İnsanlık için teknolojik gelişmeler bir rahatlık, bir kolaylık, mutluluk amacına yönelik olmalıdır. Öncelikle bahsetmek gerekir ki, teknolojiyi ve sosyal medyayı hangi amaçla kullanırsanız; o şeklide karşılık bulursunuz. Bilgi edinmek, bilgiye ulaşmak, haberleşmek, zamanı ve yolu kısaltmak, birlik oluşturmak, amaç ve hedef birliği sağlamak, dünyayı takip etmek, tanımak, tanıtmak gibi kullanım yöntemleri, sosyal medyanın insanlığa sunduğu […]
İnsanlık için teknolojik gelişmeler bir rahatlık, bir kolaylık, mutluluk amacına yönelik olmalıdır.
Öncelikle bahsetmek gerekir ki, teknolojiyi ve sosyal medyayı hangi amaçla kullanırsanız; o şeklide karşılık bulursunuz.
Bilgi edinmek, bilgiye ulaşmak, haberleşmek, zamanı ve yolu kısaltmak, birlik oluşturmak, amaç ve hedef birliği sağlamak, dünyayı takip etmek, tanımak, tanıtmak gibi kullanım yöntemleri, sosyal medyanın insanlığa sunduğu altın değerinde hizmetlerdir.
Kontrollü ve dozajinda mantık, zeka geliştirici oyunlar çocuklar için faydalı olabilecektir. Hatta yetişkinler için de bir yere kadar faydalı olacaktır.
Böyle güzel bir nimet, bizde nasıl karşılık buluyor, daha doğrusu ne amaçla kullanıyoruz?
&- Genelde haberleşme, iletişim
&- Özellikle resmi kurumlarla ilgili işlemleri yapmak için ( e- devlet, e nabız, MHRS, Banka işlemleri, okul kayıtları vb.).
&- Yolculuk için bilet alma, ürün satın alma.
&- Reklam ve pazarlama
&- Kurumsal tanıtım ve sunum
&-Makale yazmak, paylaşım yapmak ya da bunları takip edip okumak, görüş bildirmek.
Mesela ülkemde; bunlara ilaveten yaygın kullanım şekilleri de şöyle;
&- Kavga etmek, laf sokuşturmak, iftira atmak, hakaret etmek.
&- Kopyala yapıştır paylaşımlarla gündemde görünmek.
&- Şov, gösteriş, şahsi reklam çabası.
&- Hakarete dayalı siyasi tartışma
&- Özellikle futbol tartışması
&-Düğün eğlence, yemek paylaşımları
&-Karşı cinsle tanışma, konuşma amacı.
Daha farklı konular elbette var. Fakat hemen bahsedelim ki sosyal medya genelde bir tartışma, hakaret etme, kandırma, şov yapma, karşı cinsle irtibat kurma, yuva yıkma yönünde kullanılıyor.
Twitter, daha seviyeli bir ortam olarak söylenir, hiçte öyle değil. Koca koca (!), makam mevki sahibi adamlar birbirlerine hakaret, küfür, dalga geçmede sınır tanımıyorlar. Her türlü propaganda arenası olarak kullanılıyor.
Facebook daha avamın, özellikle de emekli olanların kendine yer buldukları bir alan oluyor .
Instagram daha görsel ağırlıklı, Tıktok her türlü kötülük yuvası.
Bir örnekle konuyu kapatalım. Dün, ihtiyaç sahiplerine ucuz kömür verildiği , hava sirkülasyonu olmadığı için karbondioksit, karbonmonoksit metan, sülfür yönünden yoğun dumanın sağlık için bir tehlike oluşturduğu, “Acilen doğalgaz getirilmeli” şeklindeki yazımız ilgi görmedi, kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlanmadı.
Siyasi, futbol, muhtar, belediye başkanı, hükümet vb gibi bir konuda açılan tartışmada, katılım rekor kırar. Sosyal duyarlılık gerek konular dikkate bile alınmaz.
Sosyal medya ve teknoloji yanlış amaçlar için kullanılıyor ne yazık ki!