BU SINAV DA NEYİN NESİ?

Yayınlama: 08.05.2024
Düzenleme: 08.05.2024 14:52
A+
A-

Dünya, 8 Mart kadınlar gününü kutlaya dursun bizim gündemimizde 9 Martta yapılan/yapılacak olan MBSTS vardı. Hayatımıza bir nebzede olsa yön verecek olan bu sınava katılmak için yollara revan olmuştuk. Kimimiz komşu illerden   kimimiz farklı ilçelerden. Mekanlar farklı olsa da rotamız aynı menzilimiz aynı gayemiz aynı idi. ERÜ,de sınava yetişebilmek.

Hava soğuk ve yağışlı idi. Diyebilirim ki Ocak ve Şubata göre daha soğuk. Görevliler hava şartları nedeniyle gelenleri erken saatlerde içeriye alıyor. Telefon, anahtarlık, bozuk para gibi ne varsa arkadaşlara teslim edip öylece giriyoruz. Kapıda bekleyen görevliler kimlik ve belge kontrolü yapıyor. İçlerinden biri “bey efendi, sizi böyle içeri alamayız” diyor. Sebebini sorduğumda ” banka kartınız var….kartınız cipli”  peki, bırakıp geleyim diyerek dışarı çıkıyorum. İlk kez şahit olmuştum  banka kartıyla içeri alınmayışımıza.

Asıl hikaye içeride başlıyor. Sınıfta gözetmen olarak görevlendirilen biri bay diğeri bayan olmak üzere iki hoca var. İkiside Erü’de görevli. Beyefendi fizik hocası.Hanfendi fizyoterapistçi. İçeri erken alınmıştım. Adayların çoğu henüz gelmediğinden  az da olsa konuşma fırsatı bulmuştuk. Şöyle bir diyalog geçmişti aramızda.

Fizyoterapistçi olan  hanımefendi bir ara edindiği izlenimler neticesinde  “doktora mı yapıyorsunuz? diye sorar.

Ben, İki Üç üniversite bitirmeme rağmen henüz doktora yapmadığımı söyledim.

Görevimi sordu. Din hizmetleri/İmam hatip diye cevap verdim.

Görevli: Bu sınavın adı ne?

MBSTS, diyorum

Görevli: Yani?

Mesleki Bilgi Seviye Tespit Sınavı

Görevli: Kim yapıyor?

Diyanet işleri başkanlığı /ÖSYM’ ce.

 

 

Konuşmalarımıza şahit olan diğer gözetmen müdahil oluyor. Zaten siz memursunuz. Amaç ne?

Nakil için, umre ve hac görevlendirmesi için

Fizikçi gözetmen :Peki, ilk defa mı giriyorsunuz?

Hayır. Bilakis  tüm memurlar gibi ilk atama şartlarından biri DMS/KPSS gibi  sınavlara giriyoruz. Sözlü  ve mülakatlarımız da oluyor.

Görevli: Diğer memurlar öğle değil. Mesela öğretmenler,polisler,sağlıkçılar…

Haklısın dedim. Bizde mahalledeki bir camiden  diğerine geçmek istiyorsan, nakil aldırmak istiyorsan her yıl bu sınavlara katılmak mecburiyetindesin. Camilerimiz A-B-C-D-E kategorilerine ayrılmış durumda. Her birinin kriteri farklı.

Görevli: Ama diğerleri bir kez giriyor, siz?

Evet, asıl mesele burada. Bir adayda (kamburluk, pelteklik vb.) varsa KPSS de yetersiz ise mülakatta başarısız olmuş ise zaten din görevlisi olamaz, böyle bir hakkı yok. Ancak Bütün aşamaları geçmiş  bir hoca efendiyi tutarda her nakil sırasında MBSTS ve sözlü sınavına tabi tutarsanız  ister istemez din görevlisinde hoşnutsuzluğa sebep oluyor.Bunun içindir ki bizler mecburen  emekli oluncaya kadar bu sınavlara girmek durumundayız.

Gözetmen: Biz böyle bilmiyorduk. Halkta şöyle bir kanı var. İmam hatibi bitiren herkes imam oluyor ve öylece emekli oluyor.

Eskiden öyleydi. Ama günümüzde şartlar değişti. Çok sayıda hafız hocalarımız, Kuran Kursu hocalarımız var. Çoğu arkadaş yüksek okul ve fakülte bitirmiş. Doktorasını yapanlar bile var. Hepsi kurslara seminerlere katılmış  yetişkin ve donanımlılar.

Gözetmen: Adalet bunun neresinde?

Hocam, sanırsam sizde fizikçi olarak fizik kurallarına aykırılık  hissettiniz. Mesele bu zaten. Adaletten bahsedilen yerde adalet aranılıyorsa bunu tesis etmek  ilgili bakanlığın ve kendi kurumumuzun görevi. Toplum her daim Adalete ve Diyanete güvenmek istiyor. İkiside toplumu ayakta tutan güzide kurumlarımız.

Gözetmen: Duvardaki  dijital saate bakıp bana dönerek “konuş konuş! söylediklerin kamerayla kayıt altına alınıyor” diyor, manidar bir ifadeyle.

Latife mi yaptı?Söyledikleri ciddi miydi bilemedim? Gözetmen hocaya: Bizler  kul olarak görevimiz icabı zaten hep canlı yayındayız. 7/24  murakabe, müşahede ve kayıt altında değil miyiz? demiştim  ki  tam o sırada bir kaç adayında sınıfa girmesiyle diyaloğumuza son verdik.

 

Koca bir güne  yeniden umutlar hayaller stresler bırakarak dönmüştük.Bize kalansa tadımlık bir hikaye.Sanki hayat gah tebessüm ede ede gah göz kırpa kırpa yüzüme haykırıyordu. Unutma be Azizim!Senin için Dünya da Ahiret de bir imtihan değil mi?

Rabbim imtihanlarımızı kolay eylesin.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.