GIDA FİYATLARI NEDEN DÜŞÜRÜLEMİYOR ?

Her şeyden önce gıda ve tarım stratejik, millî ve devlet politikası olarak ele alınmalıdır. Partiler üstü yaklaşılmalı, bakandan bakana göre değişiklik yapılmamalıdır. Uzun zamandan beri gıda fiyatları düşmüyor. Bazen günlük bazen haftalık etiketler değişiyor,market yöneticileri sadece etiket değiştirme personeli alımına başladı.Fiyatların düşmeme sebeplerini şöyle değerlendiriyorum. Yanlış gıda tarım politikaları ihmaller Zinciri, ithalat kapılarının sonuna kadar […]

Yayınlama: 12.12.2022
A+
A-

Her şeyden önce gıda ve tarım stratejik, millî ve devlet politikası olarak ele alınmalıdır.

Partiler üstü yaklaşılmalı, bakandan bakana göre değişiklik yapılmamalıdır. Uzun zamandan beri gıda fiyatları düşmüyor. Bazen günlük bazen haftalık etiketler değişiyor,market yöneticileri sadece etiket değiştirme personeli alımına başladı.Fiyatların düşmeme sebeplerini şöyle değerlendiriyorum. Yanlış gıda tarım politikaları ihmaller Zinciri, ithalat kapılarının sonuna kadar açık tutulması,hububat,bakliyat,tohumlar ve yağlarda gümrükler sıfırlanarak ithal edilmesinin yıllarca sürmesi.

Arzu edilen hal yasası çıkarılamadı, gıda komitesi, fiyat istikrar komitesi kuruldu işe yaramadı.Tanzim satışlar getirildi olmadı,depo baskınları oldu ,zincir marketlere cezalar kesildi,fiyatlar yine düşmedi.

Tarım kredi marketleri açıldı ancak pansuman oldu.Ziraat bankası tarım kredi kooperatifleri ile Sera A.Ş kurdu seracılık yaygınlaştırılacak, son olarak ise sözleşmeli üretim ve kent tarımına hazırlıklar yapılıyor, inşallah hayırlı olur.Bunlar teknik konular,esas yapılması gerekenler ise;üretimin yapıldığı tarlaya gidilmeli çiftçilerle istişare edilmeli gıda ve tarımla ilgili girdiler dışa bağımlılıktan kurtarılmalı

Maliyetleri düşürülmeli,zam yerine destek verilmeli ithalat sopası kaldırılmalı üretim alanları planlanmalı,üretilen mallar  kooperatifler kanalı ile üreticilerin elinden alınmalı ve derhal toprak reformu yapılarak üretim alanları genişletilmelidir..

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.