İNSANI ANLAYABİLMEK

Farkında mısın? İnsana temel anlamda – yapısal olarak biyolojik bir organizmada denilebilir ! Yeryüzünde şu anda varolan milyonlarca farklı türden birisidir insan ! Temel donanım açısından baktığımızda neredeyse diğer canlılarla aynı gibidir. Bitki hücreleri ile dahi insanın karaciğer hücresi arasında bir kaç ayrıntı  dışında pek de bir fark yoktur aslında ! Temel yapımızı , davranışlarımızı […]

Yayınlama: 13.10.2021
A+
A-

Farkında mısın?

İnsana temel anlamda – yapısal olarak biyolojik bir organizmada denilebilir ! Yeryüzünde şu anda varolan milyonlarca farklı türden birisidir insan !

Temel donanım açısından baktığımızda neredeyse diğer canlılarla aynı gibidir. Bitki hücreleri ile dahi insanın karaciğer hücresi arasında bir kaç ayrıntı  dışında pek de bir fark yoktur aslında !

Temel yapımızı , davranışlarımızı kontrol eden sinir sistemimiz ve hücrelerine baktığımızda beyni olan her canlıyla neredeyse aynı şeyleri paylaşıyor gibiyiz !  Ancak işe farklı boyutlarda baktığımızda anlayacağımız gibi , dış görünüş olarak diğer canlılardan pek çok eksiklerimiz var !

İşin bir diğer ilginç yanı ise , içsel donanım olarak da gereksiz addedilecek kadar dertliyiz ! Başımızı kaldırıp neler oluyor diye kendimize şu soruyu sormamız gerekir ! “ Ben ne yapmaya çalışıyorum, hedefim nedir, ben kimim, ne amaca hizmet etmeliyim – yahut yönelmeliyim “ Donanımdan söz ediyoruz ama beyin tıpkı bizde olduğu gibi farklı hayvanlarda da karşımıza çıkınca bir şeyleri açıklama noktasında ya susuyoruz veya konuşamıyoruz  !

Dolayısıyla bu noktada hem diğer bilgi alanları ile yakın iletişim içerisinde olmamız gerekiyor hem de  diğer bilgi alanlarından da istifade etmemiz gerekiyor !

Dostum insandaki beyni anlayabilmek için farklı bir kısım özelliklere de sahip olmak gerekiyor !

Mesela beyni kavrayabilmek için ; felsefe bilmeli , hastalıklarla ilgili bilgi sahibi olmak gerekir, hangi dine mensup olursanız olun dini inançlar ve dini kurallarla ilgili bilgi sahibi olmak gerekiyor !

Günlük hayatımızdaki davranış kalıplarına gerek kültürel gerek biyolojik gerek evrimsel boyutlarda kavramamız gerekiyor  . Daha açık bir ifade biçimi ile işin içerisine antropolojide giriyor ve  hissetme idrak etme durumu oluşuyor !

Bir diğer açıdan eğitim bizi dar bir alanda uzlaşmaya zorladığı için dünyaya da maalesef dar bir anahtar deliğinden bakmak zorunda kalıyoruz ! Öyle ilginçlikler yaşıyoruz ki , çevremizi pek fazla umursamaz duruma gelince beyin konusunu dillendiren ; insanı yalnızca beyin olarak algılıyor veya hastalık konularından söz edenler insanı yalnızca hastalık ve sağlıktan ibaret diye algılıyor !

Açıkçası bu tip yanlış yargılardan – yanılgılardan kendimizi kurtarmak zorundayız ! insanın duyguları – bedeni – aklı – ruhu – fiziksel boyutları birbirinden kopuk olamaz !

Bu kriterler birbirini farklı biçimde tamamlayan değerlerdir . Dolayısıyla bunların hepsini bir bütün olarak görebilmek gerekir ! Her şeyi madde ve akıl olarak görmekte yanlış aslında !

İnsan yalnızca maddeden ibaret bir canlı değildir ki , her şeyden önce duygulara sahip duyguların bireye kattığı çok ciddi özellik ve nitelikler var . İnsan olarak düşüncelerimize duygularımıza da katarsak gerçek manada bir çok şeyi çıplak gözle algılayabilir ve görebiliriz !

Daha açık bir ifade biçimiyle  ; insanı yalnızca bedensel, maddesel ve akıldan ibaret zannetmek , materyalist düşüncenin günümüzdeki yansımasından başka bir şey değildir !

Biz yaratılmışların en mükemmeli olarak ; fiziksel – ruhsal – zihinsel ve duygusal boyutlarımızla bir bütün olarak gerçek insan olduğumuzun idrakı ve sorumluluğuyla hareket etmek mecburiyetinde olduğumuzu bilmeliyiz !

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.