8 Mart’ta kadınlar üzerine yine çok şey yazılacak ve söylenecek. Ancak altının kıymetini sarraf bilir. Yani Bir kimsenin, bir şeyin değerini, ancak bu konularda uzmanlığı bulunanlar bilir. Kadınlar üzerine söylenen her söz de kıymet ifade etmeyecektir. Varlık nedeni olarak kadınlar üzerine; İslam ne söylemiştir, bu makalemde bundan söz etmeyeceğim. Ancak kadınlar üzerine derlediğim bilgileri sizlerle […]
8 Mart’ta kadınlar üzerine yine çok şey yazılacak ve söylenecek. Ancak altının kıymetini sarraf bilir. Yani Bir kimsenin, bir şeyin değerini, ancak bu konularda uzmanlığı bulunanlar bilir. Kadınlar üzerine söylenen her söz de kıymet ifade etmeyecektir. Varlık nedeni olarak kadınlar üzerine; İslam ne söylemiştir, bu makalemde bundan söz etmeyeceğim. Ancak kadınlar üzerine derlediğim bilgileri sizlerle paylaşacağım.
Kadın ve Başörtüsü:Avusturya’da mahkeme, okul gibi kamusal binalarda çalışan kişilerin başörtüsü ya da herhangi bir dinsel sembolü kullanması yasak.
Almanya’nın 16 eyaletinde öğretmenlerin başörtüsü takması yasak. Hesse eyaletinde ise, bu yasak kamu çalışanlarını da kapsıyor.
Fransa’daki kamu çalışanları laiklik ilkesi sebebiyle başörtüsü takamıyor. Özel şirketlerde ise, kendi iç tüzüklerinde yasaklanmadığı müddetçe başörtüsü takabiliyor.
Danimarka’da başörtüsü, haç işareti ve Yahudilerin taktıkları kipa gibi dinsel sembollerin mahkeme salonlarında taşınmasını yasak.
Hindistan’da bir mahkeme, başörtüsünün “kesinlikle dinle ilgili değil, kültürel bir şey” olduğuna karar verdi. Avrupa’da da birçok ülke geçen zaman içerisinde başörtüsü, burka, nikab gibi kıyafetleri yasaklayan kararları meclislerinden geçirdi.
Kadın ve Şiddet:Kadına şiddet oranı ülkelere göre şöyle: İsveç yüzde 28, Norveç yüzde 27, Hollanda yüzde 25, Belçika yüzde 24, Almanya yüzde 22, İtalya ve Yunanistan yüzde 19, Japonya yüzde 15 ve Meksika yüzde 14.
Dünyanın en büyük ekonomik güçlerinden ABD’de kadınların yüzde 36’sının ömürlerinden en az bir kere erkeklerin fiziksel ve/veya cinsel şiddetine maruz kalıyor. Yine hayat standardının oldukça yüksek olduğu ülkelerden Yeni Zelanda’da kadına şiddet oranı yüzde 35.
Kadın ve Tecavüz:Avrupa’nın en refah ülkelerinden biri olan İsveç, tecavüz olaylarının en fazla yaşandığı ülke oldu. İsveç’te 2020 yılında her 100 bin kişiden 63.5’i tecavüze uğradı. Listenin üst sıralarında yer alan bir diğer Avrupa ülkesi ise Belçika oldu. Belçika’da ise bu oran 27,9. Tecavüz istatistiklerinin yüksek olduğu diğer Avrupa ülkeleri ise şu şekilde: İzlanda 24.7, Norveç 19.2, Fransa 16.2, Finlandiya 15.2 ve Almanya 9.4.
Kadın ve Boşanma:ABD’de, boşanma oranı %70 düzeyinde. Üniversite eğitimi almış kadınlarda bu oran %90’a kadar çıkıyor,Lüksemburg’daki boşanma oranı %87, İspanya’daki boşanma oranı %65, Fransa’daki boşanma oranı %55. Rusya’daki boşanma oranı %51, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki boşanma oranı %46, Almanya’daki boşanma oranı %44, Birleşik Krallık’taki boşanma oranı %42, Yeni Zelanda’daki boşanma oranı %42, Avustralya’daki boşanma oranı %38, Kanada’daki boşanma oranı %38, Japonya’da boşanma oranı ise yüzde %36.
Kadınları dilinden düşürmeyen seküler anlayışın kadın tablosu. Fransız devrimiyle birlikte küresel egemenliğe soyunan; seküler, laik, modernist ve pozivist egemenliğin: kadınlara taktığı takı. Evet! Altının kıymetini sarraf bilir.
Kültürel İslam’ın değil İslam’ın bakış açısını size bırakıyorum. Evet, ben annesine üff demeyen bir medeniyetin mensubuyum.