Her gün yeni bir gündemle uyanıyoruz. Ancak Aralık ayındaki yoğunlak görülmeye değer. EYT düzenlemesi, ASGARİ ÜCRET için yapılan toplantılar, 2023 yılı için meclis genel kurulundaki BÜTÇE görüşmeleri, çocuk İSTİSMARLARI, hükümetin ENFLASYONLA ve TERÖRLE mücadelesi. Haftanın bir diğer önemli gündem maddesi de zincir marketlerin tutumu ve ekonomiye etkisi. Özellikle ÜÇ HARFLİ diye adlandırılan marketler adına Perakendeciler […]
Her gün yeni bir gündemle uyanıyoruz. Ancak Aralık ayındaki yoğunlak görülmeye değer. EYT düzenlemesi, ASGARİ ÜCRET için yapılan toplantılar, 2023 yılı için meclis genel kurulundaki BÜTÇE görüşmeleri, çocuk İSTİSMARLARI, hükümetin ENFLASYONLA ve TERÖRLE mücadelesi.
Haftanın bir diğer önemli gündem maddesi de zincir marketlerin tutumu ve ekonomiye etkisi.
Özellikle ÜÇ HARFLİ diye adlandırılan marketler adına Perakendeciler Derneği başkanı Galip Aykaç’ın (kendisi aynı zamanda BİM’in CEO’sudur) yaptığı açıklamalar siyasetin ve ülke gündeminin konusu olmaya devam ediyor. “Bire hadsizler, bire densizler” diye laf sokuşturmasını doğru bulmadığımı söylemek istiyorum. Bunun yerine;maliyetler ve işçilik girdilerinin yüksekliği vb.nedenlerle açıklama yapması yerinde olurdu. Ama O, CEO direk yönetimi hedef alarak laf dalaşına girdi.
Malum,çarşı pazar pahalılığın en bariz şekilde görüldüğü yerler. Bunun sebebi de ENFLASYONUN yüksek olması.Sorun her ne kadar hükümetin sorunu gibi gözükse de hepimizi ilgilendiriyor.
Satan da alan da hiç memnun değil.Herkes bir an evvel bu SARMALDAN kurtulmak istiyor. Bundan nemalanan bu gidişatı fırsat bilip karaborsacılık yapan, fahiş fiyatlarla mal satan, bulanık suda balık avlamak isteyenlerin olduğunu da görmek lazım.
Zincir marketler yıllardır sürdürdüğü SAADET ZİNCİRİNİ kime ve neye borçlu olduklarını sormak lazım? Düne kadar devletten her istediğini alabilenler palazlanınca sesleri daha gür çıkmaya başlıyor.CEO’nun yaptığı haddini aşan konuşma hem ZİNCİR MARKETLERE hem de temsil ettiği cemaate tesir etmiş olmalı ki apar topar görevinden ayrıldı. Marketleri yakıp yıkmak bir çözüm değildir.Kapatmak hiç çözüm değildir. Çünkü onbinlerce çalışanı olan marketleri kapamak işsizlik demek,İşsizlik oranlarının yükselmesi demek. Böyle bir karar SEÇİM STARTININ verileceği şu günlerde devleti yönetenlerinde işine gelmez.
Piyasayı,raftaki etiket fiyatlarını takip etmek adına günübirlik market market geziyorum.
Gördüğüm manzara genelde hep aynı.KOOP-MARKETLER nasıl diye sorarsanız? Nisbeten bazı ürünler de indirim yahut ucuzluk olsa da şimdilik diğer ZİNCİR MARKETLERİNDEN pek farklı değil. KOOPERATİF MARKETLERİNİN kuruluş amacı gayet yerinde bir karar.Amaç aracıları
devreden çıkartmak, ürünü direk ÜRETİCİDEN TÜKETİCEYE ulaştırmak. Nasıl olcak bu?
Yakıt, işçilik ulaşım vb. girdileri en aza indirerek. Kaçak göçek diye tarif edilen vergi dışı satışların önüne geçerek. Sonunda vatandaş daha ucuza ürünleri tüketmiş olacak.
Umarım giderek rayına oturur, amacına ulaşır.
Bir sonraki köşe yazım İSTİSMARLAR hakında olacak!
Esen kalın…