Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç çatışmalar ve rejimin zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli muhacirler ve uzun zamandır İran’dan batıya gitmek için Türkiye’ye gelen ve Irak’taki iç çatışmalardan kaçarak ülkemize sığınan Iraklı Türkmenler bunlara ek olarak da bazı Doğu Afrikalı ve Asyalı muhacirler yüzünden Türkiye’deki sığınmacı ve muhacir nüfus sanırım 8 milyon civarına […]
Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç çatışmalar ve rejimin zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli muhacirler ve uzun zamandır İran’dan batıya gitmek için Türkiye’ye gelen ve Irak’taki iç çatışmalardan kaçarak ülkemize sığınan Iraklı Türkmenler bunlara ek olarak da bazı Doğu Afrikalı ve Asyalı muhacirler yüzünden Türkiye’deki sığınmacı ve muhacir nüfus sanırım 8 milyon civarına ulaştı.
Bunların bir kısmı ülkemizi batıya ulaşmak için bir geçiş ülkesi olarak değerlendiriyor bir kısmı da kalıcı olarak yani yerleşmek için ülkemize geliyorlar.
Çoğunluğu düzensiz olarak alelacele ve birçoğu da üzerinde kimlikleri olmadan geliyorlar. Bugün ülkemizde ikamet eden Suriye uyruklu muhacirlerin sayısı 5 milyona yaklaşmış bulunuyor. Afganistan uyruklu muhacirlerin sayısı da 3 milyona yaklaşmış bulunuyor. Iraklı muhacirlerin sayısı ise daha az.
Suriyeli olanlar lokantacılık, sarraflık, tatlıcılık,sebzecilik ve sanayinin birçok alanında faaliyet göstererek geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar. Afgan kökenlilerin önemli bir bölümü çobanlık yaparak geri kalanı da birçok hizmet sektöründe indir bindir, getir götür gibi kol gücü ile emek harcanan işleri yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Irak kökenlilerin ise önemli bir bölümü kağıt toplayıcılığı yaparak geçimlerini temin etmeye çalışıyorlar.
Ülkemize sığınmış olan bu insanların suç işleme olanları bizim yerli insanımızın yarısından az bulunuyor. (Bizde %3 civarında bunlarda yüzde 1.25 civarında,çoğu da kendi aralarında)
Bu insanların ülkemizdeki hukuki durumları ve resmi işlemleri ile İç İşleri Bakanlığı’na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, illerde ise valiliklere bağlı Göç İdaresi İl Müdürlükleri ilgileniyor. Yurt dışına çıkışları,iller arası seyahatleri, ikamet izinleri ve vatandaşlık müracaatları ile ilgili raporlama dahil tüm işlemleri bu teşkilat yapıyor.
Bu insanlar içinde suç işleyen ya da hukuki yükümlülüklerini bilerek ya da bilmeyerek yerine getirmeyenlerin durumlarının takibi ve sınır dışı işlemlerinin yapılmasının tamamlanmasına kadar tutuldukları Geri Gönderme Merkezleri (GGM) var.Sanırım 26 veya 30 ilimizde bu merkezler bulunuyor.
Muhacirlerle ilgilenen insani yardım kurumları ve insan hakları ile ilgilenen sivil kurumlar vasıtasıyla ülkemizde misafir olarak bulunan muhacir ve yabancı uyruklu öğrencilerin gerek Göç İdareleri İl Müdürlükleri gerekse Geri Gönderme Merkezleri ile ilgili son zamanlarda çok sayıda şikayetlerini alıyoruz.
İşlemlerinin savsaklanmasından kaba ve sert muameleye maruz kaldıkları, acil işleri sebebiyle ikametlerinden ayrıldıklarında ikamet izinlerinin hemen iptal edildiğini, Türk vatandaşlığına geçme müracaatlarına gerekçe gösterilmeden olumsuz görüş bildirildiği, geri gönderme merkezlerinde kötü muameleye maruz kaldıkları ve diğer birçok şikayetler.
Göç İdareleri ve Geri Gönderme Merkezleri ülkemizin dışarıya açılan yüzakı olması gereken kurumları olmalı diye düşünüyorum. Nasıl ki bizim 1960’dan bu yana başta Batı Avrupa ülkeleri olmak üzere bugün de çok farklı amaçlarla tüm dünya ülkelerinde vatandaşlarımız yaşıyor ve onlara iyi muamele yapılmasını arzu ediyorsak bizde bize sığınan muhacirlere insanca muamele etmek durumundayız.
Başta gece gündüz, dağ bayır demeden işinin peşinde koşan İçişleri Bakanımız ve valilerimiz olmak üzere tüm yetkililerden talebim gelin Göç İdareleri ve Geri Gönderme Merkezlerini kapalı kutu olmaktan çıkaralım. Bu hizmet alanlarını sivil toplumun ve basın mensuplarının ziyaret etmesine imkan sağlayın. Buraları şeffaf ve ne hizmetler yapıldığını merak eden her insanın görebileceği hale getirelim. Ayrıca buralarda hizmet veren personelin göreve başlamadan önce bağımsız sivil toplum kurumlarında 6 ay 1 yıl staj yapmalarının da yolunu açalım.
Göreceksiniz çok güzel sonuçlar alınacak hem personel geniş yürekli, önyargıdan uzak hale gelecek, muhacirler rahat edecek hem de devlet ve kurumlar birçok itham ve şikayetten kurtulacaktır.
Unutmayalım şeffaflığın olmadığı yerlerde karanlık işler, haksızlıklar ve adaletsizlikler barınır.
Selam ve dua ile