre zordu çünkü geçen sene pandemi sebebiyle öğrenciler sadece ilk dönem konularından sorumluydu. Bu sene ise Türkçeden dil bilgisi kısmı hariç hepsinden sorumlu oldular. Bu nedenle bu sene okul taban puanlarında düşüşler gerçekleşecek.

Tercihlerimizi yaparken dikkat edeceğimiz hususlar gelecek olursak;

• Puana göre değil Türkiye Geneli Yüzdelik Dilimini esas alarak tercih listenizi oluşturunuz.

• Tercih edeceğiniz okulun geçen seneye göre kontenjanı azaldıysa, geçen sene en son bu seneki kontenjan sayısını yüzdelik dilimini okulla irtibata geçerek öğrenin. Örneğin geçen sene 90 kişi alan bir fen Lisesi bu sene 60 kişi alıyorsa, geçen sene 60. kişinin okula yerleşme yüzdelik dilimini öğrenin ve bunu dikkate alarak tercihlerinizi yapın.

• 10 tercihinizin hepsini yüzdelik diliminizin aşağısından yapmayın. Listenizi oluştururken ilk 3’te çok istediğiniz liseleri ya da yüzdelik diliminizin 5 dilim aşağısından yerleri yazın. 4 ile 7 arasındaki tercihlerinizi yüzdelik diliminize yakın yerleri ve son olarak da 7-10 arasındaki tercihlerinizi yüzdelik diliminizin 5 dilim yukarısına kadar aralıkta olan liseleri yazın. 10. Tercihiniz garanti olsun. Olmayınca kaçan balık büyük oluyor. Çok üzülüyorsunuz.

• Bu süreçte, eş dost akraba tavsiyesinden ziyade, alanında uzman tercih danışmanlarından ve de psikolojik danışman rehber öğretmenlerden destek alınız.

• Tercih yaptığınız okulları gidip ziyaret edip pansiyonunu görmenizi öneriyorum. Yani “gideyim de nasıl gidersem gideyim” mantığı ile yapılan tercihler daha sonradan hüsrana sebep olabiliyor.

• Sadece yüzdelik dilimizin aşağısında ve yakınında yerleri tercih ettiğinizde yani çok fazla iyimser tercih yaptığınızda, istediğiniz yerler gelmeyip ortada kalabiliyorsunuz. Bazen beğenmeyip de yazmadığınız yerler daha sonradan kıymetli olabiliyor.

• İlgi ve yeteneklerinize dikkat ederek lise türünü seçin. İlgi ve yetenekleriniz sosyal bilimler yönünde ise, fen lisesi puanı aldım diye illa fen lisesini tercih etmeyin.

• Okulların pansiyon imkânına, sadece kız ya da erkek pansiyon durumuna, pansiyonun okula yakınlığına şehir merkezine uzaklığına dikkat edin.

• Okulun bulunduğu ilçede üniversiteye hazırlık kurs merkezlerinin olup olmadığına dikkat edin.

• Okulun idaresinde ve de öğretmen kadrosunda ciddi bir değişiklik olup olmadığını sorgulayın.

• Okulun sosyal kültürel imkanlarına, hazırladıkları projelerine, spor salonu ve kampüs olanaklarına dikkat edin.

• Bir önceki sene YKS başarı durumuna yerleştirme oranlarına bakın.

• Pansiyonda nöbet tutan öğretmenlerin okulun öğretmeni olup olmadığını, etüt düzenini mezun öğrencilerden öğrenin.

Gönlünüzde olan yerleri, hayırlısı olacak şekilde kazanmanız dileğiyle. Hepinize başarılar diliyorum.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.