2022 YKS ÜNİVERSİTE YERLEŞTİRME SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

2022 eğitim öğretim yılını diğer yıllardan ayıran özellik 12. Sınıfların yaklaşık sadece 9. Sınıfı ve 12.Sınıfı yüz yüze eğitim alarak YKS’ye girmiş olmasıydı. 2022 YKS’deMatematiğin nispeten geçmiş yıllara göre kolay sorulması, sayısalcıları sıralamalar konusunda hayal kırıklığına uğratırken orta düzeydeki Eşit Ağırlıkçıları bir nebzede olsa rahatlatmıştı. Taban puanın kaldırılmasının yerleşen öğrenci sayısına olan etkisi nasıl olacak? […]

Yayınlama: 16.08.2022
A+
A-

2022 eğitim öğretim yılını diğer yıllardan ayıran özellik 12. Sınıfların yaklaşık sadece 9. Sınıfı ve 12.Sınıfı yüz yüze eğitim alarak YKS’ye girmiş olmasıydı. 2022 YKS’deMatematiğin nispeten geçmiş yıllara göre kolay sorulması, sayısalcıları sıralamalar konusunda hayal kırıklığına uğratırken orta düzeydeki Eşit Ağırlıkçıları bir nebzede olsa rahatlatmıştı. Taban puanın kaldırılmasının yerleşen öğrenci sayısına olan etkisi nasıl olacak? ve Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik şartların vakıf üniversitelerinin tercih oranlarına etkisi nasıl olur?  soruları eşliğinde bir tercih süreci geride kaldı. Ve dün sabah beklenen açıklama ÖSYM’den geldi. 2022 yerleştirme sonuçları açıklandı.

                YÖK’ten yapılan açıklamaya göre %98,02 oranında yerleştirme oranı ile rekor kırıldı. Sadece yaklaşık 13.000 kişilik boş yer kaldı. Bu da üniversiteye yerleşmede taban puanın kaldırılmasının etkisini ortaya koydu. Ancak kazanan öğrencilerin ne kadarı kayıt yaptıracak? Nitelik nasıl olacak? Bu öğrencilerin yer yurt pansiyon ihtiyaçları nasıl ne ölçüde karşılanacak?  sorularını da beraberinde getirdi. Soruların cevaplarını ilerleyen günlerde hep birlikte alacağız.

                Bu yılın sürprizini Tıp Fakülteleri yaptı. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi 30.009 ile kapatarak tarihi bir yerleştirme gerçekleşti. 2021 yılında Kars Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi 22.835 ile kapatmasını göz önünü alırsak sıralamada yaklaşık 7.000 kişilik bir gerileme görüyoruz. Bunun sebeplerine bakacak olursak; pandemi döneminde sağlık çalışanlarının yoğun ve zor şartlar altında çalışmış olması, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve uzmanlık sürecinin zor ve meşakkatli olması bu durumu olumsuz yönde etkiledi. Benzeri cümleleri Diş Hekimliği için de kurabiliriz. Geçen sene Kars Kafkas Diş 36.253 ile kapatırken bu seneki sıralamada Yozgat Diş 42878 ile kapattı. Yaklaşık 6000 gerileme görmekteyiz.

                “Peki iyi sayısalcılar nereye gitti?” Diye soracak olursak; Bilgisayar Mühendisliği Yazılım Mühendisliği Yapay ZekaMühendisliği gibi bölümleri tercih ettiler. Bu sene 100.000 ilerleme gerçekleştiren Bilgisayar Mühendisliği görmüş olduk.

                Hukuk Fakültelerinde Eşit Ağırlıkçıların iyi bir sınav dönemi geçirmesi ve geçen sene 72.000 lere kadar gerilemiş olması aşağı yönde bir toparlama bekliyorduk o şekilde oldu. 58.885 ile Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Hukuk Fakültesi kapattı. Yaklaşık 13.000 kişilik ilerleme söz konusu oldu. Hukukta sıralama barajının 125.000’e çekilmesi de vakıf hukukların büyük bir oranda dolmasını sağladı.

                Yabancı Dil (İngiliz Dili Edebiyatı Mütercim Tercümanlık) Öğretmenlikler, İlahiyat, Sağlık Bölümleri (Tıp,Diş,Eczacılık hariç) ve Veterinerlik yine her yıl olduğu gibi yoğun talep gördü. İnşaat, Tekstil, Endüstri, Elektrik Elektronik ve Makine Mühendisliklerinde marka üniversiteler hariç kan kaybı devam ediyor. Anadolu üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde ne yazık ki büyük ölçüde taban sıralamaları oluşmadı.

                Evet genel hatlarıyla acısıyla tatlısıyla YKS 2022’yi de bu şekilde geride bırakmış oluyoruz. Tüm öğrencilerimize kazasız belasız, vatana millete hayırlı güzel bir üniversite eğitim öğretim hayatı diliyorum. Kütüphanelerin kantinlerden daha dolu olması dileğiyle..

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.