İnsanları birbirinden ayırt etmeye yarayan, onları bizlere tanıtan ve resmi işlerde kullanılan bilgilere KİMLİK diyoruz. Malumunuz bu bilgiler kimlik numarasından tutunda uyruğunuz, memleketiniz, mensup olduğunuz din ve anne-baba hakkında bilgiler içerir. Bunlara Kişisel bilgi verileri de deniyor. Öğle herkesle paylaşılmaz. Çünkü kanun koyucu 6698 sayılı kanun gereğince bu bilgilerin elden ele dolaşmasını, sızdırılmasını, sosyal medyada […]
İnsanları birbirinden ayırt etmeye yarayan, onları bizlere tanıtan ve resmi işlerde kullanılan bilgilere KİMLİK diyoruz. Malumunuz bu bilgiler kimlik numarasından tutunda uyruğunuz, memleketiniz, mensup olduğunuz din ve anne-baba hakkında bilgiler içerir. Bunlara Kişisel bilgi verileri de deniyor.
Öğle herkesle paylaşılmaz. Çünkü kanun koyucu 6698 sayılı kanun gereğince bu bilgilerin elden ele dolaşmasını, sızdırılmasını, sosyal medyada ve dijital ortamda izinsiz paylaşımını yasaklamıştır.
Son zamanlarda kullanırlığı gittikçe yaygınlaşan bir kavram da ‘DİJİTAL KİMLİK’tir’ Bu kavram özellikle kişilerin sosyal medyada ki paylaşımlar, içerik ses video görüntüleri ve profil bilgileriyle alakalıdır. Kullanılan öz çekimler yer bildirimleri yeme içmeler, Beğeniler-disklikelar, takipçiler,aboneler hatta arkadaş gurupları kişinin dijital kimliği hakkında bizlere ip uçları verir.Aynı şekilde eğlence ahlakı, çevre bilinci,müzikal zevkleri spor tutkusu gibi bilgiler kendine yakın veya muhalif olduğu dini ya da siyasi paylaşımlar kişilerin dijital kimliklerini oluşturur.
Dijital kimlikler kimi zaman gerçeği yansıtmaz.Çünkü kişi kendini sanal alemde gizlemiştir. Bu sayede kendine ait olmayan yazı ve fotoğrafları paylaşabilir. başkaları hakkında yorum yapabilir.
Hattı zatında uydurma dediğimiz dezenfermasyon haberlerde üretebilir. 5651 sayılı kanuna göre kişiler maruz kaldıkları saldırılar,yalan haberler,küfür ve hakeretlere karşı kendi haklarını savunabilirler. Böylece erişim engeli isteyebilirler veya haberin tamamen kaldırılmasını talep edebilirler.Dijital kimlik oluşturma tamamen sosyal medya ve internet kullanıcıları tarafından oluşturulur.Dolayısıyla hesapın dondurulması veya tamamen kapatılması isteğe bağlıdır.
Kullanılan bir kavramda KİMLİK ARAYIŞI’dır. Burada bireyler yaşadığı toplumda kendini hangi dine-guruba-cemeate-takıma-şehre düşünceye ait olduğunu konumlandırma çabası vardır. Bu eğilimler gençlerde daha fazladır.Ben kimim? Hangi meslek bana daha yatkın? Şu kulübe üye olmalı mıyım? Aslen biz nereliyiz? gelecekten beklentilerim neler? Nasıl bir dine inanıyorum? Mensubu olduğum dinin sorumluluklarını yerine getirebiliyor muyum?Evlilikten beklentilerim neler?
Oturduğum sitede mahallede hakim olan din düşünce kültür ve siyaset beni etkiliyor mu, benim konumum neresi?
Genç, zihin dünyasında sürekli sorgular.Onu mu tutsam bunu mu? Ona mı inansam buna mı? Ya da onumu savunsam bunu mu? yok yok en iyisi tarafsız kalmak? gibi sürekli ikilem içerisindedir. Bu kimlik arayışı ta ki sağlam ve tarafsız bir düşüncenin egemen olmasına kadar devam eder.
Kimlik arayışı içinde olan gençler duygusaldır acelecidir.Kimi zaman bunalım ve agresif tavırlar sergileyebilir. Zihinlerde yasanılan endişe kaygı ve ikilemler yaş ilerledikçe hedefler netleştikçe tecrübe sahibi oldukça yerine oturacaktır.
Hayatımızda 3N kuralını uygulayarak kimlik arayışımıza yön verebiliriz.
1.NET OL
2)NİYET OKUMA
3)NEGATİF DÜŞÜNME
Kimlik bunalımından uzak bir hayat yaşamanız temennisiyle kalın sağlıcakla.