MİLLİ EĞİTİM SİSTEMİMİZ VE BAŞLICA SORUNLARI

Millet Derneği Kayseri şubesi tarafından “Milli eğitim sistemimiz ve başlıca sorunları” konulu konferans, 25 Mart 2023 tarihinde dernek konferans salonunda,eğitimci, araştırmacı yazar sayın Mehmet SÜMER tarafından sunuldu. Aldığım özet notları siz okuyucularımla  paylaşmak istiyorum. Türk milli eğitim sistemimiz tam yerli ve milli bir müfredata kavuşamadığı için bir çok sorunlar yaşamaktadır. Sık sık eğitim sistemi değişikliğine […]

Yayınlama: 29.03.2023
A+
A-

Millet Derneği Kayseri şubesi tarafından “Milli eğitim sistemimiz ve başlıca sorunları” konulu konferans, 25 Mart 2023 tarihinde dernek konferans salonunda,eğitimci, araştırmacı yazar sayın Mehmet SÜMER tarafından sunuldu. Aldığım özet notları siz okuyucularımla  paylaşmak istiyorum.

Türk milli eğitim sistemimiz tam yerli ve milli bir müfredata kavuşamadığı için bir çok sorunlar yaşamaktadır. Sık sık eğitim sistemi değişikliğine gidildiği, eğitim bakanlarımız değişince sistem sil baştan değişti, okul idarecileri, öğretmenler,öğrenciler uyum sağlamadan,tam sonuç almadan yenisi geldi.

Japonya,Finlandiya,Rusya,Amerika,Çin,Almanya gibi ülkelerde eğitim sistemi ve bakanları sık sık değiştirilemez. Eğitim uzun süreli,zor,masraflı ve geri dönüşümü çok zaman alan bir faaliyettir. Daha çok batı eğitim sistemleri model kabul edildiği için bizim aile,toplum ve kültür yapımıza uymadığı için,yeteri kadar verim elde edilememiştir.

Yetişen nesilde aileden,toplumdan ve çevreden kopuk olmuş,sadace sınav ağırlıklı,sınav kaygılı,ezberden öteye geçememiştir.Milli , manevi ve değerler eğitimine gereken önem verilememiş, islami yaşayış eğitimi söz konusu olmamış,tarihi birikim ve tecrübe eğitime yansılatılamamıştır.İnsan bir bütün olarak;beden ve ruh olarak değil ,sadece maddi olarak öğretime tabi tutulmuş, geldiğimiz sonuçta ortadadır;bencil,hoşgörüsüz,sabırsız,meramını anlatmaktan aciz bir durum çıktısı var.

Oysaki bugün eğitim çoklu yöntemlerine ulaşmış,bilgiye ulaşmanın yolları çoğalmıştır. Bunlar;örgün eğitim,yaygın eğitim,uzaktan eğitim,çevrimiçi eğitim yöntemleri yanında okullara akıllı tahtalar ve öğrencilere tabletler verilmiş,ama bir türlü eğitimin kalitesi artmamıştır.

Kitaplar ve yardımcı kitaplar verilmesine rağmen yine de seviye yeterli değildir.Çünkü eğitimin ruhuna belirli bir hedef; medeniyet ülküsü konulamamış,milli hayata bağlı fertler yetiştirilmesi formatı yoktur.

Diğer taraftan öğretmen yetiştiren eğitim fakülteleri zamanın ruhuna uygun donanımda öğretmen yetiştirmek için yeniden gözden geçirilmelidir. Üniversitelerimiz ortaöğretimden gelen öğrencilerin seviyelerinin çok düşük olduğundan şikayet etmektedirler,hatta bazı vakıf üniversiteleri kendi ortaöğretim okullarını kendilerinin açacağını beyan etmişlerdir.

2017 yılı itibarı ile ülkemizde 183 üniversite var, buların 118 devlet 65 özel vakıf üniversitesidir,buralarda da kalite istenilen seviyede değildir,hele deprem dolayısı ile uzaktan eğitime geçilmesi seviyeyi daha da düşürecektir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.