Ara tatil önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde başlayan bir uygulama. Yıllarca eğitimin muhatapları olan öğrenciler ve öğretmenler on beş tatil , yarı yıl tatili uygulaması ile eğitim öğretime devam ettiler. An itibarı ile 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı kasım, ocak ve nisan aylarında olmak üzere 3 tatil uygulamasıyla devam ediyor. Ara tatiller dünyanın birçok […]
Ara tatil önceki Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk döneminde başlayan bir uygulama. Yıllarca eğitimin muhatapları olan öğrenciler ve öğretmenler on beş tatil , yarı yıl tatili uygulaması ile eğitim öğretime devam ettiler.
An itibarı ile 2021-2022 Eğitim Öğretim yılı kasım, ocak ve nisan aylarında olmak üzere 3 tatil uygulamasıyla devam ediyor. Ara tatiller dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bir yöntemdi ve Türkiye’de de uygulanmaya başlaması eğitimin taraflarınca çok sevildi.
Okullar genellikle birinci yazılıları ara dönemden önce yaptı ve öğrenciler sınav yorgunluklarını tatilde giderecekler. Fakat bazı okullar sınav takvimlerini ara tatilden sonraya sarkıttılar. Esasında Tüm ülke sathında birinci dönemin ilk sınavları arar tatilden önce bitirilmelidir. Belki de MEB’in bu doğrultuda bir karar alması tüm öğrencilerin tatilde dinlenmelerine ve sosyal aktivite yapmalarına imkan sağlayacak.
Eğitimciler açısından ara tatil çok yeni bir motivasyon sağlamadı. Belki de pandemi nedende uzaktan eğitim yapmanın zorluğu tekrardan bir hafta tatilin oluşturacağı motivasyonu ortadan kaldırdı.
Günümüzün en büyük problemi bilinçsiz teknoloji tüketimidir. Sadece öğrenciler değil çocuklar, gençler ve tüm yetişkinler teknoloji tarafından esir alınmış mankurtlar halinde savrulmalar yaşamaktadır. Bir dakikalık bir boşluk bulmaya görsün insanlar. Otobüste, iş arasında, tenefüste, evde mekan fark etmeksizin hemen akıllı telefonlarını çıkartıp sanal dünyanın ürettiklerini tüketmeye devam ediyorlar.
Öğrenciler açısından ara tatilin değerlendirilmesi çok önemli. Öncelikle bu 9 günde ne yapılabilir, öneriler geliştirelim.
İşe teknoloji kullnam süremize sınır koymakla başlanmalı. Sosyal medya kullanımını günlük 3- 4 saatle sınırlandırılmalı. Her gün birkaç saat mutlaka açık havada yürüyüş, spor, ziyaret gibi etkinlikler planlanmalı. Evden çıkmayan hatta odasından çıkmayan nesle aşına olmaya başladık maalesef.
Klasikleşen fakat her geçen gün önemini artıran kitap okuma planıyla günümüzü verimli hale getirebiliriz. Günlük bir saat kitap okuma etkinliği, ara tatil planımızın olmazsa olmazı olmalıdır.
Sosyal medya videoları, çeşitli uygulamalar, Youtuberlar, kısa süreli etkinliklerle odaklanma süresini büyük oranda zayıflattı. Öğrenciler bu süreçte bir uzun metraj film izleyebilirler. Dünya ve Türk klasikleri arasında yer bulan sinema filmleri ara tatilin farklı bir etkinliği olabilir.
Günümüzde geniş aile kalmadı neredeyse. Çekirdek aile şeklinde yaşıyor milyonlar. Şimdi çekirdek ailelerinde bölünerek dairede farklı kiracılar yaşıyor misali her oda bir aile ferdinin mekanı olmuş. Bu tehlikenin önlenmesi adına özellikle aile büyükleri her akşam birkaç saat çocuklarıyla birlikte aynı odada çay içmeli, sohbet etmeli ve aileleriyle ilgili paylaşımlarda bulunmalıdır. Babalar iş robotlarına, anneler mutfak robotlarına dönüşmemeli ve teknolojinin tüm istilasına karşı sosyal bir valık olduklarını hatırlamalıdır.
Babalar çocuklarını bir gün işyerlerine götürebilir şartlar uygunsa. Anneler kızlarıyla birlikte yemek yapabilir. Tüm amaç öğrencileri hayata ve geleceğe daha iyi hazırlamak. İyi Tatiller Gençler…