BAKIŞ AÇISI

Yayınlama: 07.08.2024
A+
A-

İnsanların düşünce ve yaşam tarzlarına saygı duyulması gereğini, kendisine saygı duyan herkesin kabullenebileceğine inanıyorum. Konu bu mihvâle oturtulunca bir an duralım ve mümkünse farklı gerçekler ilkesini tartışalım.

Mutlaka sizler de yurtdışına hayatınızın farklı zaman dilimlerinde çıkmış veya medyanın farklı organlarında çok farklı kültür ve ülkelerle ilgili yazı, belge ve görüntülere şahitlik yapmışsınızdır.

Değişik ülke, millet ve inançlara mensup insanlar arasında birçok hususta çok ciddi farklılıklar mevcuttur. Tıpkı, farklı kültür yapısına sahip insanların olayları bizim gibi görmelerini bekleyemeyeceğimiz gibi (Öyle olsaydı doğal olarak hayal kırıklığı yaşardık) bireylerinde dünyaya çok değişik açı ve noktalardan bakabileceklerini normal karşılamamız gerekir.

Olayın genel itibarı, yalnızca farklı kültür ve inanışlara mensup insanların görüşlerini hoş görmek değil, bu gerçeği anlamak ve saygı duymak gereğidir.

Sizler de mutlaka benim gibi, bir ilkenin benimsenmesi ile birçok yaşamın değişikliğine şahitlik yapmışsınızdır. Bu temel felsefeyi benimseyerek hareket ettiğinizde, kavga ve tartışma ortamı yaşamınızın dışında yer almaya başlar.

Olaylara doğal olarak farklı bakışlar olabileceğini bekliyorsak, insanların aynı uyarıcıya karşı çok farklı tepkiler göstermelerini de zaten kabul etmiş oluruz, Hem kendinize hem de diğer insanlara beslediğiniz sevgi, ilgi, alaka çok ciddi boyutlarda artış kaydeder.

Bu anlayışın tersi doğrultusunda hareket etmeye başladığımızda ise doğal olarak çatışma olasılığı oldukça yüksek seviyelere çıkacaktır.

Sizi gerçek anlamda tecrübeleriniz ve yaşadığınız bir kısım farklılıklar paralelinde yeniden düşünmeye ve her birimizin hangi inanç, millet, ırk ve cinsiyete sahip olursak olalım birçok hususta “çok farklı olabileceğimiz” gerçeğine saygı duymaya davet ediyorum.

Bu anlayışı bütünüyle benimsediğimiz zaman başka insanlara karşı sevginiz, saygınız ve kendi farklılığınıza, benzerliğinize karşı olan takdiriniz artacaktır.

Lütfen, daha huzur dolu bir dünyaya sahip olabilmek için birbirimize karşı saygı ve sevgi merkezli bir bakış açısını şiâr edinelim.

Ve İnsanlar arasında hangi düşünce, duygu, cins, ırk ve cinsiyete sahip olurlarsa olsun ayrıma gitmeyelim …

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.