BİR İHTİDA ÖYKÜSÜ

Yayınlama: 08.09.2024
A+
A-

Ne zaman Müslüman oldunuz? Sorusuna belki hepimizin vereceği yanıt aynıdır. Doğunca. Kimi de  Nasıl doğdun, neredengeldin? Sorusuna kıytırık bir cevapla leylekler(!)der. Gerçek olansa rabbimize alemi ervahda/ruhlar aleminde ‘galü bela’ diye söz verdiğimiz günden beri müslüman oluşumuz. Peki,Galu bela ne demek? ‘Evet, Sen bizim rabbimizsin’ diye Allah’a söz verip Onu rab olarak kabul ettiğimiz günden beri Müslümanız, elhamdülillah.

Farklı dinlere mensupken İslam dinini tercih edip müslüman olma durumuna ihtida diyoruz. Katolik bir hıristiyanın önce budist sonra müslüman olması gibi.Neden ve nasıl islamı seçtikleri ise herkeste farklı öyküler içeriyor.

Her doğan islam fıtratı üzerine doğar,hadisine  amenna. Ancak çocuk aldığı eğitim,kaldığı çevre dil,din ve kültürel sebeplerden ötürü fıtratını bozabilir.  Fıtratı bozulan ise kendine  yeni kimlikler, yeni inançlar edinir, diyor sallallahu aleyhi ve sellem efendimiz.

Müslüman bir kişinin din değiştirmesine, dininden dönmesine mürteddiyoruz.Halbuki ihtida da islamdan etkilenip farklı dinlerden farklı izm’lerden vaz geçmek vardır.İhtida   edenlerin  birçoğu araştırarak, tahkiki İman ederek,gezip görerek müslüman oluyorlar. Dikkat edilirse İhtida ve Mürted birbirine  zıt iki kavram.

Allah, kendisini insanlara farklı yollardan tanıtır-tanıtıyor.Arayış içerisinde olan birey/kul   yeni okumalar ve izlenimler sayesinde yüce yaratıcıyı bulmanın hazzına kavuşur.

Allah nihayetinde doğruyu arayanlara kendisini bir şekilde tanıtacaktır.Kalbinde Allah sevgisini  hissetmeye başlayıp iman ettikten sonra mevki,makam,mükafat, eğitim ev araba ve bunların hepsi anlamsız gelir.

Allah’ın insanlara  kendini farklı yollarla tanıtmasından kastımız hislerin, düşüncenin, kanaatin herkeste farklı anlamlar içermesindendir. Mesele bir fidanın önce ağaca dönüşmesi sonra meyveye durması bir insan için sıradan bir ağaç(olay) iken başkası için sorularla doludur. Neden oldu? Nasıl oldu?Daha dün yoktu şimdi kocaman olmuş.Peki bu meyvelere rengini,kokusunu, aromasını  veren kim?Bu ağacı kurutan, senesi gelince tekrar yeşerten kim?İşte bu sorular karşısında yanıtını bulanlar  tahkiki iman ile Allah’a (cc) inanıyor.Ve İhtida ederek hayatını değiştiriyor.

İhtida edenlerin  örnekleri çok olduğu kadar ihtidaya çâğrışım yapan ayetler, deliller de çoktur. Örneğin: Diriden ölüyü,Ölüden diriyi çıkartan O’dur.Geceyi gündüze gündüzü geceye katan O’dur. Habbelerden başaklar var eden O’dur. Sizi ana rahminde bir damla sudan, embiryodan, alaktan yaratan O’dur.Devenin nasıl yaratıldığına bir bakmaz mısınız? Ne Güneş aya ne de ay güneşe yetişebilir.Biz Dağları  bir kazık yaptık.Yeridedöşek.Taşlardan öğleleri vardır ki Allah korkusundan yuvarlanır,parçalanır.Kimi taşlar vardır ki içlerinden pınarlar fışkırır.Gök yüzünü kandillerle /yıldızlarla süsledik.Biz her şeyi sudan yarattık.O halde rabbinizin hangi nimetlerini yalanlayabilirsiniz? gibi pek çok ayet  insanları hikmetli düşünmeye tefekküre sevk eder.Ki mutlak yaratıcıyı bulsunlar,inansınlar.

İhtida edenler  ya bir ezan sesinin ya da bir kuran sesinin deruni etkisinde kaldıkları bir gerçek.Aynı şekilde  ruhları etkileyen Namaz ki günde beş defa rabbin huzuruna duruyorsun, onun davetine icabet ediyorsun,ramazanda bir ay oruç tutmak, infak etmek,Komşuya ikram etmek ve onun iyiliğini istemek,tasavvuf,zikrullah  gibi güzel erdemler etkili olmuştur.Tüm bunlar farklı dinlere mensup olanlar tarafından cazip gelmiştir.Bu minvalde bohem hayatlarına, eski inanç ve alışkanlıklarına son vermişler.Aklen ve vicdanen bu dinin öğretilerini kabul etmişler.

İhtida edenlere bir örnek verecek olursak Fransız kadın rap sanatçısını gösterebiliriz. Gerçek adı MélanieGeorgiadis. Sahne adı ise Diam’s. Diyor ki: İlaçlar ruhumu iyileştirmeye yetmedi. Ben de Allah’a yöneldim. Müslüman olmadan önce yalnız ve mutsuzdum. Çölü bilirsiniz değil mi? Çölde yürüyen birini düşünün. Nereden geldiğini, nereye gideceğini bilmiyor. Yapayalnız çölde yürüyor.Bende çölde tek başına kalmış  kurtuluş için bir yol arayanlardandım.

Otoritelere göre Diam’s (Elmas) Fransa’nın en iyi rap sanatçılarından birisiydi. “Rap’in prensesi” olarak anılıyordu. Aslında 12 yıl önce İslamiyeti seçmişti. Onun Müslüman olması laiklikliği dinsizlik olarak anlayan Fransız kamuoyunda şok etkisi yapmıştı. İhtida öyküsünü insanlara ibret olması açısından yakın zamanda belgesel film haline getirmişler. “Salam” ismiyle seyirciye sunulan belgesel film Fransa’nın kültür merkezi şehri diyebileceğimiz Cannes’da gösterime girmiş.

Hak tealâsayılarınıçoğaltsın. Amin

İslam olanlarında ayaklarını sabit kılsın. Amin

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.