KENDİ YARATILIŞINI UNUTANLAR

Yayınlama: 04.06.2024
A+
A-

وَضَرَبَلَنَامَثَلاًوَنَسِيَخَلْقَهُؕقَالَمَنْيُحْـيِالْعِظَامَوَهِيَرَمٖي

Yasin süresinden alıntı yaptığım 78. bu ayeti kerime  “Kendi yaratılışını unutup bize örnek getirmeye kalkışıyor ve “Şu çürümüş kemiklere kim can verecekmiş?” diye soranların hikayesini anlatılıyor.

Günlerden birgün  Ubey bin Halef isminde bir zat avaneleri ve müşriklerin ileri gelenlerinide yanına alarak “Muhammed Allah’ın ölüleri  yeniden dirilteceğini söylermiş” gidip bunu onunla tartışacağım” der. Eline bir kaç çürümüş kemik alıp Haz. Muhammed’e (salât ve selâm onun üzerine olsun) gelerek: Ey Muhammed! Sen Allah’ın ölüleri yeniden dirilteceğini söylermişsin. Bu çürümüş kemikleri mi senin rabbin yeniden diriltecek? diye alayımsı şekilde sorar. Amaç tartışma yaratarak Allah Resulünü küçük düşürmek.  Yahudilerde aynı taktiğe başvururdu.  Matematikteki üç bilinmeyen denklemler gibi sorular sorardı. Müşrikler Allah’a ve O’nun  yeri-göğü yarattığına inanırlardı. Melekleri Allah’ın kızları  ve yardımcıları olarak görürlerdi. KabullenemedikleriHz. Muhammed’in peygamberliği idi. Ahireti yalanlar, mahşeri, kıyamet gününü ve yeniden dirilmeği de inkar ederlerdi.

Bir sonraki ayette inkarcılara,müşriklere cevap geliyor.

قُلْيُحْيٖيهَاالَّـذٖٓياَنْشَاَهَٓااَوَّلَمَرَّةٍؕوَهُوَبِكُلِّخَلْقٍعَلٖيمٌۙ

“De ki: “Onları ilk başta yaratmış olan diriltecek. O yaratmanın her türlüsünü bilir.”(79)

Hakikaten Allah yaratanların en güzeli değil mi? (Eleysellahu bi ehsenil halikin).O, Allah ki diriden ölüyü, ölüden diriyi çıkartır.(Yuhyi ve yumit).Geceden gündüzü, gündüzün arkasından geceyi getirendir. Kurumuş otlara, ağaçlara yeniden hayat veren O’dur.Çorak topraklara yeniden rahmetiyle hayat veren O’dur. Ana rahmine düşen spermleri ete kemiğe büründüren kız olsun ister erkek olsun  çocukları /insanı var eden, yaratan O’dur.Karanlıklardan aydınlığa ulaştıran O’dur. Fakir iken zengin eden yahut tam tersi yapan O’dur. Karanlık gecelerde kara karıncanın/Neml rızkına kefil olan O’dur. Habbeyi bitiren, bir başaktan onlarca tohum lütfeden O’dur. Nahl/Arıdan şifa veren  Fil ordusundan kıssalar anlatan O’dur. Denizlerde gemileri yüzdüren dağları denge için kazık gibi çakan O’dur.

اَوَلَمْيَرَالْاِنْسَانُاَنَّاخَلَقْنَاهُمِنْنُطْفَةٍفَاِذَاهُوَخَصِيمٌمُبِينٌ

İnsan görmez mi ki, biz onu meniden yarattık. Bir de bakıyorsun ki, apaçık düşman kesilmiş. (77) diyerek müşriklerin tavrını bildiren Allah, bütün bu bühtanlara karşı habibi Muhammed’i  teselli ediyor.Şöyleki:Yasin suresi 76.ayeti kerimede,

فَلَايَحْزُنْكَقَوْلُهُمْۘاِنَّانَعْلَمُمَايُسِرُّونَوَمَايُعْلِنُونَ

Onların sözleri seni üzmesin. Biz onların gizlediklerini de açığa vurduklarını da elbette biliyoruz.

Şu üç soruyu kendimize soralım.

İnsan oğlu nedenyaratıldı?Nasılyaratıldı? ve ne için yaşar?

Rabbim bizleri yaratılış gayesini unutanlardan eylemesin.(Amin)

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.