ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ VE ADAYLARA TERCİH TAVSİYELERİ

Yaklaşık 2,5 milyon üniversite adayının merakla beklediği YKS sonuçları açıklandı. Bugünlerde ise öğrencileri üniversite tercihleri heyecanı sardı. İyi bir puan almak kadar tabii ki de doğru tercih yapmamız ve istediğimiz yere yerleşmemiz, sevdiğimiz mesleği yapmamız da bir o kadar önemli. Bu yazımızda sizlere “Doğru tercih listesi nasıl yapılır? ve Tercih yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?” […]

Yayınlama: 01.08.2021
A+
A-

Yaklaşık 2,5 milyon üniversite adayının merakla beklediği YKS sonuçları açıklandı. Bugünlerde ise öğrencileri üniversite tercihleri heyecanı sardı. İyi bir puan almak kadar tabii ki de doğru tercih yapmamız ve istediğimiz yere yerleşmemiz, sevdiğimiz mesleği yapmamız da bir o kadar önemli. Bu yazımızda sizlere “Doğru tercih listesi nasıl yapılır? ve Tercih yaparken dikkat edilecek hususlar nelerdir?” sorularına cevap bulmaya çalışacağız.

Öncelikle tercihlerimizdeki hareket noktamız başarı sıralaması olacak puan değil. Bunu şu şekilde somutlaştıralım. Sayısal’da 470 alan öğrenci geçen yıl 37 binlerdeyken bu sene 5500’üncü oldu. Bu nedenle kesinlikle puana göre tercih yapılmamalı.

2020’ye göre sınavın zor olması ve barajın 170’den 180’e çıkarılması yerleştirme olasılıklarını etkileyecek. Bu durum geçen seneye göre lisans tercih edebilecek aday sayısını yarı yarıya düşmesine neden oldu. Pandemi ile birlikte tercih yapabilecek öğrenci sayısındaki azalış özellikle özel üniversiteleri derinden etkileyecek.

İkinci tavsiyemiz, Yükseköğretim Kurulu’nun hazırladığı YÖK atlas sitesini ve sanal fuar sitesini ziyaret etmeniz. Özellikle YÖK atlas sitesinde ön lisans/lisans bölümlerine yerleşen öğrencilerin puanları, başarı sıraları, YKS netleri, görevli öğretim görevlileri, Erasmus trafikleri, tercih sihirbazı ve üniversite bilgileri gibi birçok bilgi, veri ve tercih robotuna ulaşabilirler.

Üçüncü tavsiyemiz, tercih yaparken sıralamanızın %15 aşağısından başlayarak bölümleri yazabilirsiniz. Örnek verecek olursak 100.000 sıralamada olan bir aday 85 binden başlayarak tercihlerini yazabilir. Özelikle 100 binden sonraki sıralamalarda ve 2 yıllıklarda 20.000-50.000 aşağıdaki yerleri yazabilirsiniz.

Dördüncü tavsiyemiz, ilk tercihlerinize “gelir/gelmez, tercih hatası mı olur?” demeden çok istediğiniz yerleri yazın. 5 tercih bu şekilde tutabilirsiniz. Kalan 19 hakkınızın, 5’ini sıralamanızın %15 aşağısı, 10’nunu %10 aşağısı ile sıralamanız arasında yapabilirsiniz. Son 4 tercih ise sıralamanızın 5000-10000 yukarısından garanti olacak şeklinde olsun.

İllaki 24 tercih yapma zorunluluğunuz yok ama tercih listenizi oluşturduktan baktığınızda “Evet ilk tercihimden son tercihime kadar gelen her yere giderim. Hazırım.” Demeniz gerekiyor.

Beşinci tavsiyemiz, seçeceğiniz bölüm meslek üzerine. Belki de bir ömür boyu yapacağınız bir mesleğin bölümünü seçmek üzeresiniz. Bu sebeple sevdiğiniz, yaparken okurken zevk alacağınız bölümleri meslekleri seçin. Bunu yaparken de ilgi ve yeteneklerinizle uyumlu mu kontrol edin. Tabii ki özellikle kamuda iş bulmayı düşünen adaylarımız geçmiş yıllara yönelik kamu personel alım sayılarını araştırmaları önemli. Bununla birlikte, staj, burs imkanları, part time iş imkanları yurt dışı değişim programları, bölgeye göre ön plana çıkan iş imkanlarına dikkat ederek tercih listesi oluşturulmalı. Yakınlık/uzaklık, büyük/küçük şehirden ziyade, bölüme mesleğe odaklanılmalı.

Umarım herkes istediği bölümde sevdiği mesleği yapacak şekilde tercihlerine yerleşirler. Her bir gencimizin ülkemize katma değeri yüksek olur. Üretime ve gelişime katkı sağlarlar. Hayat dolu capcanlı yarınlar dileğiyle..

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.