kMM’ LER YENİDEN ÇALIŞMALI

28 Şubat 1997 Post Modern Darbe döneminde Türkiye’de iki farklı ideoloji mensubu insan Türkiye’yi karış karış dolaşıyordu. Biri komünist ideoloji mensubu olduğunu saklamayan sanatçı Şanar Yurdatapan diğeri İslami hassasiyete sahip araştırmacı yazar Abdurrahman Dilipak idi.İkisinin de yüreğinde insan sevgisi barış, kardeşlik ve birlikte yaşama aşkı ve ideali olan insanlardı bunlar. Amaçları ülkedeki siyasi kutuplaşma ve […]

Yayınlama: 15.12.2022
A+
A-

28 Şubat 1997 Post Modern Darbe döneminde Türkiye’de iki farklı ideoloji mensubu insan Türkiye’yi karış karış dolaşıyordu.

Biri komünist ideoloji mensubu olduğunu saklamayan sanatçı Şanar Yurdatapan diğeri İslami hassasiyete sahip araştırmacı yazar Abdurrahman Dilipak idi.İkisinin de yüreğinde insan sevgisi barış, kardeşlik ve birlikte yaşama aşkı ve ideali olan insanlardı bunlar.

Amaçları ülkedeki siyasi kutuplaşma ve insanların birbirinden uzak kalıp tanışmadan birbirine rakip ve düşman olmalarının önüne geçmekti. Bu amaçla il il geziyorlar, farklı kesimlerle görüşmeler yapıyorlar onların bir araya gelip tanışmaları, bileşmeleri, aynı ülkenin insanları olduklarını birbirini tanıyarak bir arada yaşamanın mümkün olduğunu anlatmak istiyorlardı.

Bu amaçla sivil toplum temsilcileri ile kanaat önderleri ile basın mensupları ile çok görüşmeler yaptılar. Halbuki biri komünist biri Müslüman idi. İkisi de resmi ideolojiye göre sakıncalı idi. Ne de olsa biri irticacı diğeri Moskova’ya gitmesi gereken kırmızı bir komünistti.

Yüreklerinde insanlık ve barış olan farklı ideolojilere ve siyasi anlayışa sahip olsalar da insanımızın birbirini anlayarak birbirine düşman olmadan bir arada yaşayabileceklerine inanıyorlardı.

Yılmadılar, bıkmadılar ve başarılı olup amaçlarına ulaştılar. Bir ara 35 ilde teşkilatı olan adı küçük ama hizmeti büyük olan kMM’yi oluşturup hizmete koydular.

Her yılayda bir defa önceden belirlenen bir günde şehrin her siyasi görüş ve anlayışındaki sivil toplum ve siyaset temsilcileri bir araya geliyorlardı. Yaşanan son ay içinde o ilde en çok konuşulan konu ile ilgili yerel gündem, Türkiye geneli ile ilgili de genel gündem olmak üzere iki konu enine boyuna konuşuluyor. Söz kesmeden sabırla ve hakaret etmeden her konuşmacı görüşlerini ifade ediyor ve sözüde kesilmiyordu.

Program sonunda sonuç raporu hazırlanıpgenel merkeze gönderiliyor ortak payda oluşturuluyor ve bu rapor mecliste temsil edilen siyasi partilerin bilgisine sunuluyordu. Pandemi dönemiyle birlikte belki biraz daha önce illerdeki kMM çalışmaları önce azaldı sonra da sona erdi. Bunun ortaya çıkmasında il temsilcilerinin yeterli gayreti gösterememesi ya da toplumda karşılığı olan insanlar olmamaları dahil birçok sebep var.

Son zamanlarda siyasilerin çıkışları, sosyal medya üzerinden farklı anlayışların birbiri aleyhine yıpratıcı, ötekileştirici çıkışları,kMM çalışmalarının ne güzel ve birleştirici bir rolü üstlendiğini ortaya koymuş bulunuyor.

Yaşadığımız şu günlerde farklı anlayışları bir araya getirip birbirini olduğu gibi kabullenip suçlamadan, hakaret etmeden, konuşarak, dinleyerek problemlere çözüm bulma anlayışını kazanmaya ne kadar ihtiyaç var.

Ne yapalım Dilipak ve Yurdatapan’a yeniden müracaat mı edelim. Onlara sağlık, afiyet, bereketli ömürler diliyorum.

Selam ve dua ile

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.