İHL HAFTASI / YA İMAMLAR OLMAZSA..!

13-17 Ekim  imam hatipliler haftası olması nedeniyle ülke genelinde bir dizi etkinlikler yapılıyor. Elbette kutlamak gerek, niceliğini, niteliğini tartışmak, ehemmiyetini kavramak gerek. İlkokulu köyümde(Doğankonak/Göksun) okuduktan sonra annem beni okumam için Maraş’a  götürür. Götürür götürmesine amma  yer bilmez yurt bilmez.Aklına bizim köyde  öğretmenlik yapan Taki Yıldırım hoca gelir. Şehre iner inmez O’nun yanına varır.O yıllarda bahsi […]

Yayınlama: 17.10.2022
A+
A-

13-17 Ekim  imam hatipliler haftası olması nedeniyle ülke genelinde bir dizi etkinlikler yapılıyor.

Elbette kutlamak gerek, niceliğini, niteliğini tartışmak, ehemmiyetini kavramak gerek.

İlkokulu köyümde(Doğankonak/Göksun) okuduktan sonra annem beni okumam için Maraş’a  götürür. Götürür götürmesine amma  yer bilmez yurt bilmez.Aklına bizim köyde  öğretmenlik yapan Taki Yıldırım hoca gelir. Şehre iner inmez O’nun yanına varır.O yıllarda bahsi geçen hoca YİBO/yatılı bölge okulu/ müdür yardımcısıdır.

Beni göstererek der ki; ben bu oğlanı getirdim amma nereye gidecek  nerede kalacak bilmiyorum. Bize bir yol göstersen yardımcı olsan’ diye de ricada bulunur.

Taki hoca(Sarız Yalak-Karakoyun köyünden ) beni de yanında götürüp kaydımı yaptırır. Döndüğümüzde anneme,  “Senin çocuğu İmam hatip okuluna kaydettirdim.Bu devlete nasıl ki  polis,doktor, öğretmen,vali,kaymakam lazımsa imam da lazım. Ölüsü var, dirisi var, camisi var,cemaati var.Liseyi bitirince hiç bir şey olamazsa imam olur der”

Aradan altı yıl geçer  ve ben  İmam hatip lisesinden mezun olurum. Hocanın dediği gibi imam hatip olarak göreve başlarım.

Bütün okullar bizim. Bütün okullara ihtiyaç var.Her okulu pazılın bir parçası gibi düşünmek gerek.Ben imam hatipliyim. Eşim de çocuklarım da imam hatipli.  İmam hatip camiasının bir ferdi  olmaktan da onur duyuyoruz.

Bu yazıyı kaleme alırken hafta münasebetiyle bizim nazarımızla bakmak istedim. Yoksa diğer okullar ehemniyetsizmiş gibi bir algı asla söz konusudeğildir.Olamaz,olmamalı da.

Taki hocanın söylediğini yıllar sonra daha iyi anladım.Nedenine gelince…

Bir kaç gün önce  yakınımızdan biri (eşimin babaannesi) vefat etmişti. Bizlerde cenazede bulunmak üzere Sivas/Altınyayla ilçesine gittik. Aslen Güzeloğlan köyünden. Hastaneye cenazeyi almayagittiğimizde henüz yıkanıp hazır olmadığını söylediler.

Peki,  hastanenizde gassal yok mu? dedim, yok dediler.İlçe müftülüğünü aradım  onlarda hali hazırda gassalın/cenaze yıkayan/ kadın görevlinin olmadığını söylediler.

Nasıl olur dedim. Kamu kuruluşlarında çalışan bir sürü EYT’ lisi var, taşeronu var, geçici çalışanı var,mevsimlik çalışanı var.Fahrisi var. Bir gassal nasıl bulunmaz. Olmaması elzemdir.

Aziz okuyucularım!  Cenazeye karşı dini vecibelerin yerine getirilmesi son derece önemli bir  konudur. Toplum olarak buna çok dikkat ediyoruz.Herkeste bir hüzün,bir telaş. Neyin  telaşı  bunlar. Yıkamak,kefenlemek, namazını kılmak- kıldırmak, helallik istemek, cenazeyi incitmeden  kabre kadar taşımak, defin işlemlerini yapmak, taziyede bulunmak  ve ardından yemek vermek!Bu son madde cenaze sahiplerini yoran,külfete sokan başka bir konu.

Sakın öleyim deme…Öldükten sonra ortada kalacak değilsin. Üstüne toprak atanın çok olur.

Yunacak-yıkıyacak biri de bulunur.Bizim hanımı daha önce cenaze yıkama kefenleme kursuna göndermiştim. Evde de ilmihal kitaplarını okur istişare ederdik. Hanıma iş sana kaldı.

Belki de son  görevini yapacaksın babaanne. Al yanına bir iki hanım teyze. Beraber  suyunu  dökün,yıkayın,kefenleyin. Bu sevapta size yeter,dedim.Nihayetinde cenazemiz hazırlanmış musalla taşına konmuş oldu.

Sıra namaza gelir.Bunun duası var,telkini var, yâsini var…Peki, bütün bunları kim yapacak?

Köyün  imamı.Ya izinliyse…Ya imam yoksa. Ya hastaysa… Yani mutlaka bir imam hatibe,din gönüllüsü kardeşimize ihtiyaç var.

İmam olmazsa ne mi olur? Tesbih taneleri gibi hepimiz savruluruz. Bunun için devleti yönetenlere  imameti Kübra(büyük imam) namaz kıldıranlara imameti süğra (küçük imam) denmiş.İmame gibiönder olmak lazım.

Değerli dostlar! İmam hatipli olmak imam olmak sadece ölü yıkayıcı değildir.Aynı zamanda onlar  topluma nüfus etmiş maddi manevi kirlerinde temizlenmesi için mücadele ederler.Bu yönüyle emniyet birimlerine,sağlık birimlerine destek vermiş olurlar.

Bu okuldan mezun olanlar sadece  imam da olmazlar. İmam hatipli çobanda vardır,simit satanda, amele olanda, tüccar  olanda.Muhtar olanı da görürsünüz reisi cumhur olanı da… Dolayısıyla toplumun her kademesinde hizmet sunan,çalışan, üreten  bir imam hatipliyle mutlaka karşılaşırsanız.

İmam hatipliler eleştirilmez değildir. Elbette çeriklerin-çürüklerin çıkması muhtemeldir.Her şeyi söyleyebilirsiniz. Ancak hiç kimse  bir imam hatipliyi vatanına ihanet eder/ediyor/ diyemez bu bir.

İkincisi; İmamlar mesai mefhumu gözetmek-sizin çalışırlar. Ölüye de  koşarlar diriye de.Ezanından-sâlasına kadar yanımızdalar. Bunun en güzel örneğini pandemi  döneminde sosyal vefa destek guruplarında gördük.

Bir isteğimi de buradan belirtmiş olayım.Bir çok il ilçede gassalın olduğu mâlum. Dileğim;bütün ilçe hastanelerinde yahut müftülük biriminde aktif çalışacak  kadın-erkek gassal bulundurulması.

Bu vesile ile imam hatip okullarının yapımında yaşatılmasında emeği geçen ders veren ders  gören herkesten Rabbim razı olsun.Vefat edenlere Allah rahmet eylesin.Bu ziya bu ışık ebediyyen sönmesin.

Haftamız kutlu olsun..!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.