DEVLET HASTANESİ VARDİYA MESELESİ!

Yeni Doğan Gazetemiz’de manşetten verilen bir haberde, Devlet Hastanesi çalışanlarının vardiya sistemi ele alınmış, Milletvekili Sayın Baki Ersoy’un bu konuyla ilgili çalışmalar üzerinde durduğu, konuyla ilgili  olarak Sayın Sağlık Bakanı’na  soru önergesi verdiği haber yapılmıştı.   Mutad şekilde, Tv1, Güzel bir Sabah programında konu gündeme geleceği ve yorumlarımız isteneceği düşüncesi ile, konu hakkında bilgi edinme […]

Yayınlama: 11.02.2022
A+
A-

Yeni Doğan Gazetemiz’de manşetten verilen bir haberde, Devlet Hastanesi çalışanlarının vardiya sistemi ele alınmış, Milletvekili Sayın Baki Ersoy’un bu konuyla ilgili çalışmalar üzerinde durduğu, konuyla ilgili  olarak Sayın Sağlık Bakanı’na  soru önergesi verdiği haber yapılmıştı.

  Mutad şekilde, Tv1, Güzel bir Sabah programında konu gündeme geleceği ve yorumlarımız isteneceği düşüncesi ile, konu hakkında bilgi edinme yollarına başvurduk.

  Teknik bir arıza nedeniyle programa katılamadığım için, konuyu bu köşede ele almayı düşündüm.

 Konuyu daha teknik ifadeler yerine , daha basit bir dille izaha çalışalım.

  İşçilerin çalışma şartları, vardiya sistemi, gece mesaisi, zammı gibi  hususlar,” Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Hukuk ve Mevzuat Dairesi Başkanlığı”nca 31/12/2021 tarihli yazı ile kayıt altına alınmıştır.

 Ayrıca, Bakanlığımıza yüklenen mali külfeti artıracak durumlarda, çözüm amacıyla öncelikle üç posta/ vardiya düzenlenmesi esastır ibaresi yer almaktadır.

Yine,Toplu İş Sözleşmesinin 20. ve 21. Maddelerinde de üç vardiya ifadesi vurgulanır.

  Aslında iki ya da üç vardiya uygulama iradesi, hastane idaresine bırakılmıştır. Devleti zarara uğratmamak, haksız ve adil olmayan çalışma şartlarını ve kazancını ortadan kaldırmak, verimi artırmak,  düzeni sağlamak, daha işlevsel bir hizmet elde etmek  için, ikili ya da üçlü vardiya sistemini  tercih etme hakkına sahiptirler.

 İrade ve tasarruf hakkı; yönetmelikle hastane yönetimine verildiğine göre, Devlet Hastanesi de üçlü sistemi uygulamaya koymuştur.

 Çünkü Devlet Hastanesi geniş bir alanda hizmet vermektedir. Merkez kampüste 10 adet blok bulunuyor. Bunun yanında, Erkilet Kadın ve Çocuk Hastalıkları kliniği, İldem Semt Polikliniği, Geriatri, AMETAM, Toplum ve Ruh Sağlığı Kliniği şeklinde hizmet vermektedir.

Konunun gündeme taşınması, doğal olarak temsilci sendika, Öz-Sağlık İş Sendikası tarafından gerçekleşmiştir. Sendika elbette ki, üyelerinin taleplerini gündeme getirecek, varsa bir çözüm yolu aranacaktır.

  Ayrıca, iddia edildiği gibi, 3 vardiya sisteminin sadece Kayseri Devlet Hastanesi’nde değil, Türkiye’nin çeşitli kentlerinde de uygulandığı ifade edilmektedir.

 Kayseri Şehir Hastanesi’ nde hizmet veren özel şirket, işçilerine 3 vardiya uygulamaktadır.Eğer karlı ve verimli bir işletim olmasa,  neden 3 lü vardiyayı uygulasın?

 İki vardiya 12 saat olarak ayarlanmıştır. 12 saatlık bir mesai de verimin düşük olduğu, özellikle acil ve güvenlik servisinde çalışanların bu uzun sürede yorgun düştükleri gözlemlenmiştir.

 Ayrıca, iki vardiya sisteminde, ister çalışsın, ister çalışmasın 7,5 saatten sonrası mesai ücreti olarak ödenmek mecburiyetindedir.

‌  İki vardiya sisteminde, haftalık  çalışma süresi olan  45 saat tamamlanmamaktadır. İlk hafta 44, ikinci hafta 33 saat çalışılıyor. Bu kayıp, hafta içi bir gün nöbet yazılarak telafi edilmeye çalışılıyor fakat yeteri kadar verim alınamamaktadır.

‌ ikili vardiyada  dörtlü grup, üçlü vardiyada üçlü grup olarak çalışma düzeni oluyor. Özellikle dörtlü grup arasında izin kullanma yönünden sıkıntılar oluşmaktadır.

‌ Sendika ve gündeme taşıyanların  ifade ettiği gibi,  sadece  üçlü vardiya sisteminde nöbet değişimi gece vaktine denk gelmiyor; ikili sistemde de değişim gece  vaktine denk geliyor.

‌Hastane idaresi, kendilerine verilen yetkiyi kullanarak, daha verimli, rantabl, hızlı, dinamik bir hizmeti üçlü sistemde  uygun görmüşler, devlete külfet gelmesini istemiyorlar, her iki dünyada hesap vermeyi de dikkate almışlar sa uygun gördükleri şekilde hareket edebilirler.

‌ Fazladan ücret almak, yasal çalışma saatini doldurmamak kul hakkıdır ve günahtır.

‌Herkes buna göre pozisyonun ayarlasın!

‌ İşçilerin servislerle toplu taşınması, özellikle bayan işçilerin evlerine en yakın ve güvenli bir yerde indirilmesi; etkili bir çözüm olur kanaatindeyim.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.