NASS KARŞITLARI GALİP GELDİ!

Ahiret için hazırlık yapan müslümanlar; inançları ve dünyalık bir olayla karşılaştıklarında inançları safında yer alır, o şeklide davranırlar. İmtihan dünyası olan bu hayatta, Allah’ın kurallarına göre bir yaşam tarzı sürdürür. Bilir ki, ahiret hayatı var ve o gün dünyada yaptıklarından hesaba çekilecektir. Faiz dinimizce, en ağır yasaklardan biridir. Ayet ve hadislerle yasaklanmıştır.  Bu durumda, ahirete […]

Yayınlama: 22.09.2023
A+
A-

Ahiret için hazırlık yapan müslümanlar; inançları ve dünyalık bir olayla karşılaştıklarında inançları safında yer alır, o şeklide davranırlar.

İmtihan dünyası olan bu hayatta, Allah’ın kurallarına göre bir yaşam tarzı sürdürür. Bilir ki, ahiret hayatı var ve o gün dünyada yaptıklarından hesaba çekilecektir.

Faiz dinimizce, en ağır yasaklardan biridir. Ayet ve hadislerle yasaklanmıştır.

 Bu durumda, ahirete inanan bir toplum, seküler, laik bir sistemde nasıl davranacak?  Allah’ın emirlerine nasıl uyacak? İlahi sistemle, seküler sistem arasında nasıl bir tercih yapacak?

Kimi seküler kanunlarla, ilahi kanunlar arasında bocalayan bir toplum gerçeği vardır.

En büyük sıkıntı; kurulu ve tüm dünya devletleri arasında geçerli olan, entegre bir sisteme, mesela faize direnmenin mümkün olup olamayacağıdır.

 Bu arada, en önemli konu; müslüman toplumun dininin emir ve yasaklarını uygulamaları, kararlılıkları, sürdürebilir olmalarıdır.

 Cumhurbaşkanı, Kuran’daki yasaklı durumdan kaynaklı ve denenmiş, yaşanmış , örneklerden kıyasla faizin zararından bahsetmiş, faizi düşürmeyi, aslında tamamen kaldırmayı hedeflemiş; ne yazık ki başarılı olamamıştır.

 Bunun en büyük nedeni; entegre bir ekonomik düzen, seküler hayatı benimseyenlerin aşırı direnci ve tepkisi ; hele hele  faizsiz bir sistemi benimsemeyen mütedeyyin kesimin, ekonomik sıkıntılar karşısında direnç, tahammül gösterememesi, ekonomik sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanı’na tepki göstermeleri, bu karara sahip çıkmamalarıdır.

 Dünyalık sıkıntılar karşısında , dolaylı olarak nassa, inandıkları değerlere karşı tavır almışlardı. Dünya hayatını, ebedi hayata tercih etmiş olmalarıdır.

 ” Siz nasıl olursanız öyle yonetilirsiniz” uyarısı tecelli ediyor.

“Bir kavim kendini bozmadıkça Allah onları bozmaz.” (Rad, 13/11) ilahi uyarısı dünya hayatında sürekli yaşanmıştır, yaşanmaya da  devam ediyor.

 Bu kazanımdan güç alan dinî yaşam karşıtları, diğer alanlarda da dirençlerini ve itirazlarını artıracaklardır. Faizli sisteme  dönülmesini, yükseltilmesini  bir galibiyet olarak ilan edecekler ve dirençlerini artıracaklardır.

Ek 3600 gösterge çıkmazsa, Erdoğan’a oy vermem diyen bir din görevlisinin ve ekonomik sıkıntıları gerkçe göstererek hükümete veryansın eden mütedeyyin kesimin de nasstan vazgeçip, faiz rejimine dönülmesindeki katkılarını da unutmak mümkün değil.

Özümsenmeyen, içselleştirilemeyen, klasik bir islam anlayışı var karşımızda.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.