Halk iradesine ve onun seçimlerde oy vererek temsilci ve idarecilerini belirleme (Cumhuriyet, demokrasi ya da başka bir isim) şeklindeki yönetim sistemlerinde seçmenler seçilenler için veli nimettir. Çünkü nasıl müşterisi olmayan esnaf yok olmaya mahkum ise seçmenden oy alamayan yönetici ve vekil adayları da kaybetmeye mahkum kalırlar.
İster yerel yönetimlerdeki idareciler olsun isterse merkezi yönetimdeki idareci ve vekiller olsun seçimler öncesinde kapı kapı, köy köy, mahalle mahalle, meydan meydan gezerek oyunu istediği ve sonunda onun verdiği oylarla seçildiği seçmenlerine karşı borçludur. Borcunu ödeme adına seçimlerden sonra onları unutup uzaklıklarda gezme hakkına sahip değildir.
Bu kapsamda
Ülkemizde milletvekili seçimlerinin üzerinden bir yıldan fazla bir zaman geçti. Yani seçmenlerin oyu ile milletvekili seçilen vekiller 1 yıldan bu yana milletvekili maaşı alıyorlar.
Şimdi sormak istiyorum. Bir yıldan bu yana bin bir zahmet ve emekle kampanya yürütüp vekil seçilen temsilcilerimiz kaç defa kendisini seçenlerle bir araya gelip, zaman ayırıp onlarla çay içerek emeklinin durumu, yaşlanan nüfusumuz, hızla düşen nüfus artışımız, Gazze’de devam eden İsrail soykırımı, eğitim müfredatımız, hızla büyük bir tehlike haline gelen başıboş köpekler probleminin çözümü, işsizlik, Göç İdaresi ve Geri Gönderme Merkezlerinde yaşanan sıkıntılar ve bunlar gibi insanımız ve ülkemizin sorunları hakkında kaç görüşme yaptılar?
Bu saydıklarıma evet şu kadar yaptılar diyen bir yetkili çıkarsa ben yanıldım derim. Ama yanılmadığımı biliyorum. Şunu unutmayalım oy alarak seçilen vekil ve idareciler oy veren seçmene (Veli nimetine) borçludur. Ona verdiği sözü yerine getirmemiş ise onunla helalleşmek zorundadır. Aksi halde ahirete borçlu gider. Vay ahirete borçlu gidenlerin haline.