ADAYLARA EĞİTİM, YAŞAM, KÜLTÜR PROJELERİ SORULMALI

Seçimlere yaklaşık bir ay kaldı. Meydanlar hareketli, rekabet zirvede. Partiler, ellerindeki belediyeleri korumanın ve yeni belediye başkanlıkları kazanmanın peşinde.  Türkiye seçim süreçlerinde artık ittifaklar tartışmanın merkezini oluşturmaktadır. TV programları, seçim gündemini ana gündem maddesi olarak benimsemişler. Her kanal kendi bakışıcısına göre kamuoyunu bilgilendirmenin biraz da yönlendirmenin gayretinde. Kadrolu konuşmacılar televizyonları adeta ele geçirmişler ya da […]

Yayınlama: 26.02.2024
A+
A-

Seçimlere yaklaşık bir ay kaldı. Meydanlar hareketli, rekabet zirvede. Partiler, ellerindeki belediyeleri korumanın ve yeni belediye başkanlıkları kazanmanın peşinde.  Türkiye seçim süreçlerinde artık ittifaklar tartışmanın merkezini oluşturmaktadır.

TV programları, seçim gündemini ana gündem maddesi olarak benimsemişler. Her kanal kendi bakışıcısına göre kamuoyunu bilgilendirmenin biraz da yönlendirmenin gayretinde. Kadrolu konuşmacılar televizyonları adeta ele geçirmişler ya da kanallar konuşmacıları sıraya koyarak adeta nöbet sistemi başlatmışlar.

Sokaklar hareketli, adaylar meydanlarda halkın arasında vakit geçirmeye çalışıyorlar, şehirlerin meydanlarında seçim irtibat çadırları, çalınan müzikler, çadırlarda partisi için nöbet tutan partililer…

Bu seçimler iki kutupluluğun kırıldığı bir seçim olacak gibi. Merkezdeki iki partinin sağında ve solunda birden fazla parti kendi amblemi ve listeleriyle seçimlere katılacaklar. Yüzde 4-5 oy alacak partiler Ankara, İstanbul gibi yarışın kafa kafaya gittiği yerlerde belirleyici olacaklar sanki.

Bir de kamuoyuna pek yansımayan fakat kıran kırana mücadelenin yaşandığı belediye meclis üyeleri var. Belediye meclis üyeliklerine şehirlerin önde gelen, etkili ailelerinden birer kişi aday oluyor. Bu adaylar incelendiğinde bolca inşaatçı, müteahhit, iş insanı, esnaf olduğu görülmektedir. Mesela belediye meclis üyeliklerine eğitimciler, kanaat önderleri, din adamları, doktorlar, adalet mensupları ya aday olamıyor ya da bu meslek gruplarını cezbedecek bir yönü yok bu üyeliklerin.

Muhtarlar ve azalar derseniz belki de yarışın en sert biraz da eğlenceli geçtiği alan bu grup. Ne vaatler ortaya atılmakta muhtar adayları tarafından! Mahalleye okul, AVM, sağlık ocağı hatta hastane yaptıracağını söyleyenler; ulusal bazdaki sorunları çözeceğini iddia eden muhtar adayları bile var.

Artık E devlet kapısı üzerinden muhtarların verdiği tüm evraklara ulaşılabilmektedir. Türkiye genelinde halihazırda 50516 muhtar görev yapmaktadır. Acaba bu kadar muhtara gerek var mı, sokakta bu konuyla ilgili “Kırsal kesimdeki köy ve mahallelerde muhtara ihtiyaç olabilir fakat şehir merkezlerinde muhtarlar işlevselliğini yitirdiği için muhtar kadroları gözden geçirilebilir.” önerileri dile getirilmektedir.

Başkan adaylarına Eğitim, Kültür, Sosyal yaşamla ilgili vaatleri sorulmalı

Yol, su, kanalizasyon, ulaşım, altyapı ve şehrin fiziki sorun alanları belediyelerin asli görevleri arasında bulunmaktadır. Başkan adayları şehirlerindeki başıboş köpeklerin saçtığı tehlikelerden, yurt bulamayan öğrencilerin barınma sorunlarından, okula ulaşmakta zorlanan öğrenci ve öğretmenlerin ulaşım problemlerinden, ders çalışmak için kütüphane arayan öğrencilerin kütüphane taleplerinden, sabah kahvaltı yapmadan okulun yolunu tutan üniversite öğrencilerinin içecekleri sıcak çorbadan, okul ihtiyacı olan mahallelerin okul ihtiyacını karşılamak için çaba sarf etmekten de sorumludur.

Belediye başkan adayları projelerini anlatmakta fakat her seçmen mahallesiyle ilgili eğitim alanında ne gibi projeler düşünüldüğünü, kültürel anlamda belediyenin neler yapacağını, sosyal yaşamı renklendirmek ve insanların sosyalleşmesine katkı sağlamak için nelerin planladığını, daha yaşanabilir bir şehir için neleri planladıklarını mutlaka sormalıdır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.