Türk eğitim camiası; kapsadığı öğrenci ve istihdam ettiği öğretmen sayısı, eğitimle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenen veli sayısı ile devasa büyüklükte bir yapı durumundadır. Camia büyük, sistemle ilgili değişiklikler sürekli olunca kamuoyundaki karşılığı da büyük olmaktadır. Yeni dönemde Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin, daha önceki müsteşarlığı döneminde elde ettiği deneyimler ışığında eğitim sistemimizde […]
Türk eğitim camiası; kapsadığı öğrenci ve istihdam ettiği öğretmen sayısı, eğitimle doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilenen veli sayısı ile devasa büyüklükte bir yapı durumundadır. Camia büyük, sistemle ilgili değişiklikler sürekli olunca kamuoyundaki karşılığı da büyük olmaktadır.
Yeni dönemde Milli Eğitim Bakanı Sayın Yusuf Tekin, daha önceki müsteşarlığı döneminde elde ettiği deneyimler ışığında eğitim sistemimizde önemli değişikliklere imza attı.
Özellikle ortaöğretimde sınıf tekrarının mümkün olacak olması, devamsızlık konusunun daha ciddi takip edilecek olması, lise son sınıf öğrencilerinin neredeyse yarısının açık liseye geçmesinin engellenmesi gibi konular geçtiğimiz aylarda tartışıldı ve sistem yavaş yavaş yerine oturuyor.
Ortak Sınav Uygulamasına Geçildi.
2023-2024 eğitim öğretim yılında ortak sınav uygulamasına geçildi. 1. Dönem itibarıyla 6. sınıflarda Türkçe ve Matematik, 9. Sınıflarda Türk Dili ve Edebiyatı ile Matematik derslerinden Türkiye geneli ortak sınav yapılacak. Yine ikinci dönem 1. Sınavlar da aynı derslerden ortak sınav yapılacak.
Diğer derslerin yazılı tarihleri Türkiye genelinde aynı olacak şekilde ilan edildi. Tüm Türkiye’de 30 Ekim- 10 Kasım tarihleri arasında 1. sınavlar, 25 Aralık -05 Ocak tarihleri arasında da 2. sınavlar yapılacak.
Türkiye’de ilk defa tüm Türkiye’de sınav tarihleri, sınavlarda sorulacak soru sayısı ve kazanım dağılımları noktasında eş güdüm sağlanmış oldu.
Gelinen noktada ortak sınavların Bakanlıkça ya da İl Milli Eğitim Müdürlüklerince belirlenmesi yerinde olmuştur. Zira eğitim camiası içerisinde nadiren de olsa sınav planlamasından dolayı nitelik problemi yaşayan öğrencilerin olduğu bilinen bir gerçekti.
Öğrencilerin yazılı sınavlarından aldıkları puanlar bir üst eğitim kademesine yerleşmede çok etkili olmaktadır. Bu da yazılı sorularının kapsamı, sayısı, kolaylığı zorluğu gibi konularda farklılıkların problem oluşturmasına neden olmaktaydı. Gelinen noktada hem sınavlara hazırlık sürecindeki kontrol ve titizlik hem öğrencilerin çalışacakları yerler ve soru sayıları bakımından aynı şartlarda yarışacak olması olası mağduriyetleri önleyecektir.
Sınav sonuçları artık analize tabi tutulacak. Bir sınıfta bir dersten sınıf ortalaması 50-60’larda kaldı ise ya da sınıfın geneli o dersten zayıf not aldı ise o dersin öğretmeni ve okulda kurulacak komisyon gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak.
Yani Milli Eğitim Bakanlığı “Ben her türlü tedbiri aldım, başaramıyorsan sınıf tekrarı yap ya da örgün eğitimin dışına çık.” demektedir öğrencilere.
Üniversite Sınavı Kaldırılacak mı?
Milli Eğitim Bakanlığı, ortak sınav uygulaması ile adeta uzun vadeli bir çalışmanın içerisine girmiş durumdadır. Ortak sınavların tüm derslerde uygulanması sonucunda elde edilen puanlar üniversite yerleştirme puanı olarak kullanılabilir.
Esasında bazı siyasi parti liderlerinin de dile getirdiği YKS’nin kaldırılmasının provası niteliğindeki ortak sınavlar, önümüzdeki yıllarda farklı formlarda ve farklı amaçlarla kullanılacak gibi. Öğretmenler, veliler ve öğrenciler ortak sınav gündemi ile daha epey meşgul olacak. Tabii, yeni bir Bakan gelip kendine has bir sistem kurmak istemezse.