MİRAÇ VE ONURLU KENT KUDÜS

Göğsü yarılan, kalbi yıkanan, kalp ve zihinsel olarak yürüyüşe hazırlanan Nebi (s.a.v.). Gece yürüyüşü; İsra. Sanki tüm kutlu yolculuklar gece başlamış; Musa’nın erbaine leyle yolculuğu ya da son peygamberin Medine yürüyüşü de öyle değil mi! Kâbe den başlayan ışık hızı ile Burak denen vasıta ile ziyaret edilen ve onurlandırılan kent; Kudüs. Peygamberler kenti ve ilk […]

Yayınlama: 25.02.2022
A+
A-

Göğsü yarılan, kalbi yıkanan, kalp ve zihinsel olarak yürüyüşe hazırlanan Nebi (s.a.v.). Gece yürüyüşü; İsra. Sanki tüm kutlu yolculuklar gece başlamış; Musa’nın erbaine leyle yolculuğu ya da son peygamberin Medine yürüyüşü de öyle değil mi! Kâbe den başlayan ışık hızı ile Burak denen vasıta ile ziyaret edilen ve onurlandırılan kent; Kudüs.

Peygamberler kenti ve ilk kıble; tevhidi ve adaleti haykırma adına ateşe yürüyen peygamberin; Yahudilerin kıblegâhı olan sermayenin sembolü altın buza- ğıyı ateşe atan Musa ve Harun kardeş peygamberlerin kenti; Kudüs.

Orada cemaate/cemaatle namaz kılmayı işaret edilen ve nebilere namaz kıldırılan kent; Kudüs. 105 yıla yakındır özgürlüğü bekleyen kent Kudüs. Her Mirac gecesi hüznü bir kat daha artan Mescid-i Aksa. Cuma namazı özgülüktür. Özgür Cuma namazı kılmayı bekleyen Mescid-i Aksa. Yakup un Yusuf u beklemek için inşa ettiği Hüzün Kulübesi gibi, Kudüs’ün sokaklarında hüzün kulübesi inşa eden ve bekleyen; Mescid-i Aksa. Ümmeti bekleyen; dullar, yetimler, çocuklar, yoksullar, çaresizler; Filistinliler veKudüs.

Bu kutlu yürüyüşün ve yükselişin öne çıkan en önemli boyutlarından biri şüphesiz ki 5 vakit namazdır. Diğer farz ve nafile ibadetlerin yanında Namaz’ın bireysel ve toplumsal inşa edici rolü daha da öne çıkmaktadır. Bilinç düzeyi yüksek bir namaz; köleliği, sömürüyü, zulmü reddeden bir duruştur. Adaletten, üretmekten ve özgürlükten yana olan bir direniştir. Yoksulluğa ve açlığa hayır diyen bir ibadettir. Ahlaktır, edeptir ve ibadettir. Sabır, sebat/kararlılıktır. Irkçılığa hayır diyen ırk temelli tüm ideolojileri reddeden ve ümmet bilincini öne çıkaran bir algıdır namaz. Daha da önemlisi bir toplumu dönüştüren ve Müslümanlaştıran ibadetin/davranış biçiminin adı; namaz.

Mirac ve diğer geceler yeniden ümmetin yolunu aydınlatan kandillere dönüşmelidir. O kandillerin yakıtı; bilgi, birikim, bilinç ekseninde takva olmalıdır. Takvanın tanımı ise ahlak, adalet ve üretimdir.

REKLAM ALANI
Yazarın Son Yazıları
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.