Kültür, değerlerin toplamıdır. Bir milletin medeniyet halkasının içerisinde bulunan maddi ve manevi tüm unsurlar kültürü oluşturur. Milletler kısa vadede modalarıyla gündemi işgal eder. Gelenekler, milletlerin yazılı olmayan kurallar silsilesidir. Gelenekler en küçük yerleşim alanlarında bile nevi şahsına münhasır özellikler taşır. Gelenekler, görenekler esasında en küçükten başlayarak yücelere giden kilometre taşlarıdır. Türk gelenek-görenekleri, geniş coğrafyalarda ve […]
Kültür, değerlerin toplamıdır. Bir milletin medeniyet halkasının içerisinde bulunan maddi ve manevi tüm unsurlar kültürü oluşturur. Milletler kısa vadede modalarıyla gündemi işgal eder. Gelenekler, milletlerin yazılı olmayan kurallar silsilesidir. Gelenekler en küçük yerleşim alanlarında bile nevi şahsına münhasır özellikler taşır.
Gelenekler, görenekler esasında en küçükten başlayarak yücelere giden kilometre taşlarıdır. Türk gelenek-görenekleri, geniş coğrafyalarda ve büyük halk kitlelerinde kabul gördükçe kültürel yapının oluşmasına katkı sağlar. Bayramlaşma, cenaze merasimleri, hasta ziyaretleri, düğünlerdeki yardımlaşmalar, asker uğurlama merasimleri, misafir olma ve misafir etme hususları Türk milletinin karakteristik özelliklerini ortaya koyan geleneklerdir.
Medeniyet kavramı daha genel manalar ihtiva eder. İslam medeniyeti, Türk İslam medeniyeti, Avrupa medeniyeti gibi. Mesela, Polonya medeniyeti ifadesi doğru bir ifade olmaz. Polonya’nın dahil olduğu Hristiyan ya da Avrupa medeniyeti ifadesi daha doğru bir çerçeve olmuş olur. Aynı şekilde İslam ya da Türk- İslam medeniyeti ifadesi bizim medeniyetimizi anlatma bakımından en geniş çerçeveyi oluşturmuş olmaktadır.
Son 200 yıldır, belki de daha fazla süre, Osmanlı- Türk kültürü Batı kültürünün taarruzu ve baskısı altında varlığını sürdürmeye çalışmaktadır. Batı kültürünü yayılmasında moda ve sinema önemli roller üstlenmektedir. Fransa’da bir modelist tarafından tasarlanan bir giyim tarzı çok kısa sürede tüm dünyanın trend giysileri arasına girmektedir.
Doğu medeniyeti daha muhafazakar, erdem dolu, ahlak önceliği olan, nefsani hırs ve arzulara yol vermeyen bir medeniyettir. İslam medeniyeti ve Türk kültürü; nesli, nefsi, malı, aileyi, gençleri, kadını ve özellikle de kadının cinsel bir malzeme gibi algılanması hatasını önlemeye çalışan bir yönü bulunmaktadır.
Bu haliyle İslam medeniyeti zor olanı başarmaya çalışan, Türk kültürü dağılmaya yüz tutan aile yapısını korumaya çalışan fakat nefse hoş gelen arzuları engellemeye çalıştıkları için hedeflerine ulaşmada ciddi zorluklar yaşan medeniyet ve kültür olarak nitelendirilebilir.
Günümüz dünyasında bu ikilem hayatın her alanında yaşanmaktadır . Kültür ifadesi yukarıda sayılan özelliklerden hangisidir? Kültürlü ifadesi hangi tip insanı sembolize etmektedir? Kültürlü demek ilim ve irfan sahibi feraset ehli insan mıdır yoksa malı mülkü olan, hayatı modanın gerektirdiği özelliklerde yaşayan, entel insan tipi midir?
Kültür ve Turizm Bakanlığının iki yıldır “Kültür Yolu Festivalleri” bu anlamda incelendiği zaman daha çok eğlence, moda boyutuyla ön plana çıkmaktadır. Günümüz insanının kültür algısı daha çok sosyalleşme ve hayatın zevk ve eğlence yönünü ihtiyacını karşılama şeklindedir.
O halde kültür ve sanat faaliyeti gösteren, kültür ve medeniyet unsurlarını gündemde tutmak isteyen kişi ya da kuruluşları hem değerlerin ehemmiyetinden vazgeçmeden hem de insanların ve özellikle gençlerin moda, müzik, sinema, sanat ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak program güncellemelerini yapmaları gerekmektedir.
Asırlar öncesinin yöntemleri ile günümüz insanına hitap etmek, beklenen sonucu vermeyecektir, vermiyor da.