ZAMANIN DEĞERLENDİRİLMESİ

 Tecrübeli hükümdar bilgiye , bilime , tarihe, okumaya ve farklı ülkeleri gezip gören seyyahlarla istişare etmeye  çok düşkündü. Ufuk çizgisini yüksek tuttuğu için kitaplardan , bilgelerden ve seyyahlardan çok şeyler öğrenmişti . Ancak tüm öğrendiklerini , tecrübelerini ortaya koyarak  yorum yapma noktasında yetersiz olduğunu biliyordu. Bir gün inanıp , güvendiği bilge dostunu yanına çağırıp “ […]

Yayınlama: 21.11.2023
A+
A-

 Tecrübeli hükümdar bilgiye , bilime , tarihe, okumaya ve farklı ülkeleri gezip gören seyyahlarla istişare etmeye  çok düşkündü.

Ufuk çizgisini yüksek tuttuğu için kitaplardan , bilgelerden ve seyyahlardan çok şeyler öğrenmişti . Ancak tüm öğrendiklerini , tecrübelerini ortaya koyarak  yorum yapma noktasında yetersiz olduğunu biliyordu.

Bir gün inanıp , güvendiği bilge dostunu yanına çağırıp “ ben her şeyi öğrenmek istiyorum , tüm bildiklerimi ve henüz öğrenmediklerimi  birbirleri ile bütün haline getirmek istiyorum , bu hususta güzel bir eser yaz ve insanlık tarihine de bu eser örnek teşkil etsin “ dedi .

Bilge dostu beş yıl boyunca uğraştı ve hükümdarın huzuruna çıktı . “ Hünkarım emir buyurduğunuz gibi tüm bilgileri topladım , yirmi beş ciltlik eser ile tüm insanlık tarihini kapsayan bir oluşumu ortaya koydum !” adedi .

Hükümdar o esnada bir savaşa  katılmıştı ve bilgeye şöyle söyledi “ Ben bu  ortamda yirmi beş ciltlik bir külliyeyi okuyamam . Şimdi git ve tüm yazdıklarını dört ciltlik bir koleksiyona indirge “ dedi . Bilgenin yeniden çalışıp – didinerek hünkarın huzuruna çıktı ve dört cilte indirgendiği insanlık tarihi eserini padişaha sundu.

Hünkar o sıralar yeni aldığı toprakları ıslah etmekte meşguldü ve yeniden bilgeye “ şimdi çok meşgulüm , git ve tam bir yıl sonra bu eserleri bir cilte özetleyerek yanıma gel “ dedi . 

Bilge yeniden tek ciltle indirgendiği eserle padişahın huzuruna çıktı . Ancak sarayda farklı bir hüzün olduğunu fark etmesi uzun sürmedi !

Hükümdarın adamları “ sakın yüksek sesle konuşma ve hünkarımıza soru sorma , kendisi çok hasta , eserini takdim et ve hemen uzaklaş “ dediler .

Adamlar bilgeyi padişahın yatmakta olduğu odaya , huzura aldılar . Hünkar rengi soluk , donuk bakışlarla ve kısık bir sesle bilgeye “ görüyorsun  çok ağır hastayım , senin yazdığın bir ciltlik eseri okuyacak ne zamanım ne de halim var !

Bana derhal tek bir cümle ile insanlık tarihini özetle “ emrini verdi . Bilge tedirgin bir biçimde kısık bir ses tonu ile hükümdara “ devletlim, tek cümle ile benden cevabını istediğiniz insanlık tarihinin özeti şudur , ‘ insanların gerçek hayat için yapacakları işlere hiç zamanları olmaz .

Yaşadıklarını zannettikleri her hangi bir şey için didinirler . Tam ona ulaştıkları anda ise yapmaları gereken başka bir şeyin olduğunu hatırlarlar.Ne yazık ki , artık zaman , tıpkı sizin yaşadığınız  an gibi çok geçtir ‘ ! “ 

Dostum bir sorundan diğerine , bir problemden ötekine koşuştururken dinlenmek ve düşünmek için zaman ayırmadığın anlarda bu anlattığım gerçek hep aklında olsun lütfen olur mu !

Bugün henüz zaman varken , aklın , sağlığın yerinde iken , bir şeyleri elin kolun tutarken neyin ne için peşinden koştuğunu bir kez daha düşün ve biraz da gerçekten yaşamak istediklerine , yaşatman gerekenlere zemin oluştur , zaman ayır olur mu !

Hayat bir sorumluluk olarak verilmiştir sana ! Doğaya , insana , insanlığa ve yaratıcıya karşı yükümlülüklerini yerine getirmen için verilen bu zaman diliminin değerini anla ve bil , gereğini yerine getir  ..!

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.