LGS BİTTİ, UMUTLAR NE ALEMDE?

LGS, 6 Haziran Pazar günü yapıldı. Öğrenciler, pandemi sürecinde imkânları oranında sınava hazırlandılar. Tüm öğrenciler uzaktan eğitim şartlarında ve kapalı ortam psikolojisinde geleceklerine yön vermeye çalıştı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci sınavla öğrenci alan liselere girebilmek için ter döktü. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, soruların kısa olacağını ve öğrencilerin rahat olmaları gerektiğini açıkladı […]

Yayınlama: 07.06.2021
A+
A-

LGS, 6 Haziran Pazar günü yapıldı. Öğrenciler, pandemi sürecinde imkânları oranında sınava hazırlandılar. Tüm öğrenciler uzaktan eğitim şartlarında ve kapalı ortam psikolojisinde geleceklerine yön vermeye çalıştı. Yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci sınavla öğrenci alan liselere girebilmek için ter döktü.

Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk, soruların kısa olacağını ve öğrencilerin rahat olmaları gerektiğini açıkladı sınav öncesinde. Türkçeden dilbilgisi soruları çıkarıldı. Sınav yapıldı ve çocuklar yayınlanan sorulara bakarak kendi durumlarını aşağı yukarı öğrendiler.

LGS, sınav öncesi dokümanlarıyla çocukları çok yormuştu zaten. Hazırlanan deneme sınavları  yeni nesil furyasıyla neredeyse ALES sınavı seviyesinde tutuldu. Tam sayfalık metinler verip içerisinden birkaç cümlelik cevaplar bekleyen soru tipleri ile çocuklara siz bunları yapamazsınız algısı mı aşılanmaya çalışıldı bilinmez. Ya da üniversite sınavında bile sorulmayacak sorularla yaşları ve birikimleri belli olan ortaokul çocuklarına çaresizlik, imkansızı kanıksama algısı mı verilmeye çalışıldı?

 Bir matematik öğretmeninin         “LGS’de 20 sorudan 10 matematik yapan matematiği öğrenmiştir.”ifadesi sizce de düşündürücü değil mi? Matematiği iyi olmayan öğrencilerin diğer alanlardaki yetenekleri ve birikimleri neden dikkate alınmadı?  Sınav günü öğrencilerin sözel soruları kolay, matematik çok zordu tepkileri genel bir tepki ve değerlendirme oldu.

TEOG Daha Adil Bir Sistemdi

 LGS sistemi problemli bir sistemdir. 8. Sınıf öğrencilerinin yüzde yüzünün sınava girdiği fakat ancak yüze altısı yedisinin nitelikli bir liseye yerleştiği bir sınav doğru kurgulanmış bir sınav değildir.

TEOG sistemi neden kaldırıldı bilinmez ama Lise Giriş Sınavları içerisinde en ideali ve öğrencileri strese sokmadan süreci yöneten sınav TEOG sınav sistemiydi. Bu sistemde bir kontenjan yoktu ve her öğrenci kendi seviyesindeki arkadaşlarıyla bir lisede okuyordu. Yani tüm liselere sınav sonucuna göre yakın puandaki öğrenciler kaydoluyordu. LGS sisteminde her şehirde yüzde 5’lik seviyedeki öğrenciler Anadolu liselerine kaydolabiliyor, Yüzde 10’lük gruptaki öğrenciler Proje İmam hatip liselerine kaydolabilirken diğer öğrenciler mahalle okullarının yolunu tutuyor.

Mahalle okullarında oluşacak akademik yönü kuvvetli öğrenci grupları bu okulların genel başarısını artıracaktır. Fakat lise giriş sınavları sadece fen liselerine öğrenci seçebilir ya da yüzde 10’luk kontenjan artırılabilir. Tüm bu sınav süreçlerinde çocuklarımızın psikolojisi dikkate alınmalıdır. Siz ne kadar sınav sonucu önemli değil önemli olan çocuklarımızın mutluluğu deseniz de çocuklar mutluluklarını bu tür sınavlarda aldıkları neticelere göre konumlandırmaktadırlar.

Başarı İçin Değişmeyen Reçete

LGS’nin sonuçlarından biri de öğrencilerin kitap okuma alışkanlıklarını mutlaka edinmeleri ve derinliği ve edebi yönü olan kitaplarla dergilerle ve TV programlarıyla bir şekilde aralarını düzeltmeleri konusudur.

Bir diğer önemli konu, sosyal medya kuşatmasını kırmak, çocukların bir iki dakikalık videoların sarmalından kurtulmaları hususudur. Uzun ve yoğun metinler, muhakeme gerektiren şıklar, bilgiyi yorumlama özelliği sosyal medya neslini çok zorlamaktadır. Çocuklarımıza tavsiyemiz dijital dünyanın esiri olmamalar, gerçek sosyal hayatta yer almaları, mutlaka güncel haberleri takip etmeleri, en az ayda bir kitap okumaları, nitelikli dergileri takip etmeleri ve hayat hep umutla bakmalarıdır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.