MEZARA KADAR EVLİLİK

Bugün evlilikler düzgün yürümüyorsa kadında da erkekte de sorun var demektir. Fransız ihtilali ve Feminizm bunu etkilemiştir. Nikah sözleşme ve söz verme demektir. Evliliğin durumlara göre farz, vacip, sünnet, haram olduğu durumlar vardır. Mesela bir adam zalimse evlenmesi haramdır. Evlenmeye sorun teşkil edebilecek hastalık vb durumların önden söylenmesi gerekir aksi halde aldatma olmuştur. Hiçbir peygamber […]

Yayınlama: 27.01.2024
A+
A-

Bugün evlilikler düzgün yürümüyorsa kadında da erkekte de sorun var demektir. Fransız ihtilali ve Feminizm bunu etkilemiştir.

Nikah sözleşme ve söz verme demektir.

Evliliğin durumlara göre farz, vacip, sünnet, haram olduğu durumlar vardır.

Mesela bir adam zalimse evlenmesi haramdır.

Evlenmeye sorun teşkil edebilecek hastalık vb durumların önden söylenmesi gerekir aksi halde aldatma olmuştur.

Hiçbir peygamber ve tarihte Kuranı kerim de belirtilen güzel insanlar değil nikahsızlık haram hiçbir eli tutmamıştır. Tokalaşma konusunda siyasilerin hesap vereceğini bilmeliyiz.

Kız istenirken Allahın emri Peygamberin kavli denir. Bu şu anlama gelir: bu evlilik Müslümanca olacaktır ve Allah ve Peygamber bu işe referanstır. Ama kız istenirken önce bu hususlar gündeme gelmiyor mal mülk vs gündeme geliyor.

Hiçkimse pazara kadar sürsün diye bir evliliği başlatmaz.

Ev sahibiyle anlaşamayan kiracı mutlu olamaz. Yeryüzünün sahibi Allah ile anlaşamayan aile de evlilikte mutlu olamaz.

Allahın ilkeleri nelerdir?

Farzlar ibadetler günahlardan kaçınmak sevap kazanmaya çalışmak. Öyleyse buna uyanlar evlilikte daha mutlu olur.

Nikah kıyılırken kıza da oğlana da, “Kızım, kocanı sev ve kıskan. Onun ruhunu ve bedenini düğünde nişanda kınada bayramda sokakta ve diğer yerlerde sakın paylaşma” diye nasihat edilir. Eşler birbiri için evdir. Birine eşi sorulduğunda benim eşim dünyanın en iyisi en ahlaklısıdır kıyas kabul etmez demelidir. Bir kadın kocasını başkalarıyla kıyaslıyorsa çok büyük bir ahlaki çatırdama vardır.

İslamda evliliğin olduğu gibi boşanma da vardır. Ama boşanmaya giden yolların kapatılması gerekir.

Bir talip olduğunda önceliklerimizi belli etmeliyiz. Hemen fotoğraf değil ahlak dini işi sorulmalıdır.

Siz dini güzel olanla evleniniz.

Sevgi sadakat ve tahammül bir evlilikte aranmalıdır. Sevgi tarafların birbirine değer vermesidir. Değer veren yanında olur.

Sadakat kadın ve erkeğin birbirini asla aldatmamasıdır. Şifresiz telefon koyamıyorsa veya niye telefonumu aldın o benim özelim diyorsa çok büyük problem var demektir. İtimat kontrole engel değildir güvense bile çift birbirini kontrol edebilmelidir. Çok uzun süre dışarıda vakit geçirildiğinde arayabilmelidir. Erkeğin nerede olduğunu kadın, kadının nerede olduğunu erkek kontrol edebilmelidir.

Tahammül hameleden gelir. Hamallık ve taşıma anlamındadır. Adam hasta, işten eve geliyor. Yolda görevliye selam veriyor.  Kendi karısına bu selamı vermiyor nerede kaldın diye söyleniyor. Diğer örnekte Kadın görevliye bile güler yüzle teşekkür edilebiliyor. Ama eşi gelince yüzüne bakmadan dönüp gidiyor burada tahammül söz konusu değil.

Kıyas olmaması için kadın ve erkeğin kendisini ilgilendirmeyen programlardan uzak durması gerekir. İnsan yapı itibarıyla etkilenmeye müsaittir. Alternatif gördükçe kendisini hiç ilgilendirmeyen bir kadının bir erkeğin sitesine sayfasına girmesi kesinlikle caiz değildir bundan uzak durulması gerekir. Çekoslovakyada pazar alışverişi yapan doktor görünmeyeni almak istemiş çünkü meyve sebzenin bakışı ve enerjiyi toplama özelliği vardır. Bir meyve bile insandan etkileniyorsa bir kadın da etkilenir bir erkek de etkilenir bu da yuvayı etkiler.

Hanefi mezhebinde bir genç kız anne baba izni olmasa da evlenebilir ama şafilikte veli izni yaş kaç olursa olsun şarttır yoksa o evlilik caiz değildir. Günümüzde: anne baba izni olmadan evlilik caiz değil. Onlardan habersiz bilgisiz izinsiz evlilik ortaya koyamaz. Özellikle üniversiteye giden kız ve erkekler bu konuda bilgilendirilmelidir.

Temel sorun insandır. İnsan düzelmedikçe aile de trafik de ekonomi de düzelmez. Ama biz düzeldikçe hepsi düzelir.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.