7. TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİNDE ANLAŞMA MÜMKÜN MÜ?

Ağustos ayı, kamu çalışanlarının kamu işveren heyeti ile 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Toplu Sözleşme Görüşmelerinin yapıldığı zaman dilimidir. 4 milyon kamu çalışanı ve yaklaşık 2 milyon emekli, toplu sözleşme görüşmelerinde nasıl bir sonuca ulaşılacağını merakla bekliyor. 6. Toplu sözleşme görüşmelerinde varılan anlaşma ve oransal artışlar çok komik seviyelerde kaldı ve enflasyondaki artışa paralel olarak hükümet, […]

Yayınlama: 21.08.2023
A+
A-

Ağustos ayı, kamu çalışanlarının kamu işveren heyeti ile 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Toplu Sözleşme Görüşmelerinin yapıldığı zaman dilimidir. 4 milyon kamu çalışanı ve yaklaşık 2 milyon emekli, toplu sözleşme görüşmelerinde nasıl bir sonuca ulaşılacağını merakla bekliyor.

6. Toplu sözleşme görüşmelerinde varılan anlaşma ve oransal artışlar çok komik seviyelerde kaldı ve enflasyondaki artışa paralel olarak hükümet, yüzde yüzlere varan artışlar yapmak durumunda kaldı. Zaten Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası enflasyon tahminlerini çoğu zaman tutturamıyor ve kamu çalışanlarına toplu sözleşmede belirlenen orandan daha fazla artış yapılıyor.

7. Toplu sözleşme Görüşmelerinde çalışan kesimin taleplerini yetkili Konfederasyon olan Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve konfederasyon yetkililerinin açıklamalarından öğreniyoruz. Kamu çalışanları, 2 yıl için toplam yüzde 110 artış talep etti fakat hükümetin önerdiği rakam bu talebin yarısını bile karşılamadı.

Merkez Bankasının 2023 sonu için enflasyon tahmini yüzde 58 iken memurlara önerilen artış yüzde 15+10. Yani yüzde 25 artış önerisi piyasa gerçeklerini ve hayatın gerçeklerini karşılamayan bir teklif olarak kabul edilmektedir.

Kamu Çalışanları, enflasyonun tüm yükünü kendilerine yüklenmesine tepkili.  Ekonomideki dalgalanmanın sebebi olarak memurlara verilen seyyanen artışların görülmesi kamu çalışanlarını üzmüş durumda.

Toplu sözleşme görüşmelerinde Memur Sen gayet net bir şekilde taleplerini dile getirmekte. Kamu işveren heyeti sahayı rahatlatmak durumundadır. Yüzde 5’lik enflasyon gerçekleşmelerine piyasa da vatandaş da inanmıyor.

Kamu Çalışanlarının Beklentileri

7. Toplu Sözleşme Görüşmeleri Hakem Heyetine kalmadan anlaşmayla sonuçlanmalı

Oransal artışlar piyasa gerçeklerinin altında olmamalı. Enflasyon farkı oluştuğu aydan itibaren ücretlere yansıtılmalı.

Gelir vergisi uygulaması, yılın ikinci altı ayı için verilen artışları yok etmektedir. Dolayısı ile kamu çalışanları gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesini talep etmektedir. Birçok kamu çalışanı haziran ayından itibaren yüzde 20 hatta yüzde 27’lik vergi dilimine girmekte ve aldığı ücretlerde çok önemli kayıplar yaşanmaktadır.

Dini Bayramlarda emeklilere ve her 3 ayda kamu işçilerine verilen ikramiyelerin bir şekilde kamu çalışanlarına da verilmesi beklentiler arasındadır. 

Toplu Sözleşme Var, Grev Hakkı Yok

Öncelikle toplu sözleşme hakkının kullanılması çok önemli. Fakat görüşmelerde kamu çalışanları sadece talep eden pozisyondalar. Yani grev hakları bulunmamaktadır. Yetkili Sendika ile hükümet anlaşamazsa konu hakem heyetine götürülecek. Peki, hakem heyetinde kimlerden oluşmaktadır? 6’sı kamuyu temsil eden üye 5’i ise sendikaları temsil eden toplam 11 üyeden oluşan bir hakem heyeti yapısı var. Bu durumda görüşme hakem heyetine kalırsa hükümetin verdiği oralar aynen kabul edilir kanaati yaygın sahada.

Kamu çalışanlarının grev hakları da bulunmamaktadır. Bu durumda karşılıklı anlayışın dışında bir seçenek kalmıyor. Kamu çalışanları kamu işveren heyetinin sağduyusuna ve ülke gerçeklerini anlamasına, yetkili konfederasyonun pazarlık ve ikna gücüne umut bağlamış durumdadır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.