FİLİSTİN’E YÜRÜYÜŞ

Pazar, 15 Ekim günü Kayseri Cumhuriyet Meydanı kutsal bir eylemin başlangıcına tanıklık etti. “Filistin İçin Yola Çık” temalı bir yürüyüşün başlangıcına şahit oldu, bu tarihi meydan. Genç ve yaşlı, kadın ve erkek 100’e yakın Filistin, Abdülhamit ve Osmanlı duyarlılığı taşıyan kimseler; Filistin yürüyüşünü başlattı. Filistin İle Dayanışma Platformu tarafından başlatılan bu yürüyüşe; duyarlılıkta yüksekti. Yürüyüş […]

Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

Pazar, 15 Ekim günü Kayseri Cumhuriyet Meydanı kutsal bir eylemin başlangıcına tanıklık etti. “Filistin İçin Yola Çık” temalı bir yürüyüşün başlangıcına şahit oldu, bu tarihi meydan. Genç ve yaşlı, kadın ve erkek 100’e yakın Filistin, Abdülhamit ve Osmanlı duyarlılığı taşıyan kimseler; Filistin yürüyüşünü başlattı.

Filistin İle Dayanışma Platformu tarafından başlatılan bu yürüyüşe; duyarlılıkta yüksekti. Yürüyüş güzergâhı olarak; Kayseri, Niğde, Adana, Hatay ve Cilve gözü üzerinden Filistin olduğu belirtildi.

Eylem/yürüyüş neden yaya olarak yapılıyor. Neden araçlarla değil? Soruları çokça soruluyor. Yapılan bir eylemin sosyolojisi ve felsefesi olmalıdır. Felsefesi ve sosyolojisi olmayan bir eylemin katma değeri de olmaz. Sıradan ve basit olur. Aynı zamanda muhataplarına uyarıcı katkı sunmayan silik bir tablo oluşturur. Rüzgârın önünde sağa sola uçuşan bir yaprak gibi.

Filistin’e yola çık yürüyüşü; bu yürüyüş parklarda yapılan bir yürüyüş değil. Bu yürüyüş sahil yürüyüşü hiç değil. Bu yürüyüş ağaçların gölgesinde olan yürüyüş değildir. Bu yürüyüş kaldırımlarda salına salına zaman öldürmek için yapılan bir yürüyüş de değildir. Bu yürüyüşün bir felsefesi ve sosyolojisi vardır. Bir değeri vardır.

Yürüyüş kutsal bir eylem biçimidir. Tarihseldir. Semavidir. Direnişçidir. Değiştiricidir. Umut vericidir. Dönüştürücüdür. Yürüyüşü olmayan bir peygamberden tarih bahsetmez. Kutsal kitaplarda…Hz. Peygamberin Mekke’den Medine’ye 8 gün süren Hicret yürüyüşü: zalimlere korku mazlumlara umut olmuştur. Ve adalet devletini inşa etmiştir.Medyen ülkesinden Mısıra, Hz. Musa’nın yürüyüşü; Firavun ’un (çağdaş Siyonist Yahudilerin miras aldığı) kan ve gözyaşı üzerine kurduğu iktidarını yıkmıştır. Sosyolojisi olan yürüyüşler başarı getirmiştir. 

Gandi’nin yürüyüşü de direnişçi ve değiştirici yönüyle öne çıkmıştır.  Gandi İngilizlere karşı 1930’da tuz vergisine karşı bir satyagraha (şiddet dışı/pasif direniş)  başlattı. Kendi tuzunu yapmak için Ahmedabad’dan Dandi’ye kadar 400 kilometre yürüdü. Tuz Yürüyüşü pasif direnişin/sivil itaatsizlik en önemli bölümüdür. Denize doğru yapılan bu yürüyüşte Gandi’ye binlerce Hint eşlik etti.Ve başardı Gandi. Yürüyerek…

Ahlaklı olanların hep bir yürüyüşü olmuştur. Müslümanları diğerlerinden ayırt eden en önemli özellik de ahlaktır. Çünkü ahlak, özgürlüğü emreder.

İşte; Filistin’e Yola Çık yürüyüşünün felsefesi ve sosyolojisi.

Filistin özgür, özgür Filistin.

REKLAM ALANI
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.