SIRA SEÇMENE GELİR Mİ?

Ülkemizde devlet başkanlığı ve parlamenter sistem denen seçimle iş başına gelen devlet başkanı ve seçimle iş başına gelen milletvekillerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin idaresine dayanan bir idare sistemi uygulamada bulunuyor. Cumhurbaşkanı kabinesi ile birlikte ülkeyi idare etme görevini yani yürütme görevini üstlenmiş iken TBMM’de (Milletvekilleri) yasama, kanun ve kural koyma görevini yerine getiriyor. Milletvekilleri […]

Yayınlama: 16.01.2024
A+
A-

Ülkemizde devlet başkanlığı ve parlamenter sistem denen seçimle iş başına gelen devlet başkanı ve seçimle iş başına gelen milletvekillerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin idaresine dayanan bir idare sistemi uygulamada bulunuyor.

Cumhurbaşkanı kabinesi ile birlikte ülkeyi idare etme görevini yani yürütme görevini üstlenmiş iken TBMM’de (Milletvekilleri) yasama, kanun ve kural koyma görevini yerine getiriyor.

Milletvekilleri seçilmeden önce aday olurlar, adaylık şartlarını taşıyorlarsa ve parti yönetimleri adaylıklarına onay veriyorsa seçimlere girerler ve seçmenden gerekli oyu alırlarsa milletvekili olarak seçilir ve TBMM’de göreve başlarlar.

Onlara parlamentoda çok farklı görevler verilir. Kanun yapma komisyonlarında,savunma, Milli Eğitim,din işleri, kültür, parlamentolar arası komisyon, dostluk grupları ve diğer birçok komisyonda görev alırlar ve ömürleri yeter ve Allah izin verirse diğer seçime kadar bu görevlerini ifa ederler.

Milletvekilleri bu görevlerini yaparken partisinin talimatlarına, kanunlara ve seçimden önce kapı kapı mahalle mahalle ziyaret ederek oyunu talep ettiği ve karşılığında oyunu vererek onu TBMM’ye seçerek gönderen seçmeninin beklentilerine de cevap vermek durumundadır.

Peki bu kurallara milletvekilimizin ne kadarı uygun olarak hareket ediyor işte bu tartışma konusu bir durumdur.

Kayseri milletvekillerimiz için bu daha çok tartışılacak durumdur. Milletvekili seçimlerinin üzerinden 9 aya yakın bir zaman geçti. Oy vererek seçtiğimiz milletvekillerimizi temel atma törenlerinde görüyoruz, açılış törenlerinde görüyoruz, yerel yöneticileri ziyaretlerinde görüyoruz. İyi güzel de pazar esnafını toplayıp sıkıntınız talepleriniz nedir diye sorarken göremiyoruz, çarşı esnafıyla toplantı yapıp derdiniz,şikayetiniz, talebiniz nedir diye sorarken göremiyoruz. İlimle, eğitimle, kültürle, insani yardımla, insan hakları mücadelesinde hizmet veren sivil kurumları ziyaret edip talepleriniz, tavsiyeleriniz, şikayetleriniz nedir diye sorarken göremiyoruz.

Açılışlarda, temel atmalarda, yerel yönetimleri ziyaretlerde bulunmak milletvekillerinin asli görevi ve kanunla konmuş görevi ise diyecek bir şey yok. Buralarda boy göstermekle oy alınıyor ve vekil olunuyorsa buna da diyecek bir şey olmaz.

Ama oy, hakimiyetin sahibi olan halktan yani milletten alınıyor ve parlamentoda milletvekilliğine başlarken milletin hizmetinde olacağını bildirerek ve millet adına yemin ederek göreve başlıyorsa açılış, temel atma ve ziyaretlerde bulunma adına değil bu yeminlerine yemin ettiği andan itibaren sadakat göstermeleri gerekir.

Millet diyor ki seçildiği andan itibaren benimle görüşmeyi kesen milletvekiline ben nasıl benim vekilim diyebilirim.

Ben de diyorum ki açılışlardan, temel atma törenlerinden, ziyaretlerden ne kadar zaman sonra seçmene uğramaya zaman gelir ola.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.