Sınavlara hazırlanan milyonlarca öğrenci, gelecek planında başarılı olabilmek için ter döküyor. Belki de sınava girecek 3-4 milyon öğrencinin yanında aynı heyecanı ve stresi yaşayan 10 milyonlarca öğrenci yakını bulunmaktadır. Bir üst eğitim kademesine geçmek için sınav cenderesine girmek gerekiyor maalesef. Sınav, Türkiye’nin bir gerçeğidir. Bu gerçeklikte, gerçekçi hedefler belirlemek belki de süreç yönetiminin en önemli […]
Sınavlara hazırlanan milyonlarca öğrenci, gelecek planında başarılı olabilmek için ter döküyor. Belki de sınava girecek 3-4 milyon öğrencinin yanında aynı heyecanı ve stresi yaşayan 10 milyonlarca öğrenci yakını bulunmaktadır.
Bir üst eğitim kademesine geçmek için sınav cenderesine girmek gerekiyor maalesef. Sınav, Türkiye’nin bir gerçeğidir. Bu gerçeklikte, gerçekçi hedefler belirlemek belki de süreç yönetiminin en önemli ayağı. YKS sınavında alan seçme, lise yıllarını verimli geçirme, sınav hazırlıklarını son yıla bırakmama, durum tespiti ve uygun ders çalışma programı gibi birden fazla etken belirleyici olmaktadır.
LGS’ye girecek 8. sınıf öğrencileri büyük oranda okullarının programları dahilinde çalışmalarını sürdürmekte ve çevresel etkilere daha kapalı, korunaklı bir alanda sınav çalışmalarını yürütmektedir. İyi bir liseye gitmenin yolu LGS’ de başarılı olmaktan geçiyor. Son yıllarda Lise Giriş Sınavlarında matematik ve Türkçe derslerinin belirleyici olduğuna şahit olmaktayız.
Öğrencilerimize ve velilerimize bu iki dersi temel alarak çalışmalarını sürdürmelerini önerebiliriz.
Asıl yığılma ve mücadele, üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenci grubunda yaşanmaktadır. Her yıl bir milyona yakın öğrenci 12. sınıftan mezun oluyor ve YKS’ye giriyor. Bir o kadar da mezun öğrenci sınavlara hazırlık sürecine dahil oluyor ve yaklaşık iki buçuk milyon öğrenci YKS maratonunda ter döküyor.
Kopmalar yaşanabilir
Bilindiği üzere TYT, 9 ve 10. sınıfların müfredatından sorumlu tutuyor öğrencileri. Fakat şu bir gerçek ki 9 ve 10. sınıf öğrencisi de bu öğrencilerin velileri de bu sınıfları sınava girecekleri gerçeğinden uzak ve çok önem vermeden geçiyorlar. TYT’nin en belirleyici dersi yine kırkar soru çıkan matematik ve Türkçe dersleri oluyor.
Bir de 11 ve 12. sınıf müfredatından müteşekkil olan AYT, öğrencilerin önünde duruyor. Hal böyle olunca birçok öğrenci eylül ayında heyecanla başladığı sınav hazırlık sürecinde zorlanmakta ve “başaramayacağım” düşüncesine kapılmaktalar. Tam da burada öğrenciler pes etmeden, çalışma yöntemlerini gözden geçirerek, alternatif teknikler kullanarak yarıştan kopmamalıdırlar.
Süreç yönetimini kendisi yapamayan öğrenciler mutlaka alanında uzman bir rehber öğretmene, eğitim koçuna, planlayıcıya müracaat etmelidir.
Yük Ağır, Zaman Dar
Öğrenciler lise hayatında 4 yılda öğrendiklerini iki günde ürüne dönüştürmenin sorumluluğu altında hazırlıklarını yapmaktalar. Sınava 6 ay gibi bir süre kaldı. TYT konularının bitmiş olması gerekiyor, fakat tam anlamıyla TYT’yi halleden öğrenci yok gibi.
Tam da burada çalışma programının uygulanabilir, öğrenci ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikte olması önem arz etmektedir. Öğrencilerimize zorlandığı ve gittikçe girdaba dönüşecek derslerde ve konularda mutlaka destek almalarını ve yollarındaki setlerden kurtulmalarını önermekteyiz.
Öğrenciler Açık Liseye Neden Geçiyorlar?
Lise eğitimi 4 yıl olarak uygulanmakta. 12. sınıf öğrencileri bir yandan 12. sınıfı okurken bir yandan da sınavlara hazırlanıyorlar. Bu iki sorumluluk çok ağır gelmekte ki öğrencilerin neredeyse yüzde otuzu açık liseye geçiyor. Bu gerçek irdelenmeli.