YÜZ YÜZE EĞİTİM VE ÖĞRETMENLERİN AŞI ÇEKİNCELERİ

Pandemi sürecinde  farklı öncelik durumları ortaya çıkmaya devam ediyor. Bilindiği üzere  aşı meselesi uzun zamandır kamuoyunun gündeminde.  COVİD-19 salgınının önüne geçilmesi için tüm dünya farklı tedbirleri uygulamakta fakat ortak tedbir olarak aşı ön plana çıkmış durumdadır. Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre öğretmenlerin yüzde 80’i aşı yaptırmış durumda. Yapılan açıklamaya göre eğitim çalışanlarının yüz yüze hizmet […]

Yayınlama: 23.08.2021
A+
A-

Pandemi sürecinde  farklı öncelik durumları ortaya çıkmaya devam ediyor. Bilindiği üzere  aşı meselesi uzun zamandır kamuoyunun gündeminde.  COVİD-19 salgınının önüne geçilmesi için tüm dünya farklı tedbirleri uygulamakta fakat ortak tedbir olarak aşı ön plana çıkmış durumdadır.

Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre öğretmenlerin yüzde 80’i aşı yaptırmış durumda. Yapılan açıklamaya göre eğitim çalışanlarının yüz yüze hizmet verebilmesi için en az iki doz aşı yaptırması istenmektedir. Aşı yaptırmayan personelin iki gün arayla PCR testi yaptırması istenmektedir. Aşı yaptırmayan eğitim çalışanları bu karara itiraz etmekte ve aşı  ya da PCR testi zorunluluğunun kabul edilemez olduğunu  vurgulamaktadırlar.

Zor bir süreç yaşanmaktadır. Bir tarafta hayatı yaşanmaz boyutta kısıtlayan bir salgın ve bu salgından kurtulmak için aşı dahil her türlü tedbire uyan büyük bir kitle var, diğer yandan aşının güvenilirliği ile ilgili kaygıları olan azımsanamayacak bir grup var. Kamu otoritesinin bu problemli konuda esneklik getirip getirmeyeceği ilerleyen zamanlarda belli olacak.

YÜZ YÜZE EĞİTİM TAM ZAMANLI  ZOR GİBİ

Mili Eğitim Bakanlığı 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında tam zamanlı ve tam kapasite yüz yüze eğitim yapılacağını açıkladı. Özlenen ve beklenen bir karar bu karar, fakat vakaların 20 binli seviyelerde direnç göstermesi ve Delta varyantının tüm ülke sathına yayılması herkesi tedirgin etmekte.

Okullarda ortalama öğrenci sayısı 36. Bu öğrencilerin sınıflarda sosyal mesafeye ve hijyen kurallarına  göre nasıl  tutulacağı dört bilinmeyenli denklem. Ders sürelerinin kaç dakika olacağı, okullarda ikili eğitime geçilip geçilmeyeceği, aşı olmayan eğitimcilerin süreci ne derece etkileyeceği, pansiyonların açılıp açılmayacağı gibi konular biraz da yaşanıp görülecek cinsten.

Kanaatimce okullar tam zamanlı açılacak fakat bu açılma ne kadar ve hangi evrilmelerle devam edecek sorusunun cevabını an itibarıyla kimse bilmiyor.

PANDEMİ KUŞAĞI NASIL KORUNACAK?

Öğrenciler ekranların müptelası olmuş durumda. Özellikle sadece uzaktan eğitim imkanına sahip olan  ve yeterli yüz yüze ders desteği alamayan  çok büyük bir öğrenci kitlesi bulunmaktadır. Bu öğrenciler pandemi kaynaklı bilgi ve birikim eksikliğini hayatları boyunca hissedecekler. Aileler ve eğitimciler bu duruma farklı yöntemlerle tedbirler almak durumunda. Artık iş ihmal edilemeyecek konumda. Toplumun  fabrikaların açık kalmasına da okulların açık kalmasına da destek olması gerekmektedir.

Öğrencilerin belki de bu yıl karma modelle devam edecek eğitim öğretim sürecine iyi hazırlanması gerekmektedir. Aileler çocuklarını her zamankinden daha fazla takip etmeli ve onların eksiklerini giderme noktasında ilave tedbirler almalıdır.

Uzaktan eğitim okullarda ve normal hayatta devam edecek gibi. Bilgiye ulaşmanın farklı yolları var artık. Ben uzaktan eğitimden hiçbir şey anlamıyorum tarzı toptancı yaklaşımlar sürecin handikaplarını oluşturmaktadır.

Uzaktan, yüz yüze, karma modellerin hepsinden istifade etmek zorundayız. Zira  olağanüstü bir süreç yaşanmaktadır.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.