İSRAİL’İ KORUYAN SADECE DEMİR KUBBELER Mİ?

Yayınlama: 24.09.2024
A+
A-

Günümüzde İsrail’i  sözüm ona bu kadar güçlü olmasını, şımarık çocuk rolüne devam etmesini  3 başlık altında toplayabiliriz. Demir kubbeler, Abd ve batılı devletlerin hâmiliği bir diğeri de Sosyal medyanın gücü.

Demir kubbe, ABD  tarafından  İsrail topraklarını ve vatandaşlarını korumak amacıyla yapılan üst düzey hava savunma sistemlerinin adıdır.2011 de yapılan bu savunma  sistemi sayesinde İsrail, 70 km hatta daha uzaktan atılan füzeliri havada imha etme gücüne sahip.  Özelde Gazze ve Batı Şeria’daki Hamas direnişine karşı bir kalkan görevi üstlense de genelde daha geniş bir alanda güvenlik sağlıyor.Bu bağlamla demir kubbenin  İran’dan gelebilecek saldırılar, Lübnan’daki Hizbullah, Yemen’deki Hursilere karşıda  olduğunu söylemek mümkün.

Üzülerek ifade etmeliyim ki  demir kubbe sadece İsrail merkezli değil.Bir benzeri de bizim ülkemizde konuşlandırılmış durumda. Füze savunma sistemi yada erken uyarı radarı Türkiye  ve  Nato arasında yapılan stratejik ortaklıklar sayesinde   Malatya Kürecik te kurulmuş. Tel Aviv’den bir yıl sonra Türkiye de yapılmış olması dikkat çekici. 2012 yılında NATO tarafından  balistik füze saldırılarına karşı kurulan bu savunma sisteminin arka planında İsrail’i korumak olduğu unutulmamalı.

2.Olarak İsrail’e terör devleti desek yanlış olmaz. Zira devletler hak, hukuktanır. Bunlarda böyle bir şey görmedik.Kadın,çocuk,yaşlı demeden  okul,hastana,cami   demeden 52 haftadır her yeri  tarumar ettiler. “terör devleti”  tabirini daha önceleri üst düzey devlet yöneticileri tarafından kullanılmıştır. İsral’i destekleyen ABD ve İngiltere, Fransa, Almanya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinin sağlamış olduğu tıbbi, mali, siyası ve askeri fonlar. Ki İsrail, varlığını  ve şımarık çocuk rolünü bunların sayesindesürdürüyor. Batı, İsrail’i hem içeride hem dışarıda her platformda destekliyor. Yani demir kubbenin başka bir versiyonu diyebiliriz.

Bunun en bariz örneği BM nin almış olduğu kararlarda kendini gösteriyor. En son alınan karara göre “bir yıl içerisinde İsrail’in Gazze’den çekilmesi öngörülmüyor”. Bakar mısınız şu işe?  BM  bu ve benzeri bir çok kararlar nedeniyle  işlevsiz hale gelmiştir. Fonksiyonunu yitiren BM nin yenilenmesi gerektiğini Reisi cumhurumuz ‘dünya 5 ten büyüktür’ sloganıyla yüksek perdeden dile getirmiştir. Bu şu anlama geliyor. Ey dünya, geliniz alınacak her türlü kararlarda sadece bir kaç  ülkenin sözüne mahkum kalmayalım.

 

3.Demir kubbe görevini üstlenen üçüncü mekanizma ise Elon Musk ve meta şirketine ait fesbook, instegram  gibi  sosyal medya diyebiliriz. Günümüzde bir bomma etkisi kadar etkili. Sosyal medyada yayınlanan bir içeriğe hemen müdehale ederek silebiliyorlar. Ardından sahte bilgileri dolaşıma sokarak algı yapıyorlar. Gerçek bilgilere  erişim engeli koyuyorlar.

Buna akıllarda kalan bir kaç örnek verecek olursak: Diyanet işleri başkanımız sayın Ali Erbaş’ın paylaşımlarının twitterdan kaldırılması.   Bizleri üzense Hamas Lideri İsmail Haniye’nin İran da suikast sonucu öldürülmesi. Olayın akabinde dünya Müslümanları halklar nezdinde  büyük tepki göstermiş. Haniye içerikli Filistin ve Gazze paylaşımlarına  sansür getirilmiş. İstenmeyenpaylaşımlar erişimden kaldırılmış. Böylece dünya sessizliğe bürünmüş. Bunu fırsata çeviren şımarık çocuk Netenyahu  da istediği yerde  istediği zamanda atını koşturmuş, kılıcını  sallamış.  Müslümanları ülke liderleri uyutuldukça bu hikaye  daha çok süreceğe benziyor.

Evet, bunlar pazılın bir kaç parçası.  Zira oyun büyük. Dünya bir yana, bizim tarafımız  Filistin’den yana olmaya devam edecek.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.