12 ŞUBAT MARAŞ’IN KURTULUŞU VE ÜÇ KAHRAMAN

12 Şubat 1920, Maraş’ın Fransız ve Ermeni çetelerinin işgalinden kurtuluş tarihidir. Tam bir asır/102 yıl olmuş. Tarihi destanlar yazan yiğitlere, kahramanlara selam olsun. Senei devriyesinde Maraş başta olmak üzere Adana, Antep,Urfa ve vatanın bütün satında düşman çizmesinin bu topraklara birdaha basılmaması için mücadele eden bu uğurda şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şâd […]

Yayınlama: 11.02.2022
A+
A-

12 Şubat 1920, Maraş’ın Fransız ve Ermeni çetelerinin işgalinden kurtuluş tarihidir. Tam bir asır/102 yıl olmuş. Tarihi destanlar yazan yiğitlere, kahramanlara selam olsun.

Senei devriyesinde Maraş başta olmak üzere Adana, Antep,Urfa ve vatanın bütün satında düşman çizmesinin bu topraklara birdaha basılmaması için mücadele eden bu uğurda şehit düşen tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şâd olsun.

Bu yazımızda Kahramanmaraş’la özdeşleşen üç yiğit insandan üç kahramandan bahsedeceğim. Bunlar Rıdvan hoca,Sütçü İmam ve davulcu Abdâl Halil Ağa.

Peki,bu yiğit insanlar ne yaptı ki tarihe geçtiler? Gelin hep birlikte kurtuluş mücadelesindeki fonksiyonlarına bakalım.

MEŞHUR SİMALARDAN İLKİ RIDVAN HOCA’DIR

Maraş’ta Ulu Caminin hemen karşısında kale vardır. Kalede Fransız bayrağı asılıdır. Rıdvan hoca Cuma hutbesinde “Ey müslümanlar! Eğer düşman müslüman bir toprağı işgal etmişse o memlekette cuma namazı kılmak farz değildir. Düşmanla cihat edilir”der. Cami cemeati kaleye çıkar,Fransız bayrağını indirir ve yerine rengini şehitlerin kanından alan ay yıldızlı bayrağımızı burçlara asarlar. Burada önemli bir husus milli mücadeleye din adamlarının önderlik etmesi,fetva vermesi ve halkı vatan savunması için direnişe çağırmasıdır.

İKİNCİ KAHRAMANIMIZ SÜTÇÜ İMAM

Bu muhterem zat geçimini süt satarak sağlarmış.Kahramanmaraş’ ta kale yakınlarında Uzun oluk caddesi vardır. Bu caddenin hemen yanı başında bir çeşme birde hamam vardır. Hamamdan çıkan peçeli, çarşaflı Anadolu kadınlarına Fransız askerleri el uzatır. Elbiselerini açmak isterler. Zaten kendileri de zil zurna sarhoştur. Olaya şahit olan Sütçü İmam dayanamaz adeta “benim kutsalıma dokunamazsın” dercesine tabancasını çekerek ilk kurşunu sıkar. Sarkıntılık eden Fransız askerine orada haddini bildirir. Bu olay basit sıradan bir olay değildir. Olay büyük yankı uyandırır ve halkın milli mücadeleye inancı desteği artmış olur.

ÜÇÜNCÜ KAHRAMANIMIZ DAVULCU ABDÂL HALİL AĞA

Bu güzel insan davul çalarak geçimini sağlarmış. Fakir ama onurlu biriymiş. Şehrin en zenginlerinden Ermeni asıllı Agop Hırlakyan, Maraş’a giren Fransızları davul zurnayla karşılanması için davulcu Abdâl Halil Ağaya hatırı sayılır para vereceğini söyler. Bu mesajı iletmesi için de oğlu Setrek’e görev verir. Davulcu Abdal Halil Ağa mesajı alınca şu cevabı verir.  Agop ağaya söyleyin; şu çaldığım davulun kasnağını altınla doldursa yinede çalmam. Bir zurnacı dahi göndermem.

BU DİN BAHSİDİR

Din kardeşlerimin bağrına çomağımı vuramam der. Ermeni ağasının teklifini zor şartlar geçirmesine rağmen reddeder.

Evet, milli mücadelede imânın imkâna karşı galip geleceğinin en güzel örneğidirbunlar.Asırlar geçsede bu kahramanlarımızı unutmayacağız/unutturmayacağız.

Tekrar ruhları şâd olsun..

BİR HATIRLATMA:

Geçen haftalarda Kahramanmaraş’ın Dulkadir oğlu ilçesine bağlı Doğukent mahallesinde bir caminin daha temeli atılır. Bu camiye “Abdâl Halil Ağa DİN BAHSİ CAMİSİ” adı verilir.

Yardım etmek isteyen hayır sahibi vatandaşlarımız aynı ismi taşıyan cami yaptırma ve yaşatma derneğinin TR69 0001 5001 5800 7312 8438 32 nolu IBAN hesabına yatırabilir.İrtibat için (05065112965) ve (05424393844) nolu telefonu arayabilirsiniz.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.